sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:213/345)

Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh 188

bliskowschodniej. Jest bardzo pożywny, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować kuskus lub ryż. Jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie – znano ją już 4000 tysiące lat temu! Najpopularniejsza w krajach Dalekiego Wschodu. Wspaniała na słodko oraz jako część drugiego dania z mięsem i zawiesistym sosem. Można z jej udziałem przygotowywać zapiekanki, sałatki oraz farsze do drobiu. Nie tylko

mojewypiekiinietylko
filet ze szczupaka pieczony w pikantnym sosie 152

cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni. Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Saszetki indyka nadziewane porem i sosem 120

Idealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można

Kuchnia Pokoleń
Nuggetsy z wątróbki 115

pokruszonych piramidkach.  2. Smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Podaję z ulubionym sosem. Do przygotowania panierki wykorzystałam piramidki kukurydziane, które otrzymałam do testowania od firmy POPCROP . Piramidki są przygotowywane tylko z naturalnych składników, nie zawierają żadnych konserwantów i aromatów. W skład piramidek kukurydzianych wchodzą: kukurydza, ryż biały, ryż brązowy oraz sól morska. Piramidki podbiły moje kubki smakowe. Są doskonale

Tradycyjna kuchnia Kasi
Indyk duszony z cukinią szybki obiad 220

podsmażyłam cebulę i czosnek. Dodałam pokrojonego indyka w małe kawałki wraz z sosem sojowym i przyprawami – podsmażyłam. Po chwili dodałam wodę i cukinię, całość przykryłam pokrywką i dusiło się wszystko razem około 5 minut. I obiad gotowy :)  Ja zjadłam to danie w towarzystwie dwóch łyżek ryżu, ale możesz dodać makaron, ziemniaki.    Smacznego

Kuchnia na wzgórzu
SAŁATKA BROKUŁOWA Z WARZYWAMI I JAJKIEM Z SOSEM CZOSNKOWYM 263

kaparami.   Wszystkie składniki wymieszałam.      Pozostało jeszcze przygotować sos do tej pysznej sałatki. W miseczce wymieszałam jogurt z majonezem. Starłam ząbki czosnku na drobnej tarce i przyprawiłam. Dla zaostrzenia smaku można dodać łyżeczkę musztardy dijon. Smacznego!   Polecam również sałatkę  brokułową z ryżem

potrawyregionalne
Pomidorowe curry rybne 136

paprykę. Gotować przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać do sosu odłożone pomidory i kawałki ryby. Gotować jeszcze chwilę (3-5 minut cieniutkie filety flądry lub 5-7 minut grubsze filety dorsza). Delikatnie wmieszać natkę pietruszki, przykryć, odstawić na 1 minutę. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej A także

Pełny talerz
Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem 161

płatki zbożowe. Następnie dodajemy mąkę i bułkę tartą. Całość zalewamy łyżką oleju i sosu sojowego.  4. Wszystko dokładnie ze sobą mocno mieszamy i z masy formujemy kotlety. Smażymy ja na brązowo-złoty kolor z obu stron. Możemy je użyć jako obiadowe danie do ziemniaków bądź ryżu, ale może być także podstawą wegańskiego burgera. W obu wersjach sprawdza się znakomicie

Bananowe Pole
Udka kurczaka po tajsku 204

imbiru Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można też je odwrócić w połowie pieczenia. Udka podałam z ryżem jaśminowym oraz surówką z ogórka i cebuli

Moja Galeria Smaku
Zielone curry z krewetkami 165

trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty. Dodać krewetki, gotować kolejne 2 minuty. 4.  Zdjąć z ognia, dodać bazylię, wymieszać, natychmiast podawać z jaśminowym ryżem, posypane zieloną cebulką

Kuchnia Prezydentowej
Drobiowe roladki z żurawiną i serem gouda 174

smaku. Są mięciutkie i pyszne :) Roladki drobiowe można podawać z kluskami, ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą etc. Składniki: Podwójny filet z kurczaka Ok. 100g żurawiny Kilka plasterków żółtego sera np. goudy Zioła prowansalskie Sól Pieprz 3 – 5 łyżek oleju do smażenia Dodatkowo: Bawełniane nici do zawinięcia roladek Sos: Wywar z roladek 1 łyżka mąki ½ szklanki zimnej wody Filet z kurczaka kroimy

Smakowy Raj
Gołąbki z włoskiej kapusty. 158

razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno

Przepisy i porady kulinarne
Fasola to samo zdrowie dla .... Brazylijczyka 103

tata robiąc zakupy na targu przynosił przede wszystkim worek fasoli i worek ryżu. Fasola z ryżym były i są dla Brasileiro jak i wielu innych Brazylijczyków tym czym dla Polonesy i innych Polaków ziemniaki.  Dlatego dzisiaj przyszedł czas na przepis na fasolę na ciepło w sosie krewetkowym:  Składniki dla 6 osób: - 250 gram fasoli czarne oczko

Smaki Brazylii
Danie na specjalne okazje! 143

pół, układam w naczyniu żaroodpornym , na górze układam małe kawałki sera żółtego, polewam sosem, posypuję natką i wkładam do piekarnika na ok. 50 minut (sprawdzam widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedn ą roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone). Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska z serkiem wiejskim

NA MOIM TALERZU
Kotlety z ryżu 150

bułka tarta, sól pieprz Jak robimy Jajka drobno posiekać i wymieszać z ryżem , dodać jako surowe , łyżkę masła lub oleju, siekaną zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu  z obu stron. Podawać z pikantnym sosem  pomidorowym,  grzybowym i surówką. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy