dziś. Składniki klopsiki 250g mielonego mięsa wołowego 250g mielonego mięsa wieprzowego posiekane pół pęczka natki posiekane pół pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu sos sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki szklanka bulionu wołowego lub wieprzowego 2 łyżki śmietany 36% 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek
W kuchni wieczoremMuffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan Babka kajmakowa Babeczki mini szarlotki Sałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka z makaronem i szy nką(...)fasolą i kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa Anizawsze musi być nudno.Tym razem do panierowania piersi do bułki tartej dodałam tarte migdały.Do tego pomidorowy sos i makaron,wyszło smacznie . Składniki: pierś z kurczaka 2 szt bułka tarta 3 łyżki migdały mielone 2 łyżki jajko 1 szt pomidory w puszce 1 szt cebula mniejsza 1 szt czosnek 3 ząbki olej z pomidorami 3 łyżki sól ,cukier,bazylia ,pieprz(...)Bułkę tartą wymieszać z migdałami. Piersi zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce z migdałami. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić do smaku. Przelać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć
Ala piecze i gotujemleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę(...)gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego. Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki – cukier – 0,5 łyżeczki – oliwa – 1 łyżeczka – ciepła woda – ok.90 ml Dodatkowo : - pesto bazyliowe – 100 g – roztrzepane jajko do posmarowania – 1 szt – oliwki – 10 szt Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiewamy z solą. Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki(...)Rozcinamy na paski o szerokości mniej więcej 6-7 cm i długości ok. 9-10cm Każdy z pasków smarujemy przygotowanym sosem pesto ( zostawiając wolne brzegi ). Zwijamy w ” roladkę ” lekko rozchylając jeden z brzegów. Smarujemy rozbełtany jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny ( ja jak zwykle używam silikonowych ). Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkofasoli podbiły serca moich dzieci ;). Składniki na 2 porcje: ok 400 g mięsa drobiowego (ja użyłam podudzi swojskiej kury) sól, pieprz, sos teriyaki ok 200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP kumin natka pietruszki 1 jajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku 100 g wypestkowanych wiśni nadwiślankich ChNP kieliszek porto ;) Podkarpacki miód(...)dnia zlewamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy fasolę do miękkości. Odsączamy na sicie i czekamy, aby wystygła. Pozbawione kości mięso oprószamy delikatnie solą, pieprzem i zalewamy kilkoma łyżkami sosu teriyaki. Tak przygotowane zabezpieczone folią wstawiamy na godzinę do lodówki. Wypestkowane wiśnie wkładamy do rondelka zalewamy kilkoma łyżkami wody i zagotowujemy. Dodajemy borówki i porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie
Malinowe Pocałunkiokresie letnim wykorzystać świeże maliny i rezultat rewelacyjny! Racuchy z malinami i czekoladą – składniki: Racuchy : 300 ml maślanki 2 jajka 400 g mąki sok z połowy cytryny 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina soli oliwa do smażenia Na sos : 300 ml jogurtu naturalnego garść malin kawałek startej gorzkiej czekolady (można dodać mlecznej) łyżka cukru pudru Przygotowuję najpierw sos mieszając jogurt
UgotujmyTo.plmięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 3 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych 1 duże jajko natka pietruszki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pieprz 1 łyżeczka sosu worhestershire 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 2 duże pomidory 7 pieczarek 4-5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy około 60 g startego sera
Mania Gotowaniamielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, świeżo mielony pieprz Sos do klopsików: 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki(...)content='250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, świeżo mielony pieprz 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka
Poezja smakufrancuskiej – 2 łyżki natki pietruszki Składniki nadzienie z tuńczykiem: – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 łyżka majonezu – 0.5 puszki kukurydzy – 0.5 awokado – sól, pieprz – kilka pomidorków koktajlowych Składniki nadzienie z pastą jajeczną i rzodkiewką: – 2 jajka ugotowane na twardo – posiekana natka pietruszki – kilka plastrów szynki pokrojonej w drobną kostkę(...)Babeczkę składamy następująco: na dół kółko pełne, smarujemy rozbełtanym jajkiem, na to jedno kółko z pustym środkiem, smarujemy jajkiem i drugie kółko z pustym środkiem. I też smarujemy jajkiem. Warstwy powinny być upieczone równo. Przygotowujemy tak (na przykład) 32 babeczki. Do piekarnika rozgrzanego do 220-240 stopni, wstawiamy przygotowane babeczki na 10-12 minut (babeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem
Pociąg Do Kuchnichodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje tradycyjne ciasto na pizzę , nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu do calzone sprawdza się wręcz rewelacyjnie :) Jeszcze jedną innowacją(...)przedziurawiłam ciasto paznokciami, ale to akurat nie wpłynęło na smak dania ;)). Tak przygotowane pierogi można jeszcze posmarować delikatnie oliwą (lub rozmąconym jajkiem). Calzone pieczemy do zrumienienia, czyli 20-25 min. w 200 stopniach. Podajemy same, z ulubionymi sosami lub keczupem. Wygląda apetycznie, prawda? ;) Smacznego! PS. Mała rada dla tych, którzy calzone będą robić po raz pierwszy. Rozwałkowany placek na pieróg
Ratunku obiadzamówienie córki :) Chciała, żeby kupić, ale stwierdziłam, że zrobię sama :) No... Prawie sama... Córka mi pomagała. Najpierw robimy sos do pizzy - przepis tutaj Składniki: 250 gramów mąki 15 gramów drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki ciepłego mleka olej lub oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło się do rąk 1 opakowanie sera mozzarella(...)minut Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły placek... ... i smarujemy wcześniej przygotowanym sosem Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym sosie: 1 kg ugotowanych w mundurkach, w osolonej wodzie, mączystych ziemniaków (sypkich) 1 szklanka mąki 1 małe jajko Zimne ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie dodajemy małe jajko(...)jajek formujemy kluski. Każde kopytko :) kładziemy na krajarce, delikatnie spłaszczamy, a teraz odwijamy jeden brzeg placuszka, i formujemy podłużną kluskę. Tak postępujemy z każdą kluską. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę i wrzucamy na nią uformowane kluski. Zagotowujemy często mieszając. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy grzanie i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy kluski na talerze, odparowujemy. SOS Z BOTWINKI
Rozpustne gotowanieWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek topiony śmietankowy, 2 kostki drobiowe, jajko, łyżka masła, 1 duża cebula, przyprawy: pęczek koperku, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka. Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa mielonego. Doprawiamy(...)Dodajemy jajko do mięsa. Mieszamy. Formujemy małe kulki. 3. Na wrzącą wodę wrzucamy mięso, dodajemy dostkę rosołową. Bedą smaczniejsze;) gotujemy ok 20 min. 4. W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy 1 szklankę bulionu drobiowego, szklankę mleka i pół dużej śmietany oraz serek topiony. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły a serek się rozpuścił 5. Dodajemy do sosu ugotowane klopsiki, doprawiamy
Kuchnia Pełna Pasji