marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą, przechowujemy w lodówce Zasady uniwersalne: - do obróbki grillowej wybieram tłuste mięso(...)drób, wieprzowina. Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche i mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty, a zdecydowanie odradzam szczupaka i solę - pamiętajmy również by nie przesolić mięsa, podczas grillowania woda odparuje, a sól pozostanie - jeśli grillujemy w folii aluminiowej nakłujmy
upichconałyżkę miodu, sok z połówki cytryny , szczyptę soli, szczyptę białego pieprzu i 2 łyżki oleju rzepakowego. Wymieszaj energicznie sos i dopraw go do smaku jeśli trzeba - polej nim sałatkę. Podawaj sałatkę jako przystawkę lub dodatek do dania mięsnego lub ryby
Gotuj Sam!Krótki moment zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy
Kuchnia Pani WiosnyKarp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków Składniki karp o wadze ok. 2 kg masło klarowane szałwia suszona 1 łyżeczka 300 ml
R'n'G Kitchen400 g śledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka
królestwo garówSkładniki: 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki ) puszka tuńczyka w sosie własnym ząbek czosnku sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano ) 1 jajko sok
Gaździnka warzywyrównać smaki. Najlepiej, by danie przy okazji miało też kontrastowe kolory. Wybór padł na sos z pietruszki, bo nigdy takiego nie robiłam :DSos ten rewelacyjnie nadaje się nie tylko do makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :)Składniki:- 500 g makaronu- 2 łyżki margaryny- 2 łyżki mąki(...)używamy tylko listków :)Całość gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie wyłączamy ogień. Do jakiegoś małego kubeczka dajemy śmietanę, po czym mieszamy ją z odrobiną sosu, a następnie wlewamy do rondelka z jego resztą. Użycie śmietany nie jest konieczne, niemniej jednak zdecydowanie poprawia ona smak naszego sosu :)I gotowe! Każdemu, kto podobnie jak ja lubi pietruszkę
Kulinarne zapędy KokosaPrzepis na te śledziki dostałam od mojej mamy, a Ona od swojej serdeczniej przyjaciółki Kasi :) Było to już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u
Kuchnia z widokiem na ogródwakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla)- ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe(...)podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy, co się w naszym mięsku znajduje:) Kefty możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowanego łososia z frytkami i miksem sałat z sosem winegret, ale frytki można zastąpić np. młodymi ziemniakami z koperkiem. SKŁADNIKI 400-500 g filetu z łososia 1/2 cytryny 250 g sera ricotta 1 mały pęczek koperku 1/2 brokuła 4 łyżeczki chrzanu z żurawiną Krakus + do posmarowania ryby sól morska lub himalajska, pieprz cytrynowy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifedobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia ma... Ja bym nie potrafiła jej zabić... :) ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik
Zainspiruj się kuchniąPozostając w temacie oleju kokosowego i jego smaku, proponujemy Wam dzisiaj dorsza w sosie pomidorowych, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą. Niezwykle pożywne i syte danie. Szybkie
Moja Mama GotujeUwielbiam Lekkie Sałatki taką właśnie jest Sałatka ze Świeżym Szpinakiem i Tuńczykiem, otulony lekkim sosem jogurtowo musztardowym. Idealna. Tuńczyk na Świeżym Liściu Szpinaku Składniki: 1
Gotowanie PatkiPrzyznam szczerze. Przekombinowałam. Uskrzydlona dzisiejszymi pozytywnymi komentarzami w temacie bezowych mini torcików, zanurkowałam w swojej kuchni żądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała