sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:57/630)

Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 198

Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym sosie do którego idealnie pasuje mój ulubiony makaron bucatini i słodkawe, chrupiące brokuły. Brokuł myjemy pod chłodną bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze różyczki. Jeśli są bardzo duże, można je przekroić wzdłuż na połowy, powinny(...)sosem . Rozkładamy porcje na talerze, z wierzchu rozkładamy ugotowane brokuły i jemy od razu, bo szybko stygnie. Dobrze popić białym winem lub jabłkowym cydrem.   Do zdjęć makaron polałam sosem, a nie wymieszałam go z nim. Diablo ciężko byłoby pokazać na zdjęciu, co tym razem jemy SKŁADNIKI 75-100g łososia wędzonego na zimno 200g śmietany 18% do zup – musi

Karo in the Kitchen
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 106

okazja do poznania tamtejszej kuchni i zasmakowania w świeżych owocach morza,lekkich hiszpańskich serach, długo dojrzewających wędlinach,dorodnych oliwkach, a także w regionalnych sosach czy pastach. Dziś przygotowałam szybkie ,ale pyszne, lekkie danie, którego bazą jest makaron fusilli lunghi col buco. Danie palce lizać i tak naprawdę nie trzeba żadnych miar ani wag,wszystko robimy na oko, na szczypty, chlusty(...)zamknij pokrywkę. Duś. Międzyczasie ugotuj makaron al dente. Kiedy warzywa zmiękną dodaj przecier pomidorowy ze smażonych pomidorów. Oczywiście nie cały słoik, wystarczy 2-4 łyżki. Wymieszaj delikatnie. Wrzuć makaron do sosu. Jeśli chcesz, to dodaj oliwki przekrojone na pół, lub podaj je osobno. Wymieszaj makaron z sosem i warzywami. Dosmacz świeżą bazylią i parmezanem. W razie potrzeby skrop danie oliwą

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti z małżami vongole 140

małżami vongole – w oryginale spaghetti con vongole. Vongole to odmiana małży sercówek, zwanych też małżami Wenus. Są mniejsze od muli, ale dają cudowny aromat i smak sosowi do makaronu. We Włoszech spaghetti z małżami vongole przygotowuje się w wersji biano – bez pomidorów, oraz w wersji rosso – właśnie z pomidorami, i taką wersję Wam przedstawiamy. Spaghetti z małżami(...)vongole to klasyka kuchni neapolitańskiej. Sos do makaronu na małżach vongole, winie, aromatycznej pietruszce z dodatkiem białego wina i słodkich pomidorów – czego chcieć więcej… Składniki: 500g małży sercówek (vongole) (można dać więcej) ok. 40o-500 g makaronu typu spaghetti 120 ml białego wina 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz natka pietruszki

Pociąg Do Kuchni
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem – kuchenny recykling 173

Łatwe Tanie Prosty przepis na makaron z sosem pomidorowym z kurczakiem – recykling kuchenny. Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem powstał z pozostałego mięsa z Frutakosów. Smak jest bardzo zaskakujący, a i mięso się nie zmarnowało. 🙂 Składniki Usmażone mięso z kurczaka z poprzedniego obiadu pieczarki – około 20dag mała kostka żółtego […] Artykuł Makaron z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem

PysiaGotuje.pl
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 162

beszamelem.  Składniki:  - ok. 800g filetów z ryby  (waga już bez skóry)  u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki- 2-3 czerwone papryki- por (młode części)- koperek- cytryna- sól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku     Składniki na kokosowy sos beszamel:  - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny(...)kroimy w paski. Por – w półtalarki, siekamy koperek, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i, na dno wlewamy 1/3 sosu. Na sos kładziemy warstwę makaronu, polewamy sosem (kilka łyżek). Na makaron wykładamy część papryki, pora, koperku, odrobinę sera. Następnie wykładamy warstwę z ryby (całość). Na rybę – kolejną (cienką) warstwę makaronu i warzywa (trochę zostawiamy

mojewypiekiinietylko
Schab w sosie pomidorowym z makaronem 562

wymieszać. Gotować wszystko 10 minut. Pokruszyć mozzarellę, podrzeć listki świeżej bazylii i dodać wszystko do sosu. Zmniejszyć gaz i podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotować makaron. Podawać z makaronem oblanym sosem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli, ze szpinakiem i prosciutto crudo (Pasta alla crema di gorgonzola, prosciutto crudo e spin 159

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli, ze szpinakiem i prosciutto crudo to propozycja na szybki obiad, gdy chcemy zjeść coś ciepłego i pożywnego a nie mamy czasu na długie gotowanie.  Makaron z intensywnym sosem z gorgonzoli idealnie łączy si ę  ze słodkawym smakiem prosciutto crudo a listki szpinaku dodają daniu koloru i dodatkowego smaku. Niesamowicie aromatyczne danie(...)gorgonzola z dodatkiem mleka. Dodajemy pokrojoną szynkę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 2-3 minut, często mieszając. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Makaron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami szpinaku. **** PREPARAZIONE Cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata

La grande e la piccola cuoca
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 289

polecam do tego dania pieczarek, które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne, 200 gram suszonych borowików, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, 400 ml śmietany 18%, 50 gram masła, 30 gram parmezanu, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu(...)doprawiałem natomiast solą z uwagi na zamiar posypania gotowego dania tartym parmezanem, który ma słony smak. W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente i odcedziłem go. Przed włożeniem do sosu makaronu dodałem na patelnię 50 gram zimnego masła oraz posiekany drobno pęczek świeżego oregano (pozostawiając kilka listów do dekoracji). Następnie dodałem makaron, całość dokładnie wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Posypałem

Wyprawy kulinarne
Maccheroni z pimpinelą 88

dopiero poznaliśmy, pimpinelę. Kolce ma jak kaktus, środek podobny nieco do gruszki, smakuje jak kalarepa, przy obieraniu lepi się jak dynia piżmowa...dziwne, jednak w połączeniu z makaronem i sosem pomidorowym, zachwyca. Składniki 200 g makaronu maccheroni 2 małe pimpinele 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 ml passaty pomidorowej 2 fileciki anchois 1 łyżka(...)cały czas mieszając). Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy passatę, fileciki, kapary i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu) około 30 min. Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 264

natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , który można spotkać w internecie wielokrotnie powielony słowo(...)sosem. Możemy go również na tym etapie dosolić do smaku. W międzyczasie gotujemy również spaghetti – al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Kurczaka podajemy z makaronem, sosem oraz kawałkami pomarańczy. Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Kulinarna Pokusa/div> #gallery-121 {margin: auto;} #gallery-121 .gallery-item {float

Kulinarna Pokusa
Czarny makaron ze szpinakiem i pomidorami 184

mątwy. Ma nieco morski posmak, dobrze komponuje się z owocami morza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować go zwyczajnie, np. ze szpinakiem i pomidorami. Składniki: 200 g makaronu sos: 250 g mrożonego szpinaku 8 suszonych pomidorów 3 łyżeczki oleju z pomidorów pół puszki pomidorów krojonych szczypta ostrej papryki pieprz, sól 1 posiekany ząbek czosnku 1. Makaron ugotuj(...)dente - w czasie gotowania zrób sos. 2. Czosnek podsmaż na oleju z pomidorów. 3. Szpinak i pomidory krojone przełóż na patelnie z czosnkiem, następnie odparuj nadmiar wody, trzymając na średnim gazie. 4. Dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką, duś jeszcze chwilę pod przykryciem. 5. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, ewentualnie dodaj odrobinę wody z gotowania

Powiedz dietom nie
Makaron z owocami morza 114

sosów) – groszek konserwowy – cebula – 2 ząbki czosnku – oliwa z oliwek – sól i pieprz   Makaron ugotować al dente. Nie przepłukujemy makaronu – nieprzepłukany fajniej przyjmuje sos. Cebule drobno pokroić, czosnek poszatkować, bądź przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i dalej podsmażamy aż lekko(...)niewiele wody, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami (bez bazylii). Dorzucamy groszek i wlewamy śmietanę, by zrobił się delikatny, kremowy sos. Chwilę dusimy. Makaron wykładamy na talerz, na makaron gotowy sos z owocami morza. Dekorujemy świeżą bazylią. Podobne przepisy Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów pomidorowa fasolka z bankietówkami Chili con carne Tarta z wędzonym łososiem i cukinią .yuzo_related_post

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa z zielonym kalafiorem. 144

wody. Paprykę kroimy w grubszą kostkę i układamy warzywa, wcześniej lekko blanszowane, w blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Etap drugi : dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy z warzywami i posypujemy obficie bazylią, pieprzem i możemy też delikatnie skropić sosem sojowym. Etap trzeci : Po wymieszaniu składniki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem(...)wierzch oregano. Na tym możemy skończyć, jednak my robimy jeszcze do tego sos jogurtowy wymieszany z surowym jajkiem i ziołami oraz 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, i zalewamy makaron sosem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Etap czwarty : upieczoną zapiekankę wyciągamy z piekarnika i dzielimy na kwadraty. Z normalnej blaszki wychodzi 4 dobre porcje. Jeśli

vegetanie
Makaron z łososiem – w kremowym sosie 211

taka dużo lżejsza wersja carbonary. Ta, w całej swojej pyszności, jest jednak wyczuwalnie tłusta, ciężkawa i zawiesista. Wędzony łosoś i rozpuszczony parmezan sprawiają, że ten sos jest delikatny, ale naprawdę kremowy i aromatyczny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu al dente, w zależności od rodzaju makaronu 9-12 minut (sprawdźcie na opakowaniu). Makaron odcedzamy, mieszamy z łyżką oliwy, żeby(...)się rozpuści i całość zgęstnieje. Sosu nie solimy – wędzony łosoś jest już wystarczająco słony. Dodajemy do sosu ugotowany wcześniej makaron, całość dokładnie mieszamy, żeby równo rozprowadzić sos po makaronie. Od razu podajemy. Ta ilość spokojnie wystarczy jako starter/lunch dla 4 osób lub jako pełny obiad dla dwóch dorosłych głodomorów. Smak można porównać z powodzeniem do carbonary – sos jest kremowy

Karo in the Kitchen
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 135

grzybów i soczewicy, mniej pomidorów, więc nie bądźcie zaskoczeni. Należy jednak pamiętać, że również w klasycznym bolognese pomidory stanowią dodatek do mięsnej bazy. Do takiego ciężkiego sosu lepiej od spaghetti sprawdzi się makaron w postaci szerokich tasiemek. Mi udało się dostać razowe tagliatelle , ale też pappardelle (szerszy) i fettuccine (węższy makaron) spełnią swoje zadane. Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy(...)wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Soczewica powinna wchłonąć większość płynu i być miękka. Pod koniec gotowania sosu ugotuj makaron al dente. Przy pomocy szczypiec lub łyżki do makaronu przełóż makaron prosto na patelnię z sosem i wymieszaj. Podawaj posypany listkami bazylii i parmezanem.  Na podstawie przepisu z Magazynu

Chilli Czosnek i Oliwa