się "gorący" nastrój. Już niedługo ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;)Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać w najbliższym czasie, bo, jak już pisałam, odkurzyłam jej książkę kucharską oraz, nieoczekiwanie, wpadłam w sklepie na sos Worcestershire!Składniki (2 porcje):1 jajoodrobina(...)patelni rozgrzej tyle oliwy, by pokryła dno warstwą 2-3 mm. Usmaż filety w 1-2 minuty, by panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi. Smacznego
Gotowanie to kochaniejednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania(...)nasiona granatu. Dodałam serek ricotta. Sałatkę skropiłam sokiem z drugiej połowy owocu granatu, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawiłam. Uważam ,że to wystarczy, ale można zrobić sos na bazie musztardy,oliwy i miodu. Smacznego! Polecam też inną wersję sałatki z mango. sałatka z mango
potrawyregionalnezapraszam na całkiem smaczny obiad, lub jak kto woli kolację. SKŁADNIKI: 200 g makaronu z dodatkiem atramentu kałamarnicy 8-10 pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku sól pieprz natka pietruszki A jak to zrobić: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki sparzyć(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 10 minut, aż delikatnie zmiękną. Dodać pokrojone na pół oliwki, kawałki tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, delikatnie mieszając, aby ryba zbytnio się nie rozpadła. Na talerzu ułożyć porcję makaronu i sosu, posypać natką pietruszki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachDanie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów.Czas przygotowania: 35 minutPorcje: 4Składniki:Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury(...)uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową)1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania)4 czubate łyżki jogurtu3 łyżki oleju lub oliwyszczypta soli i gałki muszkatołowejFarsz:płaty ryb morskich ok. 400 gopakowanie łososia wędzonego 100 g200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków)2 ząbki czosnkulimonkasól i pieprzSos
SzczyptaSmaQwycierać! ;) Po kilkunastu minutach danie trafiło na stół, a ja byłam już kupiona samym jego wyglądem i zapachem. Smak okazał się równie idealny! Ryba niesamowicie soczysta, delikatna i idealnie doprawiona … makaron al dente w świetnym sosie … Dodatki to kropka nad I, która sprawiła, że danie totalnie podbiło moje serducho i zostało okrzyknięte jednym z tym NAJ! Gdzie
Ostra na Słodkowiemy, że nie zdążymy zjeść ich w tej postaci (np. chleb, bułki), czy resztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ale większość(...)produktami czy daniami, których mamy nadmiar lub mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Pieczywo Do woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób
Codzienna kuchnia niecodziennafileta z dorsza1 mała cebulka1 jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego koperku1 cytryna bio3-4 łyżki bułki tartejsól,pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić(...)minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Aromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. Jeśli nie macie czasu lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ale chcielibyście po powrocie do domu zjeść sycący, gorący obiad lub kolację to jest to danie idealne! Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym(...)chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry i energicznie mieszamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Przyprawiamy solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym, posypane
Smakowity Blog Kulinarnybyły dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy najpierw w jajku potem w migdałach. Smażymy na złoty kolor
Mania GotowaniaMiałam kupionego miętusa i zastanawiałam się jak go zrobić ( ostatnio był chyba w sosie koperkowym ). Mamie przypomniało się, że jak pływaliśmy na spływy kajakowe często dusiło się miętusa z grzybami. Teraz oczywiście ryba jest ze sklepu , a z doprawianiem eksperymentuję. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniości i bardzo smaczne różowe mięso. Smakowała pysznie zarówno na grzankach z serkiem i awokado, jak w lekkiej sałatce. I ową sałatkę chcę Wam dziś pokazać:) Składniki: 200g wędzonej ryby (łosoś, gorbusza) spora garść rukoli 2 główki sałaty rzymskiej mini 10 przepiórczych jajek 100g makaronu pełnoziarnistego muszelki (u mnie Makaron Międzybrodzki ) garść kiełków rzodkiewki dressing: sok z połowy limonki(...)ugotowaniu odcedzić, przelać zimna wodą. Sałatę opłukać, porwać na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo (3 minuty), obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki. Rybę pokroić w kostkę. Dressing: składniki wymieszać, żeby powstał gęsty sos. Do salaterki wyłożyć wszystkie składniki sałatki, polać dressingiem. Smacznego
Obiad gotowywigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb. SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.) łyżka masła klarowanego 2 szalotki 200ml śmietanki 30 % sól, biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy
Pyry na GazDelikatny sos jogurtowo-cytrynowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, mięs, świeżych warzyw czy pieczonych ziemniaków. Polecam :) Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy, sól Wykonanie: Cytrynę umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jogurt wmieszać ze skórką i sokiem
magiczna kuchnia Kasiuwielbiane zarówno przez starszych jak i dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz
Tradycyjna Kuchnianastępuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki, niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść
Smakowity Blog Kulinarny