ziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa . Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną Składniki 500 g karkówki bez kości 1 duża główka kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego 4 kawałki papryki konserwowej sól pieprz papryka
O kuchni z uczuciemCukinia ma wiele twarzy :) zwłaszcza, w pełni sezonu ... Dziś jej odsłona w połączeniu z makaronem i kurczakiem w śmietanowym sosie. Bardzo smaczne, proste połączenie. Składniki
Walijskie Pichceniedrugą warstwę kapusty i na nią drugą połowę mięsa z ryżem. Na końcu układamy trzecią warstwę kapusty. Jajka rozbełtujemy, mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nimi składniki w naczyniu żaroodpornym. Zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem
Kuchnia MagdaLenyserek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do dań warzywnych. Ja osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego lnu - wtedy powstaje pyszny, naturalny budyń. Do wyboru mamy 9 rodzajów, z czego ja miałam okazję próbować; mieszaną (sorgo+quinoa+pełnoziarnisty ryż), jaglaną, sorgo, gryczaną, orkiszową, owsianą
Poranek na słodkoWarzywa i owoce dobrze razem smakują nie tylko w cieście. Połączyłam paprykę, pieczarki i pomarańczę. Uzyskałam świetny dodatek do makaronu, ryżu, kaszy i mięs. Kapelusze pieczarek
Kucharzycasię zarumienił, przełożyłam go na drugą stronę i polałam sosem, który się wydzielił podczas pieczenia. Kiedy jabłka były miękkie, wyjęłam owoce z naczynia żaroodpornego, aby się nie przypaliły. Kurczaka ponowni wstawiłam do piekarnika, aby się zarumienił z drugiej strony. Tak oto przygotowany kurczak gościł u nas w towarzystwie ryżu oraz surówki - przepis tutaj surówka
nietadietachińskiej 3 łyżki oleju sojowego 100 g ryżu jaśminowego garść sezamu pieprz, sól Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i dusimy. Po ok. 7 min dodajemy grzybki (namoczone wcześniej), kiełki, starty imbir, bambus oraz przyprawę chińską, sos sojowy, sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze przez
Łycha smakówznudził Ci się makaron, nie lubisz kaszy gryczanej, a na ryż nie masz akurat ochoty - to przepis idealny dla Ciebie. Proste w produkcji kluski łyżką kładzione podpatrzone u mojej Teściowej zagnieździły się na stałe w moim domowym menu. Stanowią doskonałą alternatywę dla pyz, kopytek i innych standardowych dodatków do sosów mięsnych. A jeśli jeszcze przyrządzone zostaną z mąki razowej
Kuchnia po mojemudań mięsnych z owocami, które lubię. Drugie to kurczak w sosie słodko-kwaśnym . Kiedyś bardzo często jadałam kurczaka z ananasem, ale znudził mi się i tak naprawdę to zraziłam się do mięsa z owocami. Myślę, że taki kurczak curry może być również podany jako danie obiadowe np. z ryżem. Składniki: pierś z kurczaka opakowanie suszonych śliwek (100 gramów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 2 łyżeczki sambal
My Culinary Artszybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 2 łyżeczki sambal
My Culinary Artwlewamy wino. Kiedy się zagotuje dodajemy po łyżce sosu do śmietany i mieszamy. Następnie wlewamy całość na patelnie i mieszamy cały czas, aż się znowu zagotuje. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką (ewentualnie sokiem z cytryny), ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówsosie jest ugotowane w punkt, niesamowicie kruche i smaczne. Kiedy zaproszono mnie do konkursu z marką Galeo wiedziałam, że pójdę w tę stronę. Że będą to smaki orientalne, wyraźne, że będzie to kuchnia niezwykle aromatyczna, która kusi nie tylko wyglądem ale przede wszystkim zapachem i smakiem. Na koniec nadmienię tylko, że zamiast kaszy bulgur świetnie sprawdzi się ryż(...)szklanki mleka kokosowego 20 pomidorków koktajlowych szczypta soli sok z połowy cytryny kawałki cytryny do dekoracji, kolendra lub inne świeże zioła Aromatyzowana kasza bulgur (lub ryż, kasza jaglana, komosa ryżowa): 1 szklanka kaszy bulgur + 1 i 3/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny solidna szczypta soli
Mango Papajałyżka adżiki Włoszczyzna (2 marchwie, kawałek selera, 1/2 większej pietruszki, por) Pomidory w puszce 1/2 szklanki orzechów włoskich (zblendowanych na proszek) 3 spore ząbki czosnku 1/2 kubka suchego ryżu 2/3 szklanki czerwonego wina Olej 1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej (zależy, jaką ostrość lubicie) Mielona kolendrą Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę pozbawiamy przerostów(...)kolendrę-chwilę podsmażamy, wykładam na talerzyk. Jeżeli trzeba dolewam oleju i podsmażam wołowinę-ale tak,żeby paseczki się nie stykały. Mięso ma się smażyć a nie gotować we własnym sosie. Kiedy mięso już podsmażone, dodajemy zawartość talerzyka (czosnek, adżika i przyprawy) oraz pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy. Wlewamy wino i deglasujemy. Następnie dodajemy włoszczyznę i zalewamy to wodą-zmniejszamy ogień
Kopystką po garachkroimy i wsypujemy do miski. Przygotowujemy pastę zrobioną z sosu sojowego zmieszanego ze sproszkowaną ostrą papryką. Jak ktoś chce to może część zastąpić słodką, ale jednak musi to być ostre. Nacieramy kapustę pastą i upychamy do słoików. Ja swoje otworzyłem chyba po 3 miesiącach, ale pewnie miesiąc wystarczy. Smażony ryż to taki wynalazek, który daje ryżowi nowe zycie, więc
Kryzysowa Książka Kucharska