dokładnie wystudzić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do całkowitego odparowania sosu. Odstawić do wystudzenia. Rzodkiewki i szczypior opłukać, osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać. Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi pieczarkami i 1/2 – 1 łyżką majonezu (doprowadzić farsz
Kuchenne zapiski EdytyNajbardziej popularną potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g) - 1 puszka mleka kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach - trochę
mojewypiekiinietylkoprzepisie zupełnie rezygnuję z dodania cukru do cista. Wystarczy ta słodycz, która będzie w nadzieniu i w sosie. Składniki: 600 g mrożonych truskawek 3 łyżki konfitury z aronii 2 łyżki cukru 2 duże jajka 2 białka 1 szklanka chudego mleka 1 łyżka oleju z rzepakowego szczypta soli 1 szklanka mąki
pieprzny smaczek/pieprz 2 łyżki oliwy rozmaryn, szalwia i mała cebulka pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości szaszłykowych patyczków) sos jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy(...)piekłam z termoobiegiem). W oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone są pod opiekaczem. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Gorące szaszłyki zajadamy z aromatycznym sosem
Mia Cucina Sofietausmażonej na cebulce wątróbki i tak lubianej przeze mnie kaszy jaglanej , podane z grzybowym sosem zrobiły furorę! Gwarantuję , że i Wam posmakują! Polecam! SKŁADNIKI: * wątróbka drobiowa – 200 g * cebula – 2 szt * kasza jaglana – 1 szkl * marchew – 1 szt * duże jajko – 1 szt * bułka tarta do panierowania * mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl(...)ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na złoto. Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym! Smacznego
Ostra na Słodkobloga Kwestia Smaku i jest świetny, polecam!:) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta soli Sos: 250g truskawek granat 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany
Czerwona Porzeczkawieprzowiny 10 dag wątróbki drobiowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 10 dag tartego parmezanu 1 jajko 10 listków bazylii 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1 szklanka bulionu z kury 5 dag masła 3 łyżki oliwy łyżka mąki sól, pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego Sos pomidorowy : 1 puszka pomidorów pelati , 1 cebula , 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki ostrej(...)bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię , przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle, wlałem zimne mleko, stale mieszając, podgrzewałem, aż sos zgęstniał. Przyprawiłem do smaku. Wcześniej przygotowałem sos pomidorowy. Zeszkliłem cebulę
R'n'G Kitchenpolecam zwłaszcza na takie upały jak dzisiaj. Składniki na 2-3 osoby : 4 jajka ugotowane na twardo garść pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1/2 główki sałaty masłowej kilka rzodkiewek 1/2 niedużej czerwonej cebuli kilkanaście plasterków świeżego ogórka garść świeżej rzeżuchy kilkanaście listków świeżego oregano Sos: 3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego(...)osuszyć, porwać na robniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na sałacie ułożyć dookoła jajka przekrojne na ćwiartki, ogórka i rzodkiewkę w płłplasterkach. Cebulę pokroić w piórka i posypać sałatkę. Na końcu ułożyć poprzekrajane na pół pomidorki, rzeżuchę i listki oregano. W słoiczku polączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać pokrojone drobno listki mięty, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka płatków chili
Gosia gotujelekkim jogurtowo - maślankowym sosem. składniki 200 g fasolki szparagowej 300 g brokułów 1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone 1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone kilka rzodkiewek sos: 100 g jogurtu naturalnego 60 g maślanki 1 - 2 starte ząbki czosnku pieprz sól łyżka posiekanego koperku oliwa z oliwek - opcjonalnie przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie(...)różyczki, ugotować ( najlepiej na parze) - aby były lekko chrupiące. Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Ostudzone brokuły dodać do fasolki. Dosypać jajko pokrojone w drobne kawałki, szczypior i cebulę i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę i podawać. Smacznego
Stare GaryKalafior jako roślina dziko rosnąca był ceniony już w starożytności . Jego uszlachetnioną odmianą są brokuły. Delikatnym smakiem odznaczają się nie tylko zielone różyczki , ale również łodyżki
Bazylia kontra Rozmarynkażdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym masłem też! składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól przygotowanie Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić w maszynce. Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery(...)równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować w kulkę, palcem zrobić w środku każdej
Stare Garysposób azjatycki Składniki: · 2 piersi z kurczaka pokrojone w 1 cm kawałki · 1 jajko · 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej · 1/4 szklanki skrobi kukurydziana (nie jest konieczna, można użyć(...)olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy: czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków i biały pieprz. Marynujemy kurczaka przez godzinę. Do kurczaka dodajemy roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną , skrobię kukurydzianą, pozostałą łyżeczkę przyprawy 5 smaków i sól. Jest to nasza panierka. Każdy
Mania Gotowaniaprzygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem(...)posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku. Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko
SzczyptaSmaQnamoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórki ok. 15 suszonych grzybów 3 cebule 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Suszone grzyby moczymy w letniej(...)Następnie kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oleju w raz z 1 posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażeniu zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę aż sos się zredukuje. (Jeśli wg Was nie jest wystarczająco gęsty, możecie dodać odrobinę mąki dla zagęszczenia). Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka
Bon Appetit Małgorzatyzmiany nawyków żywieniowych, bo czy można się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone płatki owsiane) + trochę bułki tartej/mąki razowej do obtoczenia klopsików 4 niewielkie cebulki(...)mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne kulki ze wszystkich stron na rumiano. Kiedy już ładnie zbrązowieją dodajemy pomidory z puszki (lub posiekane świeże) oraz koncentrat pomidorowy z 3-4 łyżkami wody. Sos doprawiamy solą
Ratunku obiad