sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:71/630)

Ziemniaki zapiekane po sycylijsku 192

zapomnieć, Lidl  postanowił stawić jej czoła przywołując smaki śródziemnomorskiego lata. Kuchnia włoska, to kuchnia namiętna i gorąca, prosta i jedna z najpopularniejszych na świecie. To nie tylko makaron z sosem, ale wiele innych potraw, które miałam okazję poznać na własnych kubkach smakowych, przebywając głównie na Sycylii. Sycylijskie dania powstają nagle, są wytworem potrzeby serca i ..chwili. Lidl(...)października we wszystkich swoich sklepach zaczął Włoski Tydzień . Nie może zabraknąć oliwy z oliwek, gęstych sosów pomidorowych, makaronów, serów i ostrej papryki. Dziś przygotuję Wam danie, które na Sycylii jadaliśmy tylko wtedy, kiedy była jakaś wyjątkowa okazja (tych nie brakowało przynajmniej raz w tygodniu). Makaron zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na zimno, na plaży po południu

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad 224

sól i paprykę do smaku . Smażymy do momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem Smacznego !     Post Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
makaron zapiekany drobiowo-paprykowy... 162

Składniki: Czaniecki makaron rurka z błonnkikiem owsianym 100 gram, ugotowana pierś podwójna z rosołu, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona 3 sztuki, pomidory 3 większe, ugotowane mini marchewki mrożone 1/2 opakowania, ugotowana fasolka szparagowa z tartą bułką 15 dag, sos pomidorowy 1 opakowanie, woda 3/4 szklanki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie(...)płynie sos pomidorowy wsypać do 3/4 szklanki wody, wymieszać i wlać do wywaru, mieszać do zagęstnienia, wymieszać z wodą i mąką i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu makaron ugotować w nie osolonej wodzie 6 minut, wylać na sitko wsypać do naczynia żaroodpornego makaron, dodać wywar, dodać jogurt, kawałeczki sera żółtego i fasolkę szparagową z tartą bułką(została

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z sosem krewetkowo - łososiowym 163

Czasami tak się zdarza, że na skutek kulinarnej improwizacji rozbrzmiewa głośne... ale pycha!!!..... mmmm .... ale dobre!!!!!!..... mmm... jak to zrobiłaś? I tak właśnie jest z tym sosem do makaronu. Naprawdę wyszedł wyśmienity, więc polecam.         dla dwóch osób 100 g krewetek 100 g wędzonego łososia 2 szalotki pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki masła

Jadło i czytadło
Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i kremowym serkiem (Fit) 310

kolejny fajny przepis na szybki i smaczny obiad do przygotowania dosłownie w 15 minut.  Tym razem potrzeba zaledwie kilku składników, by stworzyć pyszny sos. Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem jest niezwykle zdrowym i smacznym daniem, ponadto bardzo prostym w przygotowaniu. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Makaron pełnoziarnisty penne

Kolizje Smaków
recenzja - Pizzeria Stopiątka w Łodzi / Pizza Portal 180

dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację.  Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi - ale to już kwestia osobista.  Mojemu Mężowi i Gościom smakowało. Ogólnie Pizzeria Stopiątka spisała się na złoty medal. Wszystko smacznie

CookYourself
Łosoś na czarnym lądzie 151

Przygotowując przepis godny mistrza Hendi , postanowiłam stworzyć coś prostego, łatwego w przygotowaniu a zarazem wyrafinowanego. Tak, by każdy mógł skorzystać z tej receptury. Pieczony łosoś z czarnym makaronem wygląda intrygująco, a sos na bazie mrożonych malin i wina jest przysłowiową kropką nad i. Składniki: 4 porcje Łosoś 800g filetu z łososia bez skóry sok z całej cytryny czarny pieprz cytrynowy(...)Mrożone maliny zalewamy winem, blendujemy aż maliny będą całkowicie rozdrobnione. Odstawiamy sos do lodówki.  Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Układamy porcję na talerzu. Upieczonego łososia układamy na makaronie, polewamy przygotowanym sosem, ozdabiamy talerz mrożonymi malinami i listkami bazylii cytrynowej

Gotowanie i blogowanie
Spaghetti z cukinią i boczniakami 179

boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki pietruszki 4 liście szałwii lekarskiej sól pieprz ziołowy olej grana padano lub inny ser do posypania Nastawić wodę na makaron i zacząć przygotowywać sos. Gdy woda się zagotuje, osolić ją i wrzucić makaron. Gotować al dente. Boczniaki, cukinię pokroić na kawałki o wybranym kształcie i rozmiarze. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę(...)ewentualnie solą. Makaron odcedzić i przerzucić na patelnię. Dodać zioła. Całość wymieszać. Podawać makaron posypany startym grana padano lub innym twardym serem. Szałwia lekarska Mix pietruszek naciowych ------------ Podobne: Makaron z cukinią Sos pomidorowy Kokardki z warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej 164

jednym a drugim barem, Wiktoria zabrała nas na spożywcze zakupy do jednego z zaprzyjaźnionych sklepów. Była to dla mnie oceniona lekcja tego co jest co w świecie różnorodnych przypraw, sosów, makaronów, warzyw, ziół i innych produktów, które są wykorzystywane  w kuchni orientalnej. Teraz już wiem co warto kupić ! Nie muszę Wam chyba mówić, że ze sklepu wyszłam porządnie obładowana

Kulinarne przygody Gatity
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 180

mandarynki. Solimy do smaku. Całość smażymy około 5 minut delikatnie mieszając. Z garnka, w którym gotuje się makaron, odlewamy ok 1/3 szklanki wody, przyda się do sosu, gdyby okazał się za suchy.Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z ragu. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeśli wydaje się wam za „suchy”,  można dodać 2 łyżki wody, aby stał się bardziej(...)temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu.  I taka ciekawostka, to co pół świata nazywa sosem bolognese Włosi po prostu nazywają ragù

Mia Cucina Sofieta
Makaron z sosem szparagowo-śmietanowym 136

przez te ostatnie dni. Teraz przed nami targi ślubne i dalszy ciąg przygotować... :) Dzisiaj mam dla Was szybki i naprawdę pyszny obiad. Chwila moment i gotowe. :) Zapraszam na makaron z sosem szparagowo-śmietanowym. Składniki: ulubiony makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu 1 słoik szparagów (ten duży) odrobina oliwy 1/2 cebuli posiekanej drobno 3/4 kartonika śmietanki 12% (tej rzadkiej) sól pieprz(...)zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojone i odsączone szparagi. Podsmażać 5 minut. Dodać śmietanę, zagotować i zmiksować za pomocą blendera.  Przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Gotowy sos wymieszać z makaronem, całość posypać koperkiem. Smacznego

Trufelkowo
Spaghetti Bolognese po mojemu 125

bardziej przypominać budyń niż sos podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił, a woda i tak odparuje. Dodajemy posiekaną bazylię, ja jej nie żałuję średnio na taką porcję makaronu i sosu dla 4 osób siekam prawie całą bazylię z 1 doniczki.   Wodę na makaron solimy, do wrzątku wsypujemy makaron i gotujemy do stopnia al dente czyli około(...)ugotowaniu makaron należy odcedzić, ale nie wolno go płukać. Skrapiamy go oliwą i mieszamy aby się nie posklejał. Gotowy sos mieszamy z makaronem, danie podajemy posypane startym parmezanem, pokrojonymi oliwkami oraz z paroma liśćmi świeżej bazylii. Buon appetito, smacznego

Kuba Gotuje
Spaghetti Bolognese po mojemu 140

bardziej przypominać budyń niż sos podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił, a woda i tak odparuje. Dodajemy posiekaną bazylię, ja jej nie żałuję średnio na taką porcję makaronu i sosu dla 4 osób siekam prawie całą bazylię z 1 doniczki.   Wodę na makaron solimy, do wrzątku wsypujemy makaron i gotujemy do stopnia al dente czyli około(...)ugotowaniu makaron należy odcedzić, ale nie wolno go płukać. Skrapiamy go oliwą i mieszamy aby się nie posklejał. Gotowy sos mieszamy z makaronem, danie podajemy posypane startym parmezanem, pokrojonymi oliwkami oraz z paroma liśćmi świeżej bazylii. Buon appetito, smacznego

Kuba Gotuje
Makaron szpinakowy z sosem serowo-pieczarkowym 125

pieczarek • 3 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów krojonych • olej do smażenia • sól, pieprz do smaku • suszona bazylia, oregano • 200 g sera żółtego do posypania Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić. • Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać drobno. • Na rozgrzany olej – kilka łyżek, wrzucić pieczarki i obsmażyć. Posolić(...)Wrzucić czosnek, przesmażyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą. • Dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści, dodać pomidory i przyprawy. • Po zagotowaniu wrzucić do sosu makaron i przemieszać. • Podawać posypany serem startym na tarce

To co kocham
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 124

makaronu (u mnie " orecchiette ", może być spaghetti), sos: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 12 połówek pomidorów suszonych w oliwie, 100 g zielonych oliwek (ja użyłam oliwki z papryką), 3 -4 łyżki kaparów, sól Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić niezbyt drobno. Oliwki pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Kapary pokroić, nie siekać. Cebulę z czosnkiem poddusić na 4 łyżkach(...)oliwy z pomidorów. Następnie dodać pomidory, oliwki i kapary. Dusić razem 5 minut. Makaron ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, trochę wody odlać do miseczki. Do sosu dodać odcedzony makaron, zamieszać. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, wlać trochę wody z makaronu. Można dodać podsmażony wędzony boczek – wersja dla mięsożerców. Można posypać tartym serem. zastawa

królestwo garów