sos do ryb - 1500 przepisów (strona:32/100)

Naleśniki z rybami 220

Danie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów.Czas przygotowania: 35 minutPorcje: 4Składniki:Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury(...)uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową)1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania)4 czubate łyżki jogurtu3 łyżki oleju lub oliwyszczypta soli i gałki muszkatołowejFarsz:płaty ryb morskich ok. 400 gopakowanie łososia wędzonego 100 g200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków)2 ząbki czosnkulimonkasól i pieprzSos

SzczyptaSmaQ
… i jadłam tam najlepszego łososia na świecie! BOSKO! 130

wycierać! ;) Po kilkunastu minutach danie trafiło na stół, a ja byłam już kupiona samym jego wyglądem i zapachem. Smak okazał się równie idealny! Ryba niesamowicie soczysta, delikatna i idealnie doprawiona … makaron al dente w świetnym sosie … Dodatki to kropka nad I, która sprawiła, że danie totalnie podbiło moje serducho i zostało okrzyknięte jednym z tym NAJ! Gdzie

Ostra na Słodko
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 182

wiemy, że nie zdążymy zjeść ich w tej postaci (np. chleb, bułki), czy resztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ale większość(...)produktami czy daniami, których mamy nadmiar lub mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym.  Pieczywo Do woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób

Codzienna kuchnia niecodzienna
Köttbullar z dorsza 162

fileta z dorsza1 mała cebulka1 jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego koperku1 cytryna bio3-4 łyżki bułki tartejsól,pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki   Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić(...)minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curry z łososiem i makaronem ryżowym 185

Aromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. Jeśli nie macie czasu lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ale chcielibyście po powrocie do domu zjeść sycący, gorący obiad lub kolację to jest to danie idealne! Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym(...)chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry i energicznie mieszamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.  Przyprawiamy solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym, posypane

Smakowity Blog Kulinarny
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 331

były dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy najpierw w jajku potem w migdałach. Smażymy na złoty kolor

Mania Gotowania
Miętus z kwaśnymi grzybami 240

Miałam kupionego miętusa i zastanawiałam się jak go zrobić ( ostatnio był chyba w sosie koperkowym ). Mamie przypomniało się, że jak pływaliśmy na spływy kajakowe często dusiło się miętusa z grzybami. Teraz oczywiście ryba jest ze sklepu , a z doprawianiem eksperymentuję. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Lekka sałatka z makaronem i wędzoną rybą 256

ości i bardzo smaczne różowe mięso. Smakowała pysznie zarówno na grzankach z serkiem i awokado, jak w lekkiej sałatce. I ową sałatkę chcę Wam dziś pokazać:) Składniki: 200g wędzonej ryby (łosoś, gorbusza) spora garść rukoli 2 główki sałaty rzymskiej mini 10 przepiórczych jajek 100g makaronu pełnoziarnistego muszelki (u mnie Makaron Międzybrodzki ) garść kiełków rzodkiewki dressing: sok z połowy limonki(...)ugotowaniu odcedzić, przelać zimna wodą. Sałatę opłukać, porwać na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo (3 minuty), obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki. Rybę pokroić w kostkę. Dressing: składniki wymieszać, żeby powstał gęsty sos. Do salaterki wyłożyć wszystkie składniki sałatki, polać dressingiem. Smacznego

Obiad gotowy
Wolno pieczony łosoś w cytrynowym sosie budyniowym -curd 214

Łosoś to moja ulubiona ryba, a kiedy podaje ją w gładziutkim jak muslin cytrynowym sosie budyniowym, ślinianki na samą myśl zaczynaja wariować. SKŁADNIKI: 600 g filet a z łososia ze skórą 40 ml soku z cytryny 2 jajka 1 łyżka miodu 25 g masła śmietankowego (82%) 50 g ostrej musztardy 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Nagrzać piekarnik

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sos z suszonych grzybów 212

wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb.   SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.) łyżka masła klarowanego 2 szalotki 200ml śmietanki 30 % sól, biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy

Pyry na Gaz
Sos jogurtowo-cytrynowy 154

Delikatny sos  jogurtowo-cytrynowy świetnie sprawdzi się  jako dodatek do ryb, mięs, świeżych warzyw czy  pieczonych ziemniaków. Polecam :) Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy, sól Wykonanie: Cytrynę umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Jogurt wmieszać ze skórką i sokiem

magiczna kuchnia Kasi
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 141

uwielbiane zarówno przez starszych jak i dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Pita 163

następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki,  niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść

Smakowity Blog Kulinarny
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 149

milionów butelek. Wina są doskonałym partnerem do jedzenia. Te z Doliny Loary Idealnie uzupełnią bardzo różne potrawy. Wytrawne wina białe: Owoce morza, skorupiaki, ryby Świeży lub dojrzewający ser kozi Drób grillowany lub w sosach, rillettes Słodkie wina białe: Foie gras, białe mięso z rusztu lub z sosami Potrawy egzotyczne i śródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty

królestwo garów
Surówka z buraczków i warzyw z rosołu 133

rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny z Modeny, 1-2 łyżki oleju Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać ocet, sos, olej i doprawić do smaku. Podawać do mięs i ryb

Czerwień i błękit
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 120

talarki. Dusimy przez 10 minut na 1 łyżce masła aż zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy podduszonego pora, a na to rybę, solimy lekko, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka

Marder&Marder Manufacture
Łosoś w orzeźwiającym sosie 177

innych ryb!). Wszystko zostało już powiedziane i napisane. Ale według mnie to właśnie łosoś  ma najwspanialsze walory smakowe ze wszystkich ryb, jakie jadłam. To moja ostatnia inspiracja: Łosoś w orzeźwiającym sosie limonkowo-bazyliowym 600 g łososia (filet lub dzwonka) 1 mała cytryna sól, pieprz 3 łyżki masła Sos maślano-cebulowy (do zapiekania) 1 mała cebula

Kuchnia Prezydentowej
Mintaj w sosie śmietanowym 166

Składniki: półtorej łyżki masła tyle samo mąki szklanka bulionu warzywnego kilka kropel soku z cytryny pół szklanki śmietany sól koperek Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać mąkę i

Gaździnka warzy
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 269

koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Smacznego

Złote przepisy

Proponowane wyszukiwania