Zupożercy dzielą się na smakoszy zup pomidorowych i ogórkowych. Inni lubią jedne i drugie. Ja chyba wolę ogórkową, na dodatek z
To co kochamJeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto
Kuchnia domowa AniStir-fried noodles with chicken and vegetables Składniki: 10 dag makaron ryżowy nitki 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka starty imbir 3 ząbki czosnek 1 łyżka
Kulinarny karnet Christopheramogecie sie zjejś klōski, ryż, nudle abo i jako fajno bōłka. Smacznego 1 domach 2 je 3 czasem 4 przygotuje 5 indyka 6 przecież 7 kilka lat 8 był, ō- samogłoska w wymowie między o i u 9 gdzieś 10 gęś 11 zwykłych 12 przez 13 powiedzieć 14 naprawdę 15 niej 16 sosu 17 oleju 18 gdybyście 19 nie będziemy
Chop w kuchniprzegrzyzki, “przydasie” typu ryż czy suszone pomidory i słoiczki typu pesto. Nie trzeba ich zjeść od razu wszystkich, bo mają kilkumiesięczny okres przydatności do spożycia, a kupowanie ich sprawia mi wielką przyjemność. Kiedy nie mam pomysłu co ugotować, wystarczy sięgnąć do szafki z “przydasiami” i jest pomysł na obiad. Moja szafka z tymi różnymi tepenadami, egzotycznymi sosami, ciasteczkami i słoikami(...)oryginał to czarna herbata ze sztucznymi dodatkami, a eko wersja Almy zawiera tylko suszone owoce. Jeśli lubicie portugalskie smaki, to spodoba Wam się Hands on Earth – portugalskie ryże, dżemy i zioła. Jest sporo greckich oliw, które produkowane są przez małe greckie firmy jak Astarti, która produkuje też bezglutenową wersję przepysznych greckich sucharków paximadia, które je się zamoczone w oliwie
Ugotowane pozamiatanepatelnię dodać kurczaka z całym sosem jogurtowo - pomidorowym, zamieszać i smażyć przez kilka minut. Dodać połowę posiekanej kolendry, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, do czasu aż kurczak nie będzie surowy. Pod koniec gotowania do maślanego kurczaka dodać śmietanę, zamieszać, chwilę podgrzewać i natychmiast podawać przybrane pozostałą kolendrą. Serwować z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne Gotowaniemniejsze kawałki. Każdy kawałek polać niewielką ilością sosu teriyaki (stronę bez skóry), delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na około 30 minut, aby się zamarynowała. Następnie panierować w mące pełnoziarnistej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do czasu delikatnego zarumienienia się każdej ze stron. Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z ryżem pełnoziarnistym i Japońską sałatką z ogórków
Kuchcik gotujeWlewamy do ryżu, dokładnie mieszamy. 3. Ryż dzielimy na 4 części, każdą część rozkładamy na jednym arkuszu nori. Układamy wydrążone z gniazd nasiennych kawałki ogórka, szczypiorek, pokrojony w paski żółty ser i wędzonego łososia. Zwijamy możliwie jak najciaśniej. Kroimy na kawałki i o szerokości około 1 centymetra. 4. Podajemy z sosem sojowym i wasabi
Szefowa kuchnibardzo kleista i plastyczna, lepsza niż niejeden ryż do sushi! Dodatkowym zaskoczeniem było to, że zielone szparagi również świetnie pasują do sushi. Nadają makom wspaniałej chrupkości :) Eksperyment uważam za bardzo udany. "Spolszczone" sushi smakuje inaczej niż tradycyjne, jednak wcale nie jest gorsze. Co ciekawe, nadal świetnie łączy się z wasabi i sosem sojowym. Polecam spróbować wszystkim miłośnikom domowego sushi :) Porcja
Zawsze głodna!przyprawić do smaku: solą, pieprzem, oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 min w temperaturze 180’ C. Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie niewielka
Stare Garypikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia duży kawałek więc wystarczy dla 4 osób. składniki: 1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry 8 łyżek oliwy 4-5 ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki marynaty teriyaki dodatki: cukinia, pomidorki cherry, chleb, ryż W misce dokładnie wymieszać oliwę
Monia miesza i gotujeproszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani) Lub własna mieszanka(...)ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była łagodna polecam dodać więcej przyprawy curry w proszku a mniej samej pasty. Gotujemy danie na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się
Mania Gotowaniasosem i smakują dużym i małym. Wychodzą nawet tym, którzy na codzień nie gotują i robi się je błyskawicznie a potem tylko siup do pieca i możemy na 45 min zająć się sobą Na długi czas zapomniałam zupełnie o tym daniu. Nie wiem w sumie dlaczego. W każdym razie na niedzielnym obiedzie kąski robiły furorę. Idealne będą zarówno z ryżem(...)chwycić w dłoń. W wersji obiadowej, staram się pojedynczy filet przekroić średnio na 4 części plus polędwiczka. Jakkolwiek pokroicie mięsko, to i tak będzie pysznie Do mięska polecam pyszny sos czosnkowy . Drukuj Chrupiące kąski z kurczaka Składniki Podwójny filet z kurczaka 1 duże opakowanie krakersów 300 gr jogurtu lub maślanki papryka, pieprz Wykonanie Mięso oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
Mieszam w Garnkuugotowanymi ziemniakami, ryżem lub kluskami, np. śląskimi ( przepis tutaj ) i świeżą surówką, np. z pomidorów i cebulki. SKŁADNIKI: ( 4 PORCJE) - ok. 600 g filetu z indyka - 1 łyżka oliwy lub masła klarowanego - 1 łyżka masła - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 szklanki wody z 3 łyżkami sosu sojowego lub ugotowanego
Calzonella.comdrugą stronę i dorzucamy pomidorki koktajlowe. Gdyby sos wydawał nam się za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia, aż zredukuje się i zagęści. Gdyby był za gęsty należy rozcieńczyć go bulionem lub mleczkiem kokosowym. Przed podaniem próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą. Podajemy z ryżem lub pieczywem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and minty