ugotowanymi ziemniakami, ryżem lub kluskami, np. śląskimi ( przepis tutaj ) i świeżą surówką, np. z pomidorów i cebulki. SKŁADNIKI: ( 4 PORCJE) - ok. 600 g filetu z indyka - 1 łyżka oliwy lub masła klarowanego - 1 łyżka masła - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 szklanki wody z 3 łyżkami sosu sojowego lub ugotowanego
Calzonella.comdrugą stronę i dorzucamy pomidorki koktajlowe. Gdyby sos wydawał nam się za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia, aż zredukuje się i zagęści. Gdyby był za gęsty należy rozcieńczyć go bulionem lub mleczkiem kokosowym. Przed podaniem próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą. Podajemy z ryżem lub pieczywem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintyroztrzepane żółtka, dokładnie wymieszać. Rozłożyć budyń na ryżu. Truskawki lub inne owoce rozłożyć na masie budyniowej. Białka ubić na sztywną pianę, jak już będzie sztywna powoli wsypywać cukier, nadal ubijać. Sztywną masę białkową rozłożyć na owocach. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 25 minut. Można podawać z dowolnym sosem. Może być owocowy lub śmietanowy. Smacznego
Kuchnia Pokoleńtruskawki z makaronem, a nie z ryżem ? No, ale zjadł ;))))) Składniki: truskawki cynamon (ilość wedle uznania) miód (ilość wedle uznania) jogurt naturalny makaron u mnie kokardki Makaron gotuję. Do miski daję truskawki, miksuję blenderem, dodaję miód, cynamon i jogurt naturalny. Mieszam. Kilka truskawek przecinam na połówki. Na ciepły makaron wykładam przygotowany sos i dodaje kilka truskawek
kruche babeczkimieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Kiedy płyn zagotuje się, włożyć mięso i gotować ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, natkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką
Czerwień i błękitzamiast tego wody do sosu) 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego ----------- // ---------- płatków chili 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, można też pokruszoną małą chili suszoną, jak ktoś woli ostrzejsze sól morska do smaku 1 ł yżka cukru trzcinowego lub brązowego świeża kolendra do przybrania (moim zdaniem nieodzowna) Do podania: ryż basmati - ugotowany
Kuchnia Prezydentowejczasie dodajemy kawałki ananasa, 10 łyżek sosu sojowego i świeżo zmielony czerwony pieprz. Tak ze 2 łyżeczki. Ja swój pieprz rozgniotłem w moździerzu więc nie był tak drobno zmielony, tylko raczej zmiażdżony. Dusimy kolejne 15 minut. Dodajemy kiełki (umyte i osuszone) i dusimy jeszcze 3 minuty. Gotowe :) Ja to podałem z ryżem i taką szybką sałatką: czerwona i zielona papryka
Marder&Marder Manufacturezostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad lax z ikrą z łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit z purée
królestwo garówdrewnianą łyżką. Zwijanie sushi maki Składniki: ugotowany ryż prasowane liście alg morskich/nori ogórek (tylko zewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia Poza tym na nadzienie możesz użyć wielu innych składników (np. tofu, paprykę, tykwę, sałatę, rzodkwi daikon, itp.) Warzywa pokrój w cienkie, długie paski. Co dalej? Skorzystałam z tego filmiku: Pozostałe składniki: sos sojowy japoński chrzan wasabi (uwaga: bardzo ostry
Qlinarnie i QlinarnieZnów curry. Macie już pewnie dość, ale zapomniałam Wam napisać, że do past curry często dodaje się składniki znane z kuchni chińskiej, czyli na przykład sos
W kuchni wieczoremPyszny aromatyczny tradycyjny kurczak;) Od czasu do robię w domu zwykłego kurczaka z ryżem. Posiłek pewny i sprawdzony więc jak nie mam akurat ochoty na twórcze
Kuchnia Pełna PasjiNiech zmiękną, rozpadną się i zagęszczą sos. Po tym czasie dodajemy pozostałą część marynaty. Dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy i wrzucamy upieczonego kurczaka. Razem dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z chlebkami indyjskimi, na które przepisy podałam wczoraj lub ryżem basamti, o którym pisałam
W kuchni wieczoremzastępuję ją jogurtem. Stąd pomysł na sos jogurtowo-grzybowy, który nie jest "uboższą wersją", a wręcz przeciwnie, jest po prostu świetny! Wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne zapasy maślaków z zamrażalnika, ale mam nadzieję, że wkrótce pojawią się pierwsze świeże grzybki :) Podałam na obiad z kaszą gryczaną, jednak świetnie sprawdzą się też np. ryż lub ziemniaki. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówoleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki, obsmażyć z obu stron. Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu. Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego sosu dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną
Z miłości do słodkościszarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy(...)woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosem Wok granitowy non-stick Ballarini GRANITIUM mile mnie zaskoczył, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekki. Na takie podejrzenie naprowadził mnie mój stary granitowy moździerz
Bon Appetit Małgorzatydodajemy do wywaru. Na czas zagęszczenia sosu wyjmujemy pulpety. 4. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącym płynem z pulpetów (3-4 łyżki płynu, mieszamy i wlewamy przez sitko do pulpetów ) gotujemy do zgęstnienia i doprawiamy do smaku. Na koniec wkładamy na chwilę pulpety aby sie ogrzały. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub jak u mnie z kaszą
Gotowanie...to proste !połączyć z wcześniej ugotowanym i wystudzonym ryżem oraz przyprawami. Wyrobić mięsną masę. Porcjami układać farsz na każdy liść lekko go spłaszczyć po czym zawinąć boki kapusty do środka i zawinąć gołąbka. Następnie ułożyć gołąbki dość ciasno w garnku. Ja na dnie układam jeszcze pozostałe liście które razem z gołąbkami duszą się w sosie. Ale może się też
W garach u GosiWykonanie: Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany w lekko osolonej wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup
Zrób to smaczniezrobi się gęsty i kleisty (jeśli sos wychodzi zbyt rzadki, możemy go zagęścić jedną łyżką mąki kokosowej). Dorzucamy wołowinę oraz pokrojoną cebulę dymkę i trzymamy w woku około dwóch minut. Mięso podajemy od razu po wyjęciu z woka z np. gotowanym na parze brokułem, ewentualnie jeśli ktoś w swojej diecie paleo spożywa ryż to też będzie bardzo dobre połączenie. Ciekawy
PaleoLifeużywała zarekwirowałam do siebie przeróżna soczewice, ryże różnokolorowe i inne tego typu rzeczy. I tak oto poszukałam w internecie przepisu i znalazłam idealny, który zmieniłam trochę pod moje smaki. Przepis podejrzany na stronie Kwestia Smaku . Składniki (dla 2 osób) 300 g filetu z łososia sól świeżo zmielony pieprz oliwa do smażenia Składniki sos z kaparów i białego wina
Piekielna Kuchnia Patirozpadająca się. Jeśli lubimy gęste sosy, to gulasz można zagęścić dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody lub śmietany. Ja staram się redukować płyn poprzez odparowanie w czasie gotowania, bez dodatkowego zagęszczania. Gulasz jest sam w sobie bardzo dobry, gdyż zawiera warzywa lecz można do niego podać ugotowany ryż
Kuchcik gotujemięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów
Monia miesza i gotujewww.skworcu.com.pl) - 60 g mąki z ryżu - 180 ml wody - 1/4 paczki drożdży świeżych - sól Zaczynamy od zaczynu drożdże wymieszaj z ciepłą wodą i mąką ryżową, odstaw na 15 minut, następnie zagniatamy ciasto na pizzę. Odstawiamy na 35 minut. Formujemy na okrągły blat i układamy na kamieniu. Czekamy 10 minut. Składniki na sos: - pomidory z puszcze - chili - świeże zioła
SMYKWKUCHNIminut bez gotowania. Zmieszać oba ryże, aby uzyskać biało-żółtą kompozycję. Podawać z surówką: Pokroić pozostałe małe listki kapusty, dodać świeży umyty szpinak, pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę kukurydzy z puszki i pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem balsamicznym lub owocowym. Wymieszać. Do gołąbków idealnie pasuje tajski sos słodko-kwaśny z chili. Smacznego :) Ps. Jeśli
vegetaniechińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem curry ? Dziś wrócimy do kuchni fusion z użyciem tych samych warzyw co wtedy, łącząc je dla odmiany z japońskim teriyaki. Co do makaronu - ja użyłam azjatyckich wstążek do woka, ale Wasz wybór jest dowolny. Świetnie sprawdzi się tu makaron soba, ryżowy czy też standardowy chiński ;) Sos teriyaki możemy zrobić samodzielnie, potrzebny nam będzie
Kulinarne zapędy Kokosasłodzone anim trafiły do słoików Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i lekko ostudzić. Połączyć ze startymi jabłkami, cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, przełożyć do niego masę ryżową. Na górę dodać piórka pozostałego masła. Zapiekać ok. 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Można podać z sosem waniliowym. Smacznego
KUCHARNIAKilka minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos. Odkrawamy od serka skórkę i kroimy go na nieduże kawałki. Rozpuszczamy bardzo powoli na patelni z odrobiną śmietanki. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Po łyżce rozrzedzamy śmietanką lub białym winem do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem i tymiankiem. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami, ryżem lub frytkami i opcjonalnie z plasterkiem cytryny
Kraina Tysiąca Smaków