przepisu na opakowaniu, odcedzić. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować masłem i kolejno układać: połowa makaronu - pomidory w plastrach - czosnek w plastrach - połowa chorizo- połowa żółtego sera - druga połowa makaronu - sos beszamelowy - druga połowa sera - pozostałe plastry chorizo - bazylia2. Zapiekać w rozgrzanym do 175 C piekarniku przez 30 minut. Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 5 dag masła 2 i 1/2 łyżki
Apetyczna babeczkaczosnek, sol , pieprz, papryke, pietruszke zielona- natke, I wymoczona bulke. Wszysko razem laczymy.Z kotletow formujemy kulki I obtaczamy w bulce tartej. Smazymy na rozgrzanej patelni . Ja podalam z makaronem, sosem pieczarkowym I surowka z ogorkow I pomidorow.Smacznego
Smaki Edytyustach :) Składniki: 16 muszli makaronowych 150 g mini mozzarelli całe pesto z bazylii (przepis poniżej) 80 g ricotty 3 łyżki startego sera pecorino 5 pomidorków koktajlowych sos pomidorowy (przepis poniżej) Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostrożnie odcedzić, żeby(...)uszkodzić muszli. Mozzarellę pokroić na połówki, wymieszać z pesto i ricottą. Masą napełnić muszle. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na dnie naczynia rozprowadzić 3/4 sosu pomidorowego. Na sosie ułożyć makaron (nadzieniem do góry). Resztę sosu i pomidorki, rozłożyć na wierzchu, posypać pecorino. Jeżeli zostało trochę nadzienia, wciskamy je pomiędzy muszle. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12-15 minut. Sos pomidorowy
Pełny talerzprzepisami". To był mój "włoski" debiut kulinarny; bardzo, bardzo dawno temu... Wszystkim bardzo smakuje, więc często do niego wracam. Dziś z okazji Święta Makaronu przedstawiam gwiazdę w mojej kuchni: Spaghetti w pomidorowym (mediolańskim) sosie. :) Mediolański - jeśli użyjemy boczku. :) Sos pomidorowy mediolański. Składniki: 150 g wędzonego boczku lub 300 g mięsa np. łopatki; duża cebula; 2 ząbki czosnku; łyżka oliwy(...)tylko troszkę soli, pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), zgnieciony ząbek czosnku i odrobinę cukru. Ugotowany makaron posypujemy startym serem i wylewamy na niego sos. Ja najczęściej wrzucam ugotowany makaron na patelnie z sosem mieszam i gotowe. Ewentualnie na talerzu posypuję startym serem, a najlepiej parmezanem. Smacznego
Miksturowniktakie dni, kiedy w ogóle nie mam ochoty na mięcho! I czuję potrzebę zjedzenia czegoś innego, takiego świeżego...ale zarazem sytego :) Dlatego proponuję bardzo szybki makaron z sosem cytrynowym. Wykonuje się go ekspresowo a jest bardzo smaczny... Składniki: 400 g makaronu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 żółtko 1/3 szklanki parmezanu sok z połowy cytryny skórka z 1 cytryny kilka listków(...)skórkę i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przekładamy z powrotem do garnka (najlepiej z odrobiną wody) i polewamy oliwą. Sos śmietanowy wlewamy do garnka z makaronem i chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy listki mięty oraz jeszcze troszkę świeżo zmielonego pieprzu. Wykładamy makaron na talerz i posypujemy parmezanem
Olikowa kuchniacałkowitego ostygnięcia. 4. Kukurydzę dobrze odsączyć. 5. Sos: ketchup wymieszać z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną pieprzu. Składniki układać warstwami, kolejno: 1. Połowa makaronu. 2. Dwie łyżki sosu rozsmarować po makaronie. 3. Położyć podsmażone piersi z kurczaka. 4. Dwie łyżki makarony, tak by z kurczakiem tworzyły płaską powierzchnię. 5. Wyłożyć ogórki i paprykę. 6. Dwoma łyżkami sosu posmarować poprzednią warstwę(...)Wyłożyć kukurydzę. 8. Wyłożyć pozostały makaron. 9. Wierzch sałatki posmarować resztą sosu. Smacznego
W kuchni u Monikibezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam! Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami Składniki: opakowanie makaronu cannelloni (zużyłam 3/4 opakowania) Na farsz: 0,5 kg mrożonego szpinaku 1 cebula ząbek czosnku 4 suszone pomidory, pokrojonych w kosteczkę 6 pieczarek, pokrojonych(...)dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki oregano i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zagęści. Przestudzonym farszem napełniamy makaron. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy napełniony makaron. Całość zalewamy pozostałym sosem i obsypujemy startym serem. Zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnimakaron, który podobny jest do penne, ale nie jest ścięty ukośnie i ma większą średnicę. Rigatoni po włosku znaczy... pasiasty. Ale nie ważne z jakim makaronem podacie sos, który powstał z połączenia sera pleśniowego, śmietany z dodatkiem brokułów. To wyszło całkiem smaczne danie... Składniki: 200 g makaronu rigatoni 1 brokuł 2 łyżki oliwy 1 cebula(...)minut, do momentu, kiedy sos zaczął lekko gęstnieć. Wsypałam paprykę i dodałam rozdrobniony ser. Wymieszałam. Kiedy ser się rozpuścił sos przyprawiłam solą i pieprzem. Do makaronu przełożyłam brokuły i zalałam sosem. Wymieszałam i podałam jeszcze ciepłe. Na wierzchu rozsypałam zrumienione na patelni płatki migdałowe. Rigatoni, jak i inne makarony zawsze smakują. Doskonale się też nadaje
Kuchnia u Krysikawałki łososia owinąć w Pomysł na Papirus Winiary makaron ryżowy czerwona papryka papryczka Habanero 2 cm tartego świeżego imbiru cebula w piórka ząbek czosnku marchewka pokrojona w paseczki dymka 3 łyżki sosu sojowego kilka kropel oleju sezonowego 1 łyżeczka octu ryżowego sałata Łososia przygotuj według przepisu Winiary Pomysł na...Papirus(...)Makaron namocz w gorącej wodzie. Warzywa wrzuć na rozgrzanego woka i szybko podsmaż, dodaj starty imbir, papryczkę Habanero, dodaj w ostatniej fazie odcedzony makaron i sos sojowy. Serwuj gorący makaron z paprykowym łososiem i sałatą z sosem sojowym i octem z odrobiną oleju sezamowego. Posyp danie dymką
AZgotuj!Czarny makaron (barwiony sepią, czyli barwnikiem z mątwy) doskonale smakuje w połączeniu z rybami i owocami morza. Dzisiaj przygotowałam go z sosem śmietanowym i filetem z łososia, który idealnie pasuje do tego makaronu. Danie charakteryzuje niepowtarzalny smak… Polecam Składniki na 4 porcje:4 kawałki łososia bez ości (po 150 g)250 g czarnego makaronu (barwionego sepią)100 g śmietany(...)kremówki100 g słodkiej śmietany 18 %1 łyżka masła1 ząbek czosnku1/3 szklanki białego wytrawnego winabiały pieprzsólPrzygotowanie:Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bardzo drobno posiekany czosnek. Delikatnie zrumienić. Dolać wino, następnie położyć łososia. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 8-10 minut
Oryginalny smakoleju dodając czosnek, cynamon, paprykę w proszku, sól i pieprz. Do mięsa dodajemy marchewkę, zalewamy wodą, przykrywamy danie i pozostawiamy na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron. Mieszamy sos sojowy z octem ryżowym, olejem i cukrem/miodem. Wyciskamy czosnek oraz imbir, dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Wlewamy sos do dania, mieszamy i dusimy do momentu, aż marchewka zrobi się(...)chrupiąca. Gdy zajdzie potrzeba dodajemy odrobinę wody. Pod koniec dodajemy kukurydzę i jeśli sos będzie za rzadki, dodajemy skrobię ziemniaczaną do zagęszczenia sosu. Podajemy z makaronem i zajadamy za pomocą pałeczek
Zofianapewno ma rację .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 puszka tuńczyka w sosie własnym starty,drobno ser – optymalnie parmezan – ja dałam jakiś tam , bo taki akurat był pesto : pęczek liści rukoli ( dwie solidne garście – młodych listków , stare będą zajeżdżać(...)dente . Składniki na pesto wrzucamy do miksera i miksujemy na gładki sos ( coś jak na zdjęciu ) . Tuńczyka odcedzamy , dodajemy do pesto ( nie do całej porcji tylko do jego 3 łyżek , resztę można przechować w słoiczku w lodówce nawet kilka dni ) i lekko mieszamy . Przelewamy do makaronu , mieszamy , aż makaron się zazieleni od pesto " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyTaki sos możemy przygotować dzień wcześniej, a kolejnego ugotować tylko makaron. Znakomity pomysł na jesienne rozgrzewające danie. 1 filet z piersi kurczaka Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Liść lubczyku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 5 łyżek kukurydzy 3 łyżki keczupu 2 szklanki wody 10 różyczek brokułu 100 g serka topionego (kremowego) Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy(...)gotujemy do miękkości w osobnym garnku, odcedzamy. Na końcu do mięsa dodajemy brokuł oraz kawałki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionym makaronem. Obsypujemy natka pietruszki
VioletoweKucharzenieTagliatelle z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym: makaron tagliatelle 15-20 grzybów leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek 1 łyżka masła 200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) ) sól pieprz świeży tymianek kilka igieł rozmarynu szczypta cukru tarty(...)ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut( al dente) Ugotowane tagliatelle dodać do grzybów. Dodać śmietankę, szczyptę cukru i wszystko przez chwilę dusić na małym ogniu aby cały makaron był pokryty sosem. Na talerzu posypać tartym parmezanem. Dla ozdoby można posypać natką pietruszki. Ale bez przesady
Jemy PijemySpaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie...Cienkie, długie nitki makaronu.Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos.Pływające kawałki tuńczyka.Pycha! Składniki:250 g makaronu spaghetti;1 duża cebula;2 puszki tuńczyka w oleju;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić(...)śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką
Gospodyni Miejska