ziarna kolendry i dodajemy sos sojowy oraz sok z całej limonki. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min. aż warzywa i mięso zmiękną. 10 minut wcześniej dodać do dania groszek, tak aby się podgotował, ale nie rozgotował. Pod koniec doprawić jeszcze cukrem lub miodem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać np. z ryżem jaśminowym i posypać świeżą
Calzonella.comprzygotowany sos przełożyć do naczynia tajine, dodać migdały, zioła i ciecierzycę. Doprawić do smaku, przykryć i dusić przez okło 1-1,5 godziny. Ponieważ ciecierzyca z puszki jest miękka gotowanie nie zajmuje dużo czasu, chodzi tu raczej o połączenie smaków i zmieszanie aromatów. Podawać natychmiast, można serwować indywidualnie, z kuskusem lub brązowym ryżem. UWAGA - danie to można przygotować również
Codzienne Gotowanieryż będzie ugotowany. Do ryżu dodać uprzednio podsmażoną cebulę oraz pure z dyni. Podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać masło i tarty ser - wymieszać. Risotto doprawić do smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu
kolorowotorcikowofasolkę. Ew. możemy sos w trakcie pieczenia rozrzedzić wodą. Dymki i paprykę bez gniazda nasiennego oraz pomidorki i kolendrowe listki siekamy. Składniki doprawiamy 2 łyżkami oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu
Dzieje kuchennej Wiewiórymieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka octu winnego - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 5 łyżek śmietanki kremówki (30%) dodatki - 2 łyżki masła do smażenia - ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki
Kuchnia co dniapiersi kurczaka w kremowym sosie z curry, mleczkiem kokosowym i szpinakiem. Smaczne danie w stylu indyjskim. Składniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 1 cebula 2 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mąki 400 ml mleczka kokosowego spora garść świeżego szpinaku sól , pieprz Do podania: 100 g ugotowanego ryżu 1. Cebulę i czosnek
Moja Galeria SmakuKurkuma - naturalny żółty barwnik . Składniki : Mielone,wysuszone kłącza Kurkumy Opis i zastosowanie : KURKUMA - uprawiana jest głównie we Wschodnich Indiach,Chinach, Japonii i w Ameryce Środkowej. Posiada
Przepisy i porady kulinarnezwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem,posypać natką , podawać z białym pieczywem. Daję więcej kminku i czosnku niż w przepisie. Pod koniec gotowania można dodać drobny makaron w kształcie ryżu
Stare Garyparę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszka i miętą , doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią. Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Pozostałe pomidory przetrzeć blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie miętę. Tak przygotowany sos wylać do naczynia
Stare GaryMróz wciąż trzyma i nie zamierza odpuścić. Dlatego pozostaję w klimacie potraw rozgrzewających, z dodatkiem aromatycznych przypraw, które podwyższają ciepłotę organizmu. Potrawkę możemy podać z ryżem lub dowolną kaszą (u mnie kasza gryczana, której ze względu na smak i zapach nie jadałam nigdy, aż do pewnego szkolenia - o tym tutaj ; gotuję ją z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz dodaję(...)łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle
Weekendy w domu i ogrodzieudka w pomidorowym sosie z aromatycznymi ziołami jest świetnym pomysłem na obiad. Pomidory mają słodkawy posmak dzięki dodatkowi miodu. 5 dużych udek Przyprawa do kurczaka 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki lubczyku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka maggi 150 g sera feta 125 g ryżu z warzywami Udka dokładnie
VioletoweKucharzeniewyciągam, ponownie podlewam sosem, który się utworzył w środku naczynia. Wkładam ponownie do piekarnika lecz juz bez pokrywy naczynia żaroodpornego. Po 10 minutach mięso powinno być juz soczyste i gotowe do podania. Mój obiad dzisiejszy podałam w najprostszej postaci z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Lecz każdy może mięso skomponować z innymi dodatkami, np kaszą kuskus, ryżem oraz dowolną sałatką
Justa próbuje gotowaćczęsto zastępuję nią ryż i kaszę. Niestety z powodu dość wysokiej ceny stosuję ją nie tak często jakbym chciała. Kolejna propozycja na sałatkę z quinoą. Tym razem z bobem. Bardzo zachęcam do spróbowania !! Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi Składniki: 3/4 szklanki quinoa 6-7 szt. pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 600 g bobu sos winegret: 4 łyżki
Moja Mama Gotujeugotowanego wcześniej ryżu. Dodać kukurydzę, cebulę pokrojoną w piórka i podsmażoną na patelni. Cukinię oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i solą i podsmażyć na patelni. Dodać do reszty składników. Seler naciowy pokroić na małe kawałeczki i zblanszować. Dodać do sałatki. Do jogurtu dodać koper i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Sos jogurtowy dodać do pozostałych składników
Pysznie & Piękniefrytkami, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam bardzo szybką sałatkę obiadową . I obiad gotowy. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne to zapraszam do zakładki mięsa, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na różne rodzaje mięs. Składniki 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 1 łyżka
O kuchni z uczuciem