przecież wiadomo, że to jest pyszne! A im więcej różnych gatunków sera wpakujemy do środka, tym pyszniejsze. Wszelkie dodatki są dozwolone, lecz opcjonalne - spokojnie można poprzestać na multiserowym sosie i makaronie! PS Czy ja użyłem w jednym poście słów bomba i NSA? Składniki: 200 g suchego makaronu 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżki masła 2 łyżka mąki 1 jajko(...)ognia i lekko przestudzić. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać sery oraz sól i pieprz. Wymieszać i ponownie podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Wymieszać makaron z sosem oraz dodatkowymi składnikami i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posypać dodatkową warstwą sera i zapiekać 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Można też podawać natychmiast
zadanie-gotowanieMakaron ...makaron...uwielbiam makarony z różnymi sosami-czasem myślę że, powinnam była urodzić się we Włoszech......To szybkie i łatwe danie obiadowe, czy nawet ciepła kolacja po całym dniu pracy dla rodziny, przygotowanie zajmie niecałe 25 minut :) patent dla osób ceniących swój czas. Danie mieszamy ze sobą dopiero na talerzu...mniam! Pomysł na konkurs miałam od razu bo często(...)jeden na sklepowej półce leżał i czekał jakby na mnie,na szczęście jest delikatny i wszytko współgrało się cudownie! Czeka Was sama przyjemność z degustacji...-:) Składniki 250 g makaronu falbanki Sos: 1 młoda cukinia 100 g wędzonego łososia w plastrach 125 g serka kremowego TAPAS Apetina 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku pęczek świeżego koperku 4 łyżki mleka
Wanilia i Kardamonmiało to nastąpić dopiero na talerzu? Być może. Fajne jest też to, że taką potrawę można przygotowywać wielokrotnie, wymieniając za każdym razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny kurczak z ziemniakami w sosie szpinakowym będzie najlepszy! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 4 ziemniaki 150 g młodego szpinaku
zadanie-gotowanieJedliście kiedyś kaszę jaglaną z makaronem? Niby niezbyt oczywiste połączenie, a jakie pyszne. Więcej informacji o Królowej kasz znajdziecie tutaj . Zapraszamy do stołu! Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym (z dodatkiem pulpetów z kaszy jaglanej) Składniki na pulpety: ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 1 mała cebula 6 suszonych pomidorów w oleju + 1 łyżki oleju spod pomidorów) 1/3 łyżeczki czerwonej czubricy(...)wykładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowo-bakłażanowym, na wierzchu układamy pulpety i posypujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z najlepszymi o tej porze roku, świeżo ukiszonymi ogórkami małosolnymi. Zamiast makaronu do sosu możemy podać świeże pieczywo. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujenależą do kluczowych komponentów potrawy, od których bierze ona swój bardzo specyficzny smak. Chociaż przygotowanie tego dania wymaga odrobiny wprawy i pewnej koordynacji działań (wszystkie 3 składowe: kaczka, sos i makaron powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie), to efekt jest zdecydowanie wart włożonych starań. Przepis mocno inspirowany podobnym, który można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska(...)Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 2015-02-23 13:48:35 Oryginalna w smaku pierś z kaczki podana ze szpinakiem i makaronem risoni oraz z sosem figowo-cebulowym. Inspirowane głównie kuchnią francuską danie utrzymane w słodkim śródziemnomorskim klimacie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 małe lub 1 duża pierś z kaczki (500g) 50g świeżego
Kulinarna Pokusaczyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki:250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego.Przygotowanie Cebulę obrać(...)smaku solą i pieprzem. Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli. Piec ok. 20min w temp. 190st
Z miłości do słodkościpyszny i szybki w przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 3 jajka (około 170 g) 1/2 łyżki oleju lub oliwy ( 7 g) 1/3 łyżeczki soli Link do filmu z przygotowaniem : Makaron(...)minut żeby delikatnie obeschło . Po 20 minutach – krojenie makaronu : Lekko przesuszone płaty rozwałkowanego ciasta kroję za pomocą noża lub maszynki do makaronu na mniejsze kawałki – jeżeli chcę użyć makaronu do sosu to kroję w dłuższe cienkie paseczki , jeżeli przygotowuję lasagne to kroję na wielkość naczynia w którym przygotuję danie a jak do zupy to w szersze krótkie paseczki (krajankę
Uwaga Babcia GotujeMakaron na obiad mogłabym jeść codziennie.Stąd też na blogu pojawia się tagliatelle w kolejnej odsłonie. Do zestawu: makaron + sos śmietanowy pasuje naprawdę wiele dodatków. Ograniczać nas może tylko własna wyobraźnia lub brak jakichkolwiek produktów w lodówce ;)Czytaj więcej
bistro mamaPenne z pieczonym kalafiorem Spaghetti po maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym
Chilli Czosnek i Oliwamniam. Jeśli macie mrożone krewetki to zalać je wrzącą wodą i zostawić na 30 sekund. Następnie odlać. Polać krewetki sokiem z połowy cytryny. Dowolny makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić i zachować ciepły. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło dodać mąkę i vegetę. Szybkim ruchem wymieszać i lekko podsmażyć. Nie pozwolić żeby zbrązowiało. Wlać mleko i ciągle mieszać(...)zależy od wielkości krewetek. Krewetki nie lubią długiego gotowania bo będą twarde. Teraz już tylko potarte sery, podgrzewać chwilkę żeby sery się rozpuściły. Wrzucić natkę pietruszki, wymieszać. Polać sosem ciepły makaron i serwować. Smacznego
Kuchnia Pokoleńnigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich(...)dodać pomidory i przyprawy - smażyć przez 3 minuty. Na koniec wlać wino i jeszcze kilka minut gotować. Na tak przygotowany sos wrzucić mule, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, aż się otworzą. Mule można podawać z makaronem np. spaghetti czy pappardelle, lub z bagietką
Pasja Smakugotujemy jak zawsze al dente. My nie przelewamy wodą, jedynie odcedzamy, przelewamy oliwą z oliwek i dobrze mieszamy makaron, aby pokrył się oliwą. W trakcie kiedy gotuje się makaron przygotowujemy sos. Kroimy szalotkę i kalarepę. Szalotkę w kosteczkę, a kalarepę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy na nią szalotkę i kalarepę. Smażymy chwilę, dodajemy(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, pieprz i pokrojone na połówki czarne oliwki. Ile ich dodacie to zależy czy je lubicie. My uwielbiamy, więc dodajemy dużo :) Sos przelewamy do garnka z odcedzonym makaronem i dobrze ze sobą mieszamy, aby dokładnie oblepił makaron. Danie jest gotowe :) Nie solimy sosu, ponieważ ser jest wystarczająco słony, a makaron też był gotowany w osolonej
vegetaniemakaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki papryki ostrej w proszku lub mała papryczka chili sok z połowy limonki 4 łyżki sosu sojowego jasnego(...)osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kaczka jest gotowa, kroimy ją w plasterki i dorzucamy do warzyw, Smażymy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, sos ostrygowy i smażymy przez kolejne 2 minuty mieszając, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Na koniec dodajemy sok z limonki. Podajemy posypane listkami kolendry lub natką pietruszki
Zawsze głodna!Jeśli do sosu wina czerwonego dodamy, to ciekawy w smaku sos wytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy(...)wino. Całość zagotowujemy, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dolać niewielką ilość przegotowanej wody.Do sosu dodajemy wysmażone polędwiczki.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.Makaron w sosie z polędwiczkami przekładamy na talerz, posypujemy startym serem i dodajemy listki świeżej
Moniki Smakołykismaku: papryka ostra lub pieprz cayenne sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia 250 g makaronu spaghetti Link do filmu z przygotowania : Spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym Przygotowanie: Makaron możemy przygotować na dużej patelni ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni o średnicy przynajmniej 26 centymetrów to możemy spaghetti przygotować w rondlu. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu(...)dodaję pomidory i jeszcze smażę około 5 minut, na koniec do sosu dodaję ketchup, kukurydzę, doprawiam papryką ostrą, solą, pieprzem i jeszcze smażę około 2 minut. Do gotowego sosu dodaję makaron, dokładnie mieszam i całość smażę około 3 minut – spaghetti jest gotowe. Spaghetti bez mięsa jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje