Prosto i szybko. I smacznie rzecz jasna 😊 Klasyczne spaghetti z ulubionym chyba przez wszystkim sosem pomidorowym, który wzbogaciłam o pokrojone pieczarki i końcówki szynki, które znalazłam
Walijskie Pichceniegarnka wlać wodę, sos sojowy i likier z aronii. Dodać starty imbir. Całość zagotować. Do gorącego sosu włożyć obsmażone piersi. Gotować na palniku o średniej mocy ok. kwadransa - przez pierwsze 5 minut pod przykryciem, a potem bez pokrywki, by alkohol odparował. Podawać z ryżem (u mnie niedoprawiany ryż z czarną fasolą - przepis wkrótce) i surówką, np. kimslaw . Wkrótce na ekrany
Weekendy w domu i ogrodziemiękkie. Ja proponuję podać je w tradycyjny sposób z ziemniakami lub ryżem i surówką. Czas wykonania: 3 h (+ 6-12 h czas marynowania) Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 1 kg karczku wieprzowego 2 łyżki […] Artykuł Karczek duszony w sosie własnym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pldoprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kładziemy na talerze i polewamy sosem. Kutia ryżowa Takie połączenie naszej kutii ze skandynawskim risalamande. Jest mak, ale jest jeszcze jedna bardzo poważna substancja psychoaktywna, ostatnio bardzo piętnowana przez UE - cynamon. Składniki: - ryż - mielony mak - sztuczny miód - cynamon Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy mak oraz dużą ilość
Kryzysowa Książka Kucharskamajonezu, możecie użyć samego jogurtu, wybór należy do Was. Taka surówka świetnie pasuje do mięsa, kasz, ryżu czy makaronów. Drukuj Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 2 mandarynki 3 plastry ananasa 1 jabłko Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu szczypta cukru, sól, pieprz Sposób przygotowania Składniki sosu wymieszać razem
Mieszam w Garnkuzagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego. Mąkę wsypujemy do miseczki. Stopniowo, energicznie mieszając, dolewamy śmietankę. Przelewamy do sosu. Zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podzielone na kawałki mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami oraz sałatą z ogórkiem, rzodkiewką i naturalnym jogurtem
cool and mintyKiedyś w sosie słodko-kwaśnym, kojarzony tylko z kuchnią azjatycką. Dziś lekka kpina z osób, które spędzają godziny na siłowni, a w ciągu dnia jedzą tylko kurczaka z ryżem i brokułami (warzywa muszą być :P). Zatem kurczak z ryżem, słynny lub oklepany, ale smaczny. U mnie w roli kurczaka = indyk. Wybieram indyka, bo ma mniej kalorii (mniej tłuszczu), a więcej
Kucharzycapotrafię im odmówić Składniki na 6-8 sztuk: 250 g ryżu (waga nieugotowanego ryżu) – ugotować 250 g marchewki (ja miałam upieczoną z rozmarynem i tymiankiem) może być ugotowana albo nawet drobno pokrojona surowa 50 g bułki tartej 3 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżeczka suszonego czosnku lub 2 zmiażdżone ząbki łyżeczka papryki w tym dobrze gdyby
greenscarfniej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniespróbowałam, pomyślałam, że to najlepszy dodatek do każdego dania. Wypiera powoli ryż w moim domu. Kotleciki: pół opakowania mrożonego groszku cebula jajko ząbek czosnku szklanka mąki sojowej łyżeczka proszku do pieczenia sól olej do smażenia rzepak bułka tarta Sos pomidorowy: puszka pomidorów cebula kilka płatków papryczki chilli łyżeczka nasion kolendry łyżeczka
AZgotuj!Uwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze
Moje Małe CzarowanieTwoich oczach! PANCAKES PODAWAJ Z KAWAŁKIEM MASŁA, SYROPEM KLONOWYM, Z AGAWY, MIODEM LUB DOWOLNYM SOSEM Smacznego i pięknego dnia! Paulina Popularne posty : Muffinki marchewkowe na troski Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel
Gotowanie to kochanieodciskamy wodę. W małej misce szykujemy marynatę. Mieszamy ocet ryżowy z cukrem, solą, imbirem i sosem polewamy ogórki, mieszamy, aby dobrze pokryć marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem. Japońskie kuleczki mięsne podałam z ryżem i sunomono z ogórka. Przyznam, że smaki kuchni japońskiej bardzo mi odpowiadają. Ich niezwykłe bogactwo – słono
mojewypiekiinietylkoSmażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, pokrojonego na kostkę ananasa i sos sojowy. Podlać niewielką ilością wody i zagęścić mąką. W dalszym ciągu wszystko razem smażyć przez kolejne 5-10 minut. Doprawić do smaku. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Źródło: perfekcyjnapani linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniilością ryżu. Przykładowe łączenia składników: paluszek krabowy łosoś krewetka awokado łosoś awokado ogórek sałata lodowa krewetki sałata lodowa awokado ogórek Do sushi warto podać: - marynowany imbir który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna. - wasabi czyli popularny japoński, ostry chrzan - sos sojowy
Słodka Stronadrugeiej patelni) i dodać do mieszanki Wymieszać, posolić, dodać pieprzu do smaku i wlać sos pomidorowy oraz pokrojone mięso z rosołu, jeśli takie akurat mamy Doprawić ziołami i jeszcze raz doprowadzić składniki do wrzenia Takie warzywa można podawać z makaronem lub ryżem. Szybkie i dość tanie danie
Proste Potrawynadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml śmietany kremówki 100ml
Kolizje SmakówJeżeli chcecie podać keftedakia na obiad , możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas
Chilli Czosnek i Oliwapikantnych przypraw, użyjcie mniej chili w proszku lub je pomińcie. Do przyprawienia użyłam wystarczająco dużo aromatycznych przypraw, aby potrawa bez chili była nadal pyszna. Chili najbardziej smakowało z ryżem i kubkiem jogurtu naturalnego. Składniki: puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (200 g) 1 duża cebula 1 czerwona(...)dodać 1/2 filiżanki wody. Gdy warzywa będą miękkie, a z pomidorów powstanie sos, dodać kukurydzę, czerwoną fasolę i wszystkie przyprawy wymienione w przepisie i posolić do smaku. Potrawę gotowac jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, aby aromaty i smaki przypraw połączyły się z warzywami. Chili podawać z ryżem, kaszą jaglaną lub pieczywem, z dodatkiem świeżej kolendry, szczypiorku, koperku lub natki
Codziennik KuchennyRatatuj to danie, które opiera się na warzywach- przede wszystkim na cukinii, bakłażanach i papryce- w sosie pomidorowym. Jest to danie nieskomplikowane, a przy tym bardzo smaczne, mimo tylko kilku warzywnych składników! Zazwyczaj robię wersję jednogarnkową, ale dziś zrobiłam przekładaną i co jest dziwne, że każda z nich- mimo tych samych składników- inaczej smakuje! Obie pyszne, ale moje kubeczki smakowe(...)inny ser (albo i bez), zamiast pęczaku-ryż, albo podać z grzanką np.czosnkową- jak wolicie. * bakłażan- 1 szt. * cukinia zielona- 1 szt. * cukinia żółta- 1 szt. * papryka czerwona- 1 szt. * pomidory- 4 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * oliwa * przyprawy: tymianek, bazylia, sól i pieprz Najpierw zaczynamy od robienia sosu pomidorowego więc pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy
Kraina Miodem PłynącaPyszne danie. Duszone w ten sposób kalmary są miękkie i delikatne. Świetnie pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat miałam porcję w zamrażalniku, ale i bez tego dodatku danie będzie bardzo smaczne. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 2-3 porcje(...)dusić jeszcze parę minut. Kiedy kalmary są już miękkie, doprawić sos solą i pieprzem. Dorzucić muszle, dusić pod przykryciem ok 5 min - tak długo aż muszle się otworzą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek z fenkuła. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Stare Garybardzo puszysty a podczas pieczenia rośnie jak na drożdżach. W wierzch ciasta powciskałam pokrojone banany i zapiekłam w żeliwnej patelni. Był chrupiący od spodu a pulchny w środku. Polany sosem orzechowym na bazie masła orzechowego i syropu z agawy jest jeszcze lepszy! Danie idealnie nadaje się na lekką kolację czy na śniadanie. Taki posiłek na pewno doda Wam energii(...)jajka po 2 łyżki: mąki gryczanej, jaglanej i z brązowego ryżu ( można użyć samej gryczanej i jaglanej) 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej ( proponuję typ 700 lub 500 ) około 3/4 szklanki mleka 1/3 łyżeczki sody kilka kropli aromatu migdałowego szczypta soli 1 łyżka cukru/miodu/ulubionego syropu oliwa 1/2 banana sos orzechowy: 1 czubata łyżeczka masła orzechowego 3 łyżki syropu z agawy/miodu
Jaglusiazwojów Tory i od zawsze podawane przy okazji święta Simchat Tora.” Gołąbki w sosie pomidorowym, to również jedno z tradycyjnych polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego na sypko ryżu - ok. 600 g boczku wędzonego - 3 średnie cebule - sól morska - pieprz czarny grubo mielony(...)warzywny, do wyboru) Farsz do gołąbków można przygotować dzień wcześniej – wieczorem. Boczek i cebule pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni – odstawiamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany na sypko ryż oraz boczek z cebulą – mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mielony kminek, majeranek, czosnek granulowany oraz posiekaną natkę pietruszki – wyrabiamy masę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień
mojewypiekiinietylkosuchy i wiórowaty. Tutaj jest inaczej. Mięso indyka smakuje wybornie. Sos powstały z majonezu, mięsa i warzyw jest dobrze doprawiony czosnkiem, co nadaje daniu charakteru a warzywa nie są breją, tylko komponują się z całością idealnie. My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów(...)wyjątkowo nie chciało mi się tego robić, więc starłam go na drobnych oczkach na tarce. Print Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb) window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients Sos 2/3 szkl. majonezu 1/2 szkl. tartego sera żółtego ( u mnie gouda) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków ostrej papryki 1 mała posiekana w kostkę cebulka 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz
Mieszam w GarnkuWspaniale rozgrzewające danie jednogarnkowe. Idealne gdy za oknem mroźno i ponuro. Sprawdzi się jako syty posiłek, lub danie imprezowe. Możemy podać je z dodatkiem chrupiącej bagietki, ryżu lub z nachosami. Dla mojej dosyć dużej rodziny przygotowałam danie z 1 kilograma mięsa i w tej ilości sprawdzi się np na większej imprezie (nam zostało jeszcze trochę na kolację i choć zwykle(...)łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut. Gdy sos pomidorowy mocno się już zredukuje dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz osączoną kukurydzę. Na koniec dorzucamy kostki czekolady, niech roztopią się w gorącej potrawie. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, bagietką lub nachosami
Smaki Na Talerzuzimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny. Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony smak - były jednymi z lepszych, jakich przyszło mi kosztować na tegorocznym festiwalu. Okiem Kesji: Test niewidzialności, odcinek 2. Kelnerki ewidentnie nieprzyzwyczajone do takiej liczby gości(...)bałam się porażki po przygodzie z Layali. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Danie było bardzo intensywne w smaku i bardzo egzotyczne. Najlepszy był bakłażan, ale reszta też niczego sobie: ryż smacznie doprawiony, ciekawy pasztet, mięso zawijane w liść też pycha! Może tylko nie wyglądało pięknie na talerzu. Dodatkowy plus za fantastyczną obsługę i degustację win dla czekających w kolejce
Życie zamknięte w smakuluźnej kapusty 300g ryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej 1 puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy do gołąbków: słoiczek(...)koncentratu pomidorowego 1,2 szklanki łagodnego lub pikantnego keczupu 1/2 szklanki kwaśnej śmietany sól pieprz kilka łyżek wody lub wywaru spod gołąbków - wszystkie składniki na sos do gołąbków mieszamy do połączenia wszystkich składników i gotowe. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy kapustę: kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy dokładnie głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym
Moja Książka Kucharska