papryka 1 niewielki kawałek cukinii 1 niewielki patison kiełbasa (u mnie 1 śląska i trzy małe kiełbaski pieprzowe) zioła (u mnie drobno posiekane: cząber, majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Do podania tarty żółty ser (rozpuszczający się) chleb Do dużego garnka wlewamy oliwę. Cebulę(...)patisona- dorzucamy. Dolewamy 150 mililitrów wody. Kroimy kiełbasę- i do garnka. Zioła drobno siekamy- do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam mrożony w sklepie. Tuż przed podaniem
les mirabellesZ aczynam nowy cykl, za waszą namową :) "Pomysł na śniadanie" , Chyba polubiliście te moje poranne zdjęcia i dostałam kilka próśb o przepisy. Odmówić nie
Farmażonymarchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka, musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza do sosów. 11) Bio olej z pestek dyni - czyli jeden z moich ulubionych tłuszczy roślinnych. Ma piękną, ciemną barwę, bardzo mocny aromat i smak, a do tego pasuje również do dań(...)olej sezamowy z tajskimi przyprawami - tłoczony na zimno z sezamu w firmowej olejarni. Imbir i pieprz nadają pikantności, a kolendra i trawa cytrynowa orzeźwiającej nuty. Orientalny smak wzmacnia również olejek cytrynowy. Idealny do dań mięsnych z woka, orientalnych sałatek jak i innych potraw warzywnych. 13) Olej i sól z przyprawami włoskimi (zestaw w cenie promocyjnej) Olej
Poranek na słodkopaski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny
Mój Smak na Życiedzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki: (na 3 porcje) 600 - 700 g świeżego fileta z dorsza 2 średnie marchewki 1 duża papryka 3 ząbki czosnku 3 średnie gałązki świeżego koperku 3 plasterki cytryny lub limonki 3 cienkie plasterki masła pieprz biały (u mnie cytrynowy) sól dodatkowo: 1 szklanka(...)wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Po ugotowaniu dodać 1/2 łyżeczki soli, przykryć i odstawić na 5 - 10 minut. Folię z upieczonego dorszem rozchylić, rozsunąć warzywa i na wytopiony sos położyć część ugotowanego ryżu. Tak przygotowanego dorsza nie wykładam z folii na talerz, tylko podaję razem z nią, wtedy ryż wchłonie cały sos, a ryba jest dłużej ciepła
Kuchcik gotujeMocno pomarańczowe ciasto urodzinowe 2. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. 3. Mocno czekoladowy budyń domowy 4. Ananasowa radość z chia. 5.Waniliowo-jagodowy deser kremowy z tofu. 6. Zdrowy marchewkowy omlet 7. Podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros 8. Black banana cake. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe
Słodkie okruszkipieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla w wersji wege. Są to szaszłyki z serem halloumi i warzywami, zamarynowanymi w oliwie i soku z cytryny z dodatkiem cytrynowej skórki, chilli i świeżej mięty. Pyszne! Mam nadzieję, że aura
Chilli Czosnek i Oliwałososia, przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam w przepisie na dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć
Passions hobbies lifedostępne. To jest właśnie baza dla mojego dania, a głównymi składnikami, które dają poczucie sytości są quinoa w trzech kolorach i cieciorka gotowana na parze, wszystko uzupełniają żółte pomidory, cytrynowy dressing i świeżo starte kłącze kurkumy. Składniki: 2/3 szklaki ugotowanej trójkolorowej quinoy pół puszki cieciorki gotowanej na parze 2 żółte pomidory pół świeżego kłącza kurkumy 1/4 kiszonej cytryny(...)mięta tajska - bazylia cynamonowa - żółty tymianek cytrynowy - majeranek Wykonanie: Całą zieleninę myjemy, osuszamy, większe liście rwiemy na kawałki i wszystkie wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowaną quinoę, pokrojone w plastry pomidory i cieciorkę. Całość polewamy dressingiem wykonanym z kiszonej cytryny, oliwy, wody i zmielonego pierzu indonezyjskiego. Składniki sosu należy ze sobą dokładnie zblendować, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję
Quinoa Raz!przypraw i dodatki spożywcze ( m. inn. żelatynę, sodę, kwasek cytrynowy). Są dobrej jakości i w przystępnej cenie. Podoba mi się bardzo to, że nie dodawany jest do nich glutaminian sodu. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty i za super przydatny gadżet kuchenny do gotowania przypraw w zupach czy sosach. Dziś wylądował w garze z rosołem, wraz z przyprawami Galeo
Kulinarne przygody Gatitymarynata 1 papryczka chipotle w sosie adobo + łyżeczka sosu skórka otarta z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku 2 - 3 listki szałwii 4 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Kotlety opłukać i osuszyć. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Do miseczki nalać oliwę , dodać posiekany czosnek i papryczkę, startą skórkę cytrynową, listki szałwii porwane na nieco drobniejsze kawałki. Wymieszać
Stare Garynie.Zatem, użyłem:-łosoś wędzony-awokado-cytryna-pomarańcza-mięta cytrynowa; ew. trawa cytrynowa-prażone nerkowce-sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również. Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie
BaRepaspieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami
Kulinarne przygody Gatityziemniaków, ugniatamy na gładką masę, można doprawić pieprzem cytrynowym. Sałata w dresingu orzechowym: - główka sałaty masłowej - garść orzechów włoskich uprażonych (np w piekarniku) - łyżka miodu - łyżka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę. Łososia przygotowujemy na parze z plastrem cytryny. Smacznego
SMYKWKUCHNIsokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek o krewetki. Smażymy je kilka minut na średnim ogniu. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem, na końcu dodając posiekaną pietruszkę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Krewetki układamy na talerzu w towarzystwie ryżu. Można polać ryż powstałym na patelni sosem maślanym. SAŁATKA Z ROSZPONKĄ: Składniki: kilka garści roszponki ogórek
Blondynka Gotuje