łyżka adżiki Włoszczyzna (2 marchwie, kawałek selera, 1/2 większej pietruszki, por) Pomidory w puszce 1/2 szklanki orzechów włoskich (zblendowanych na proszek) 3 spore ząbki czosnku 1/2 kubka suchego ryżu 2/3 szklanki czerwonego wina Olej 1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej (zależy, jaką ostrość lubicie) Mielona kolendrą Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę pozbawiamy przerostów(...)kolendrę-chwilę podsmażamy, wykładam na talerzyk. Jeżeli trzeba dolewam oleju i podsmażam wołowinę-ale tak,żeby paseczki się nie stykały. Mięso ma się smażyć a nie gotować we własnym sosie. Kiedy mięso już podsmażone, dodajemy zawartość talerzyka (czosnek, adżika i przyprawy) oraz pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy. Wlewamy wino i deglasujemy. Następnie dodajemy włoszczyznę i zalewamy to wodą-zmniejszamy ogień
Kopystką po garachkroimy i wsypujemy do miski. Przygotowujemy pastę zrobioną z sosu sojowego zmieszanego ze sproszkowaną ostrą papryką. Jak ktoś chce to może część zastąpić słodką, ale jednak musi to być ostre. Nacieramy kapustę pastą i upychamy do słoików. Ja swoje otworzyłem chyba po 3 miesiącach, ale pewnie miesiąc wystarczy. Smażony ryż to taki wynalazek, który daje ryżowi nowe zycie, więc
Kryzysowa Książka Kucharskaoraz usmażonego kurczaka i dolać sok pomidorowy. Dołożyć przyprawy, łyżkę Sosu kebab-gyros ostry od Folwark i dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Dusić całość na małym ogniu ok 15 minut bez przykrycia, aby nadmiar płynu wyparował i zrobił się gęsty sosik. Podawać z ugotowanym na sypko białym ryżem. Smacznego :) Nie ma to jak błyskawiczny obiad w Błyskawiczny Piątek
Grunt to przepis!około 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać ryż, odsączone rodzynki, posiekaną natkę i miętę, koncentrat i cynamon. Doprawić solą wg smaku. Pomidory umieścić w naczyniu żaroodpornym i napełnić farszem. Przykryć górnymi częściami. Do odlanego wcześniej soku z pomidorów dodać oliwę, oregano i szczyptę soli. Zmiksować i zalać sosem pomidory w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć (wieczkiem
zadanie-gotowaniesałatki? Ja je wprost uwielbiam, zwłaszcza te na bazie ryżu lub makaronu. Dziś zapraszam Was na makaronową sałatkę (light) z warzywami w ziołowym jogurcie. Wykorzystany do sałatki makaron kukurydziany, który otrzymałam od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy , dodaje jej lekkości, zdrowia i niepowtarzalnego smaku. Do tego pyszne warzywa i lekki sos. Nic tylko jeść. Spróbujcie. Makaronowa sałatka (light) z warzywami
Słodkie okruszkiMięso w sosie kokosowym z mini kukurydzami czyli propozycja dania lekko ostrego, w stylu meksykańskim. Mleko kokosowe jest wyczuwalne, ale nie dominuje całości dania. Dodatkowo niweluje nadmierną ostrość papryczek i idealnie komponuje się smakowo z mini kolbami kukurydzy. Najlepiej smakuje podane z ryżem i sałatką z sałaty lodowej lub marchewką w sezamie
Mohiellakurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem
Kuchnia Beatytwardo. Cebulę i czosnek zeszklić na margarynie. Ryż jaja pokrojone w kostkę, zeszkloną cebulę wymieszać i doprawić solą, pieprzem, można dać 1 łyżeczkę wegety lub kucharka zawinąć i zalać 1 litrem wrzącej wody z 1 łyżką kucharka. Smażyć w piekarniku 1 ½ godz. w 200 C Do gołąbków sos kurkowy
w mojej kuchniminuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkominuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkominuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkogotujemy w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.\ Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pastę pomidorową wodę, śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni
W kuchennym oknie EwyOdstaw do ostygnięcia. Możesz również podawać polane domowym sosem karmelowym . Smacznego! Paulina P.S. Już niebawem podzielę się z Wami pomysłem na domowy prezent w słoiczku! Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku Batoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!) Podobał
Gotowanie to kochaniezłotawy kolor. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą). Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem. Smacznego!!! Źródło: "Indiase & Thaise Curry's" Jody Vassallo
W mojej holenderskiej kuchninich kurczaka a następnie uduszenie go w pysznym sosie w piekarniku. I teraz różnica w stosunku do tego jak mogą go jeść jedni a jak drudzy. Odchudzający zdejmują z kurczaka pyszną skórę i zjadają mięso z dużą ilością sałatki. Wszyscy inni nie żałują sobie i jedzą go z ryżem, kuskusem i nie odmawiają sobie przyjemności zjedzenia skórki z kurczaka. Smacznego
Bernika - moj kulinarny pamietnik