sos do ryb - 1500 przepisów (strona:52/100)

Śledzie z sosem kawiorowym 210

„Przepis inspirowany kuchnią rosyjską. Filety śledziowe można spokojnie zamarynować już teraz, a w wigilię rano przygotować sos. Przed wieczerzą wystarczy ułożyć śledzie na talerzu, polać sosem

Wiem co jem
Produkty marki Seitenbacher. 140

oraz soli z Morza Martwego. Świetnie sprawdza się jako składnik pesto, marynaty czy sosu. Zawiera dodatek oleju roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące. Uwierzcie, że zapach jest bardzo ważny - dwa razy natrafiłam na nerkowce, które cuchnęły... rybą! 15) Pestki dyni ciemnozielone - bardziej wartościowe od jasnozielonych, ponieważ zawierają więcej chlorofilu, pomagającego

Poranek na słodko
Panga po cygańsku 167

oliwę mieszam,  doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Podzieloną na porcję rybę skrapiam sokiem z limonki, solę i odstawiam co najmniej na godzinę do lodówki.  Cebulę i czosnek obieram i siekam. Do natłuszczonej formy do zapiekania wkładam filety, przysypuję cebulą wymieszaną z czosnkiem, polewam sosem z ketchupu, musztardy i oliwy, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Bea(u)ty kitchen
Warstwowe purée warzywno - rybne 202

przypraw. I na sam koniec także w innej misce  blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą, czyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego pierścienia(...)możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy do babki z piasku :)Potrawa dobrze smakuje z sosem cytrynowym, holenderskim albo beszamelowym

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie po japońsku 132

cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy śledzie. Mogą być ukośnie pokrojone na kawałki lub całe filety (jeżeli nie są duże). Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na dobę do lodówki. Podajemy przybrane ćwiartkami jajka na twardo, natką pietruszki i czerwonym pieprzem. Mimo, że śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak kaloryczne. Są bogatym źródłem

mojewypiekiinietylko
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 248

tradycyjna japońska zupa. Od jakiegoś czasu w naszym kraju rośnie zainteresowanie Japonią, jej kulturą, kuchnią i obyczajami. Nie tylko sushi podbiło serca i podniebienia Polaków, pokochaliśmy też ramen, miso, sos teriyaki, a także różnego rodzaju makarony. Nazwa ramen wywodzi się nie od japońskiego , ale od chińskiego słowa, który oznacza rodzaj makaronu produkowanego z mąki pszennej. Jest to bardzo intensywny(...)rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin, aż bulion z wieprzowiny  i kości wieprzowych będzie bardzo mocny. Możemy  do niego także dodać drób lub owoce morza czy też ryby. Ramen wzbogacamy także marynowanymi jajkami i różnego  rodzaju warzywami . Znaczącym  elementem tego dania jest aromatyczna i słona esencja, którą umieszczamy na dnie miski. Oczywiście istnieje kilkanaście rodzajów

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekane ziemniaki pod prostym czosnkowym beszamelem 207

podaję zapiekane ziemniaki. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno z tych dań, które każdy kiedyś choć raz zrobił w życiu. Fakt zapiekankę posypię serem, ale sos beszamelowy będzie lekki i prosty: na bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana(...)dalej by rozprowadzić wszystkie grudki z mąki. Dodać następnie też mleko. Sos beszamelowy lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem układanie: Ułożyć ziemniaki warstwą w brytfannie do zapiekania nakładając plasterki na plasterki. Jeśli masz małą brytfannę i ułożysz 2 warstwy ziemniaków to najpierw zalać pierwszą warstwę połową sosu i dopiero wtedy układać na tym drugą warstwę plasterków ziemniaków

Sztuka gotowania w/g Samiry
TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO 140

wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych ryb.  Składniki: 20 dag filetu śledziowego z kaparami  SEKO   2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno

Z Majeczką w kuchni
Serowo-paprykowe chipsy z tortilli 118

tutaj ) i że można z nich przygotować- wypchane po brzegi mięsem, rybą  i/lub warzywami- pyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy! Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez. Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka, szczypta soli oraz żółty

Kraina Miodem Płynąca
Nuggetsy Rybne 194

minut.Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki ryby najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor.Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. sos słodko-kwaśny, sos słodki chili) oraz ziemniakami w dowolnej postaci.Moje

Słodka Strona
Pstrąg pieczony 150

małym nakładzie pracy - tak lubię. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb i chętnie ją przyrządzam właśnie tak. Wystarczy trochę dodatków aromatyzujących i na blachę. Po prostu a wychodzi coś genialnego. Oczywiście jeśli ktoś woli może sobie taką rybkę usmażyć - pstrąg z chrupiącą skórką i sosem kurkowym to też niebo w gębie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Łosoś marynowany a la gravlax 215

Najczęściej jemy go jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy lub mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette.  Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego(...)lekko dociskając.  3 . Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.  4 . Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (ja kładę na folię z łososiem kilka pełnych słoików, np. z dżemem) na minimum

Kuchnia Prezydentowej
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie 188

Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały

Obiad gotowy
Szprotka w chlebowym pulpecie 145

Czasami mamy czerstwy chleb. Można wykorzystać w połączeniu z zapomnianymi szprotkami. Do tego dowolny sos, sałata i obiad gotowy.  Składniki 600 g czerstwego żytniego chleba

R'n'G Kitchen
Sałatka ziemniaczana z łososiem. 168

Prosta sałatka, składająca się tylko z kilku składników. Mianowicie ziemniaków, wędzonego łososia oraz ogórka kiszonego i koperku. Do tego równie prosty sos majonezowo-musztardowy. I tyle

zadanie-gotowanie
Makaron orkiszowy w lekkim sosie tuńczykowym. Danie fit. 218

Połączenie zdrowego makaronu orkiszowego z delikatnym sosem tuńczykowym w wersji light, to propozycja idealna dla każdego. Smak, prostota i zdrowe składniki. Spróbujcie. Taki proste danie możecie

Słodkie okruszki
Łosoś z zielonymi warzywami w kokosowym curry 156

Na początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania