sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:55/86)

Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny) 155

zakładając, że mam ochotę na mięso, co zdarza się ostatnio dość rzadko). Obawiałam się, że sos będzie za słodki, mdły. Nic bardziej mylnego. Delikatny, świeży, pikantny. Koniecznie na zimno. potrzebujemy: - 2 puszki mandarynek - paczkę migdałów w płatkach - majonez lub majonez/jogurt - curry - odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączyć z zalewy. Wrzucić do miski. Dodać majonez lub majonez z jogurtem (trochę majonezu

Szybko Tanio Smacznie
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 341

koktajlowych ½ szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ¼ łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Brokułu ugotować tak aby były dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni

Mania Gotowania
Sernik z kajmakiem i Snickersami 9108

Post Sernik z kajmakiem i Snickersami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl. Snickers, sernik, przepis.

Kulinarne Przeboje
Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym 200

idealnie pasuje również np. do naszej kategorii „ kolacja we dwoje ”. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym 2015-06-10 12:55:20 Apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią włoską. Lekkie mięso z kurczaka z delikatnie kwaśnymi marynowanymi karczochami i ziemniakami cytrynowo-rozmarynowymi. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kurczaka bez kości(...)piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Do cebuli dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy do jego roztopienia się. Dodajemy karczochy i podgrzewamy wszystko dość intensywnie przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty. Kurczaka podajemy niezwłocznie z sosem cebulowo-karczochowym oraz ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i cytryną. Dekorujemy natką pietruszki. Zainspirowany przez Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania Zainspirowany przez Kuchnia

Kulinarna Pokusa
Sałatka magdeburska 252

Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami. Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę polałem sosem, delikatnie wymieszałem

R'n'G Kitchen
Surówka z pora, jabłka i marchewki do obiadu 204

surówkę idealną do obiadu :) Bardzo lubię ją w wersji do kurczaka, lub pieczeni i sosu. Robi się szybko i fajnie łączy smaki pora i słodkiego jabłka oraz marchewki. Składniki: 2 duże pory 2 średnie marchewki duże słodkie jabłko lub 2 mniejsze szczypta kwasku cytrynowego sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego  Przygotowanie: Pory kroimy wzdłuż

ChilliJemy
Chrzan śmietankowy 151

pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego.   Chrzan śmietankowy Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu ok. 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko ugotowane na twardo   szczypta cukru sól ew. kwasek cytrynowy Wykonanie: Świeżo start chrzan i śmietanę wkładamy do miseczki, dodajemy szczyptę cukru. Jajko obieramy

Kulinarne przygody Gatity
OBIADOWA SAŁATKA Z BURACZKÓW I CEBULI 177

albo sałatkę z buraczków i cebulki.  Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu...  Polecam gorąco! Składniki: 6 buraczków średniej wielkości 1 cebula (10 dag) 4 łyżki oliwy lub oleju 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smaku sól, cukier, pieprz do smaku Wykonanie :   Buraki oczyszczamy

Walijskie Pichcenie
smażone przekąski na imprezę 2588

macie pomysłu co podać na przyjęciu? Przekąska wcale nie musi być wymyślna, wystarczy wzbogacić panierkę zwykłych nuggetsów i opanierować pieczarki. Takie smażone kęski podałam sosem czosnkowym, którego smak wzbogaciłam suszonymi pomidorami z bazylią. Przy tej okazji idealnie przydała mi się lekka miska na przekąski podzielona na 6 miejsc, w każde możemy nałożyć coś innego. Naczynie jest nie tylko ładne (kształt(...)połowy cytryny sól, pieprz na sos: duży kubek jogurtu greckiego  ząbek czosnku (lub dwa jeśli wolicie ostro) sól, pieprz  szczypta cukru łyżka suszonych pomidorów z bazylią (przyprawa ze słoiczka) Sok z cytryny wymieszać z połową ostrej papryki, odrobiną soli i pieprzu. Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, zalać marynatą cytrynową, owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Spicy glaze chicken on the rise blanket 180

kurczaka (  uwaga, wazne skad jest mieso, koniecznie z miejsca ktoremu ufacie, po niesprawdzonym zrodle, objawy po zjedzeniu bywaja bardzo nagle) olej z oliwek - rozmarynowy jesli macie Zaprawa cytrynowo sojowa 1/3 (80 ml) szklanki soju sojowego (bezglutenowego) 3/4 (180 ml) soku z cytryny 1/2 szklanki (125 ml) wloskiego dressingu salatkowego drobno starta skorka z 1 cytryny 2 duze zabki czosnku(...)pietruszki szczypta swiezego tymianku 2 galazki swiezego rozmarynu 1/2 papryczki chili czerwonej 1/2  papryczki chili zielonej Nalezy rozgrzac piekarnik z termoobiegem (jesli go masz) do 250 C. Przygotuj sos. Zmieszaj wszystkie wymienione skladniki. I wstaw do lodowki na czas ok 30 min. Teraz przygotuj kurczaka. Obranego z wszelkich zylek piers kurczaka, pokroj w kostke (mniej wiecej 1/1cm). W miseczce

Lajtkraft food intolerance
Domowe curry z królika 208

Królik, jak już wspominałam w przepisie  Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami , to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry  pełne aromatów i smaków  (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem(...)curry: 2 trawy cytrynowe, 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej), 10 cm imbiru, 2-3 pomidory z puszki (w sezonie lepiej użyć świeżych), 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry lub mięty, 1 limonka (tylko skóra, sok zostawić na koniec gotowania),  2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki

SzczyptaSmaQ
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 159

owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2012 Grona dojrzewają na wysokości 250 – 500 m n.p.m., nachylenie stoku dochodzi do 35 stopni. Wino dojrzewa 9 miesięcy na osadzie. Dominują złożone aromaty owoców mango, papai, czerwonych grejpfrutów oraz ziół, trawy cytrynowej, melisy i mięty. W ustach jest potężne, mocne, dobrze(...)alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica w Południowym Tyrolu

królestwo garów
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 202

maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał mu charakteru retro, który(...)jajka 2 1/2 łyżki mleka 1 łyżka syropu waniliowego 2 jabłka (u mnie po jednym Granny Smith i koksie, w oryginalnym przepisie dwa Golden Delicious) 2 łyżki suszonego tymianku cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól

les mirabelles
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 158

zrobić małą dygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo(...)haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym likierze zapowiadała się bardzo dobrze. Sam sernik był bardzo delikatny o piankowej wręcz strukturze, a po przekrojeniu wypływał z niego dyniowy sos. Niestety zarówno sernikowi, jak i jego wnętrzu brakowało smakowego zdecydowania, jakiejś

Food Square