dostępne. To jest właśnie baza dla mojego dania, a głównymi składnikami, które dają poczucie sytości są quinoa w trzech kolorach i cieciorka gotowana na parze, wszystko uzupełniają żółte pomidory, cytrynowy dressing i świeżo starte kłącze kurkumy. Składniki: 2/3 szklaki ugotowanej trójkolorowej quinoy pół puszki cieciorki gotowanej na parze 2 żółte pomidory pół świeżego kłącza kurkumy 1/4 kiszonej cytryny(...)mięta tajska - bazylia cynamonowa - żółty tymianek cytrynowy - majeranek Wykonanie: Całą zieleninę myjemy, osuszamy, większe liście rwiemy na kawałki i wszystkie wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowaną quinoę, pokrojone w plastry pomidory i cieciorkę. Całość polewamy dressingiem wykonanym z kiszonej cytryny, oliwy, wody i zmielonego pierzu indonezyjskiego. Składniki sosu należy ze sobą dokładnie zblendować, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję
Quinoa Raz!przypraw i dodatki spożywcze ( m. inn. żelatynę, sodę, kwasek cytrynowy). Są dobrej jakości i w przystępnej cenie. Podoba mi się bardzo to, że nie dodawany jest do nich glutaminian sodu. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty i za super przydatny gadżet kuchenny do gotowania przypraw w zupach czy sosach. Dziś wylądował w garze z rosołem, wraz z przyprawami Galeo
Kulinarne przygody Gatitymarynata 1 papryczka chipotle w sosie adobo + łyżeczka sosu skórka otarta z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku 2 - 3 listki szałwii 4 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Kotlety opłukać i osuszyć. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Do miseczki nalać oliwę , dodać posiekany czosnek i papryczkę, startą skórkę cytrynową, listki szałwii porwane na nieco drobniejsze kawałki. Wymieszać
Stare Garynie.Zatem, użyłem:-łosoś wędzony-awokado-cytryna-pomarańcza-mięta cytrynowa; ew. trawa cytrynowa-prażone nerkowce-sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również. Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie
BaRepaspieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami
Kulinarne przygody Gatityziemniaków, ugniatamy na gładką masę, można doprawić pieprzem cytrynowym. Sałata w dresingu orzechowym: - główka sałaty masłowej - garść orzechów włoskich uprażonych (np w piekarniku) - łyżka miodu - łyżka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę. Łososia przygotowujemy na parze z plastrem cytryny. Smacznego
SMYKWKUCHNIsokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek o krewetki. Smażymy je kilka minut na średnim ogniu. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem, na końcu dodając posiekaną pietruszkę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Krewetki układamy na talerzu w towarzystwie ryżu. Można polać ryż powstałym na patelni sosem maślanym. SAŁATKA Z ROSZPONKĄ: Składniki: kilka garści roszponki ogórek
Blondynka Gotujeowocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta w szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem, gdyż szynka sama(...)podczas duszenia dodatkowo uwalnia swoje walory. Skusicie się? Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku 50 ml białego półwytrawnego wina Sposób wykonania potrawy: Schab
Wanilia i KardamonMalmo nie jadłam nigdy i chyba żadna inna wersja już mu nie dorówna. Idealnie komponował się z młodymi ziemniaczkami gotowanymi obowiązkowo w mundurkach i podanymi w śmietanowo-koperkowym sosie. Tak samo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie podbiły moje serce, zwłaszcza, że w Polsce wciąż tak trudno o świeże i dobrej jakości(...)był dla nas później inspiracją podczas warsztatów kulinarnych, w jakich brałyśmy udział w rejsie powrotnym. Na zdjęciu moja wersja tatara z buraczkowym confit podana na krążkach pumpernikla. Kardamonowo-cytrynowa . Tak z kolei kojarzy mi się teraz kuchnia szwedzka w wersji na słodko. Choć cytryny i miód cudownie uzupełniały też dressingi, jakie podano nam do wędzonej kaczki i absolutnie genialnych
KUCHARNIAspirytusowy, cukier, sól, czosnek suszony, kmin rzymski, kwas cytrynowy. Tzatziki Eridanous 250 g - 1,99 PLN Zdaje sobie sprawę, że najlepsze tzatziki robi się w domu. Jeśli jednak i na to brakuje czasu, a chcecie mieć fajny dodatek do pieczonych ziemniakó w , czy kotlecików z cukinii polecam wypróbować powyższy sos. Produkt jest tani co zachęca, aby chociaż
Bez Cebulikostkę, zmiksowałem z czosnkiem oraz oliwą, bulionem, octem, sokiem cytrynowym, musztardą, pieprzem i pietruszką.. Domieszałem 6 łyżek parmezanu. Drugi ząbek czosnku obrałem. Kromki bułki opiekłem z obu stron na patelni wypędzlowanej olejem, mocno natarłem czosnkiem. Grzanki posoliłem, popieprzyłem i pokroiłem na kawałki. Sałatę umyłem, odwirowałem z wody, wymieszałem z sosem. Obłożyłem kawałkami grzanek, posypałem pozostałym parmezanem. PS: Sos
R'n'G Kitchenwinny. Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego! Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik) sałatkę
potrawyregionalnePyszne danie obiadowe z orzeźwiającą nutą cytryny. Zarówno marynata do mięska jak i ryż mają ten fajny i delikatny posmak cytrynki. składniki: 6 pałek z kurczaka
Monia miesza i gotujePogoda ostatnio nie rozpieszcza, ale sezon jest grillowy, więc jak słońce wyjrzy, to można coś na ruszt wrzucić. Najlepiej mięso, chociaż można też kurczaka. Tym bardziej
slodkokwasnaplpostacią - czy to w sosie czy pieczona czy marynowana. Moja jest smażona w płatkach kukurydzianych. Składniki: filet miruny jajko 3/4 szklanki płatków kukurydzianych oliwa do smażenia sól,pieprz cytynowy Sposób przyrządzenia: Płatki zblenderować, jajko rozbić. Rybę opłukać, wysuszyć i z każdej strony oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Rozgrzać oliwę. Każdy kawałek fileta
pieprzny smaczekpostawiliśmy na Caffè Latte (6 zł) i herbatę cytrynowo-limonkową (4zł). Do wyboru są także różne rodzaje piw oraz soków. Wśród zagryzek m.in.: tatar, pajda ze smalcem czy zapiekanka. Jeśli chodzi o burgera to wśród składników znalazły się: pomidory, czerwona cebula, zielone oliwki, mozzarella, ogórki konserwowe i rukola. Do tego sos BBQ i oczywiście wołowina. Bułka smakowo średnia, ale przynajmniej
Pasja Smakuwarzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora, 100 g filetu z łososia, 1 średniej wielkości marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki
Moniki Smakołykiwiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać, ech... Dzieci miały jeszcze lajkonikowe "Safari" i gorący popcorn. SAŁATKI , wszystkie pyszne: - sałatka makaronowa z ładnym, zielonym brokułem i płatkami migdałowymi, z sosem na bazie wody i oleju z przyprawami zamiast
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEstron oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. (Uprzednio można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.) Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę, dodać chrzan, koperek, wymieszać i poddusić dodatkowo przez kilka minut. (Sos powinien lekko zredukować się.) W razie potrzeby doprawić
Di gotujełyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz cytrynowy kruszonka: 4 kromki lekko czerstwego chleba pszennego 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy
Jadło i czytadłolistków świeżej bazylii 250 ml indyjskiego jogurtu cytrynowego z ekstraktem z zielonej herbaty 8 łyżek majonezu - ja użyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kulka sera mozarella 100 g sera mozarella wiórki 1 łyżka bardzo ostrej zielonej pasty curry 1 łyżka indyjskiego sosu Korma 1 świeża papryczka chili 1,5 łyżeczki przyprawy
ClauditteMissCooking