się dziwnie składało, że ciągle odkładałam na później. Na później i na potem. Teraz kiedy już go zrobiłam, to szczerze żałuję, że tak późno. Sos jest pyszny, doskonały, wprost fantastyczny. Nadaje się do ryb i innych owoców morza, kanapek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniepieczenia przez 25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pokroić w plastry i podawać z sosem czosnkowym. Krok po kroku: 1. Odciąć skórę z łososia 2. Przełożyć rybę na ciasto francuskie 3. Wyłożyć ser i szpinak 4. Wyciąć paski z ciasta i zapleść warkocz 5. Posypać sezamem
KuchniaWeDwoje.pltartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy z dowolnym sosem, np. sosem grzybowym sos grzybowy lub pomidorowym sos pomidorowy Znakomicie smakują również w połączeniu z duszoną rybą lub dowolnym gulaszem albo po prostu z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaKrewetki w sosie maślano-czosnkowym to klasyk, któremu trudno się oprzeć. Ja zajadam je najczęściej z makaronem, ale idealnie sprawdzi się też świeża, chrupiąca bagietka. Bardzo
Poezja smakudusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem. Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
R'n'G Kitchenpół. Warzywa dodajemy do mieszanki sałat. Składniki do sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła, pieprz i sól mieszamy w shakerze. Polewamy taki sosem sałatkę i mieszamy. Idealnie pasuje do mięs czy ryb, trochę wiosny w środku zimy
Aga w kuchnimałym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić ok 3-5 minut. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch ząbków czosnku, szczypty kminku. Potłuc dodając odrobinę masła i mleka. Wmieszać
Gaździnka warzyTABASCO® Dziś mam dla Was konkurs z rewelacyjnymi sosami, ale zanim przejdę do szczegółów chciałam Wam opowiedzieć o nich kilka słów. Sos sojowy Kikkoman to uniwersalna przyprawa, która urozmaici mnóstwo potraw. Możemy go dodać do ryby, mięsa, sałatki, warzyw, dania głównego, a nawet deseru. I nie ma znaczenia czy nasze danie pochodzi z kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej, niemieckiej czy amerykańskiej(...)Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest wytwarzany z 4 składników: ziaren soi i pszenicy, wody i soli. Do produkcji używa się wyłacznie ziarna soi bez GMO. Sos jest wytwarzany zgodnie z japońską tradycją w oparciu o nieskrócony proces warzenia, który trwa sześć miesięcy. W czasie warzenia nie dodawane są do niego żadne chemiczne składniki, dzięki temu ujawniają się dotąd ukryte
Kulinarne przygody GatityŚwiatła nawet nie ma!Ale i z tego da się coś zrobić.Szybko i smacznie.Przedstawiam Wam: Tuńczyk w kokardkach puszka tuńczyka w sosie własnym połowa puszki kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente(...)czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos z tuńczyka. Tuńczyka razem z sosem dajemy na patelnię, lekko dusimy na łyżeczce oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kukurydzę i tak dusimy ok. 5 minut mieszając co jakiś czas. Przekładamy nasz sos do garnka dodajemy łyżeczkę koncentratu (dla mnie najlepszy jest Pudliszki), dodajemy jogurt naturalny, śmietanę
Kuchnia moimi oczamijesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami (semiwegetarianizm). Według zafiksowanych na punkcie swoich poglądów osób, nie mogę się nazywać wegetarianką, bo jem żywe stworzenia! No cóż, rośliny też
W kuchni Karmel-itkiwykwintne. Składniki na dzisiejsze danie są bardzo proste, ale ich połączenie zaskakujące. Zapraszam na pysznego soczystego łososia pieczonego w niskiej temperaturze z cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia, 3 cytryn, 500 gram truskawek, pęczka natki kolendry, 2 łyżek miodu, 6 łyżek(...)dania rozpocząłem od zamarynowania ryby. Do dwóch łyżek oliwy dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skórkę otartą na tarce o drobnych oczkach z jednej cytryny. Całość doprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i wymieszałem. Filety z łososia umyłem i ułożyłem skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, a następnie delikatnie posmarowałem przygotowaną marynatą. Rybę pozostawiłem w temperaturze pokojowej
Wyprawy kulinarnesię "gorący" nastrój. Już niedługo ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;)Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać w najbliższym czasie, bo, jak już pisałam, odkurzyłam jej książkę kucharską oraz, nieoczekiwanie, wpadłam w sklepie na sos Worcestershire!Składniki (2 porcje):1 jajoodrobina(...)patelni rozgrzej tyle oliwy, by pokryła dno warstwą 2-3 mm. Usmaż filety w 1-2 minuty, by panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi. Smacznego
Gotowanie to kochaniejednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania(...)nasiona granatu. Dodałam serek ricotta. Sałatkę skropiłam sokiem z drugiej połowy owocu granatu, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawiłam. Uważam ,że to wystarczy, ale można zrobić sos na bazie musztardy,oliwy i miodu. Smacznego! Polecam też inną wersję sałatki z mango. sałatka z mango
potrawyregionalnezapraszam na całkiem smaczny obiad, lub jak kto woli kolację. SKŁADNIKI: 200 g makaronu z dodatkiem atramentu kałamarnicy 8-10 pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku sól pieprz natka pietruszki A jak to zrobić: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki sparzyć(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 10 minut, aż delikatnie zmiękną. Dodać pokrojone na pół oliwki, kawałki tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, delikatnie mieszając, aby ryba zbytnio się nie rozpadła. Na talerzu ułożyć porcję makaronu i sosu, posypać natką pietruszki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachDanie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów.Czas przygotowania: 35 minutPorcje: 4Składniki:Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury(...)uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową)1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania)4 czubate łyżki jogurtu3 łyżki oleju lub oliwyszczypta soli i gałki muszkatołowejFarsz:płaty ryb morskich ok. 400 gopakowanie łososia wędzonego 100 g200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków)2 ząbki czosnkulimonkasól i pieprzSos
SzczyptaSmaQ