Przepis na najlepszy sos czosnkowy. Domowy, prosty i szybki. Identyczny a nawet lepszy niż sosy serwowane w pizzeriach. Do tego to tylko kilka prostych i tanich składników.. rewelacja! Idealny do: - nuggetsów i pieczonych ryb - frytek i pieczonych warzyw - pizzy i wytrawnych tart - mięs pieczonych i dań z grilla - surówek i sałatek - grzanek i kanapek Z czym(...)jeszcze jadacie sos czosnkowy
AniaGotuje.pldoprawiamy i dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Tak przygotowany sos zostawiamy na godzinę żeby składniki się "przegryzły". Przygotowujemy 4 kwadraty z folii aluminiowej. Na każdym układamy kilka płatków masła. Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, układamy na kwadratach z folii i otulamy płatkami z masła. Następnie każdy kawałek ryby posypujemy z wierzchu skórką cytrynową. Folię zawijamy
W poszukiwaniu inspiracjipewien eksperyment - zamiast marynować łososia w jej soku, dodałem ją jako uzupełnienie do usmażonej już ryby. Wyszło świetnie. Podczas jedzenia najpierw wyczuwamy smaki osobno, a dopiero później łączą się one w naszych ustach. Kwaskowatość cytryny przełamałem cierpko-słodkim granatem i rubinowym, słodko-winnym sosem. Danie podamy z cudownie maślanym purée z zielonego groszku oraz znanymi już Wam pieczonymi(...)strony aż ładnie się przyrumieni.Następnie na każdy kawałek kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée z zielonego groszku i pieczonymi batatami (przepisy poniżej). Na sam koniec łososia jak i bataty polewamy sosem z granatów.Pieczone bataty:4 średniej wielkości bulwy batatów2 łyżki oliwy z oliwekgruboziarnista sól morska1-2 łyżeczki czarnuszkiBataty obieramy
Food Squaremisy i sprawnie, bo w czasie kiedy sos się robił, ja mogłam wypić kawę. I to dosłownie, bo i chłopaki pozwolili ;) Taki sos serowy to nie tylko świetny dodatek do warzyw, ale też mięs, ryb czy zapiekanek, bo fajnie łączy ze sobą każdą warstwę. Możecie również modyfikować jego smak począwszy od rodzaju sera (choć tu skłaniam się(...)wyciągamy ostrze i zakładamy mieszadło, dodajemy pozostałe składniki: masło, mleko, przyprawy oraz mąkę. Ustawiamy czas na 8 minut, temperaturę 75⁰C i prędkość 5. Jeśli po tym czasie nasz sos wydaje się nam mało gęsty, ponownie uruchamiamy sprzęt, tym razem na 2 minuty, 90⁰C i prędkość 4. Podajemy od razu na ciepło. Tradycyjny sposób przygotowania: Ser ścieramy
Kuchnia w czekoladzieUdało mi się kupić dwa grube co najmniej trzy centymetrowe plastry świeżego tuńczyka, piękne czerwone mięso tej ryby idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam połączyć mięso z tuńczyka z mięsem z kurczaka i wyczarować mocno aromatyczne danie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki(...)wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej ryby. Jest bardzo sycące. Polecam Wam też przyrządzenie steków z tuńczyka, są obłędne! Ale to już temat na inny post. Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś króluje wok w kuchni! ;-) MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM SKŁADNIKI: - 1 stek z tuńczyka - 1 mała pojedyncza
SMYKWKUCHNIwyszło lekkie i delikatne. Do przepisu opcjonalnie można dodać mięso np. kurczaka, indyka lub tak jak ja – wcześniej upieczoną rybę np. dorsz czy łososia. Jednak potrawa bez tych dodatków i tak jest pyszna. Zapraszam! Makaron w kremowym sosie z porem porcja dla 1 osoby Składniki: około 100 g makaronu orkiszowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki orkiszowej/jaglanej 1/3 pora
JaglusiaDawno nie robiłam sosu beszamelowego, jednak sezon szparagowy w pełni więc sos jest jak najbardziej na miejscu. Doskonały również do lasagne, zapiekanych lub gotowanych warzyw, mięs i ryb. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól biały pieprz ( ja nie dodaję gdyż nie odpowiada mi jego zapach) gałka muszkatołowa opcjonalnie sok z cytryny(...)Rozpuścić masło, dodać mąkę. Cały czas mieszać trzepaczką. Trzeba uważać aby sos się nie przypalił. Dolewać mleko ( i sok z cytryny) cały czas mieszając. Sos zaczyna nam ładnie gęstnieć. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Jemy PijemyTo danie można określić jednym słowem - pychota:-). Tak przyrządzony makaron nadaje się zarówno na romantyczną kolację jak i zwykły obiad. Składniki: 400 g surowych krewetek (w
IMPRESJA SMAKULubicie orientalne smaki , to proponuję dzisiaj makaron soba z łososiem i warzywami. Znacie makaron soba? To makaron japoński z mąki gryczanej, a więc bezglutenowy. Jest bardzo
codojedzeniadań z rybami. Oprócz smażonych płotek, czy okoni które zdążyliśmy przygotować, ja przygotowałam zupę rybną. Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Niestety nie miałam świeżej papryki, wykorzystałam to co było pod ręką: oczywiście 3 świeżo złowione płotki, 2 marchewki, 1 cebulę, 2 pomidory, sos chili Winiary, sól(...)cebulę w kostkę, doprawiamy sola i ognistą mieszanką przypraw, dusimy razem na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojone pomidory i trochę sosu chili, dusimy aż pomidory lekko odparują. Zalewamy 750 ml wody i zagotowujemy, dodajemy pokrojone ryby i 3 łyżki grillowego frykasu i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka w tatarskim sosie Sos tatarski należy to tego rodzaju dodatków, które równie dobrze komponują się z rybą mięsem czy też w końcu z jajem. Dlatego dziś pragnę przedstawić prostą propozycję, na danie szybkie, łatwe i bardzo smaczne. składniki 6-8 jaj 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu(...)miód i sok z cytryny, c ałość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, układamy na półmisku i zalewamy sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na trzydzieści minut. Gotowe danie wyjmujemy z lodówki, posypujemy resztą drobno posiekanego szczypiorem i podajemy
Miód i pieprzPyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na
Food SquareOkrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym
Karo in the Kitchensamym czasie możemy ugotować dorsza. Kładziemy rybę na patelnię lub do rondla (jeśli ma skórę, to skórą do góry). Wrzucamy do dorsza dwa liście laurowe i grube łodygi z koperku (sam koperek potrzebny będzie później). Zalewamy mlekiem, tak aby mleko przykryło całą rybę. Mleko delikatnie solimy i pieprzymy. Włączamy ogień i gotujemy rybę przez 5-7 minut od momentu zagotowania(...)mleka (pilnujcie, aby nie wykipiało). Następnie mleko i przyprawy wylewamy, a rybę studzimy. Po ostudzeniu ziemniaki i rybę warto schować na godzinę do lodówki – krokiety lepiej się będą formowały (jeśli robicie kotleciki w zimę wystarczy wystawić jeszcze gorące na balkon). W tym czasie przygotowujemy panierkę. Do połowy szklanki bułki tartej wyciskamy ząbek czosnku i trzemy na drobnej tarce żółtą
Poezja smakuryżowy - łyżka /sok z połowy cytryny sos ostrygowy - łyżeczka oliwa - łyżka lub 2 tymianek - opcjonalnie olej sezamowy - opcjonalnie kilka kropli tacka aluminiowa do grilla Rybę myjemy i osuszamy, jeśli jest mrożona musi być dokładnie rozmrożona i osuszona. Do pojemnika wrzucamy składniki marynaty i nacieramy nimi rybę z każdej strony. Ja do swojej ryby używam zalewy z oliwek nadziewanych(...)Pieczemy przez 5 min z jednej i drugiej strony. Po tym czasie włączamy funkcję grilla na 2 min. Aby stała się chrupiąca od zewnątrz. Na tym etapie nie zostawiamy ryby "samej", bo może bardzo łatwo sie przypalić, Wyciągamy z piekarnika i pozwalamy odpocząć przez kilka minut, W czasie gdy rybka siedzi w piekarniku zajmujemy się warzywami. W woku rozgrzewamy
Kuchnia od dwojga