baranki z masła już czekające w lodówce, jajka, szynki w galarecie, sos tatarski już gotów, kiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawa stołu, bynajmniej w każdym bogata i wielce urozmaicona... Dziś zapraszam Was na kolejną propozycję pochodzącą od mojej Babci. Babka lekka, puszysta i bardzo cytrynowa, gdzie posmak majonezu jest zupełnie niewyczuwalny. Ułatwia on za to rośnięcie
W kuchni Karmel-itkipolędwica wieprzowa 1 cebula 30 dkg podgrzybków 15 dkg pieczarek sól, pieprz kolorowy pieprz cytrynowy przyprawa grecka przyprawa do wołowiny 200 g śmietany 18 % ukwaszonej natka pietruszki Polędwicę oczyszczam z błony, kroję na plastry 1,5 cm lekko rozbijam dłonią. Solę, posypuję pieprzem kolorowym i cytrynowym, przyprawą grecką. Cebule kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję polędwicę i smażę z każdej(...)osobnej patelni. Dodaję do mięsa chwilę smażę, dolewam trochę wody jak odparowała. Śmietanę przekładam do miseczki, dodaję po trochu wywar od mięsa i hartuję śmietanę. Wlewam ją do sosu i już nie zagotowuję. Sos zgęstnieje jak postoi. Doprawiam według uznania, posypuję natką
wesoła kuchniadodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki: – 3 zielone papryki słodkie – 10 małych zielonych papryczek ostrych – średnie kłącze imbiru – 2 łodygi trawy cytrynowej – 5 czerwonych cebul – 10 ząbków czosnku Wykonanie: – Z papryk wyciąć
To co kochamdodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, oregano, chilli i pieprz. Jeśli nie znajdziecie cytrynowego makaronu, to można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem. Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym
Kuchnia Pani Wiosnywięc tym razem równie smaczna wersja smażona :-) Idealnie smakuje ze wczesnymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret. SKŁADNIKI 1 duży filet z łososia (ilość wedle uznania) 1/2 cytryny olej do smażenia około 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryby WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać
Passions hobbies lifenaprawdę dobra zupa. Polecam. składniki bulion 1 litr wody mineralnej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka brązowego cukru 4 plasterki chili 4 plasterki imbiru 1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej 1/3 cebuli, obranej kawałek pora, opłukanego 1 marchewka, obrana i pokrojona
Stare Garyśmietana majonez ząbek czosnku Rybę myjemy i kładziemy na folii, polewamy oliwą, posypujemy wegetą oraz pieprzem cytrynowym Skworcu. Na drugiej blaszce wykładamy frytki i polewamy niedużą ilością oleju. Wszystko wstawiamy do piekarnika, aż ryba się upiecze, a frytki zarumienią. W międzyczasie robimy sos czosnkowy. 2 łyżki śmietany, 2 łyżka majonezu i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - dokładnie mieszamy. Frytki
Brzuszki ŁakomczuszkiTak, wiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i
Kraina Miodem Płynącajest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem. To działamy! -makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki -1/4 szklanki muscatu półsłodkiego -mieszanka świeżych, posiekanych ziół (tymianek, bazylia, listek mięty cytrynowej, oregano) -ząbek czosnku starty -czosnek niedźwiedzi
BaRepasKolejnymi produktami firmy Reypol , które miałam przyjemność testować, to ketchup ziołowy do pizzy i sos czosnkowy. Oba produkty wykorzystałam w przepisie na pizzę . Sos czosnkowy skład: woda, olej roślinny, ocet spirytusowy, cukier,musztarda (woda , ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, mieszanka przypraw), żółtko jaj w proszku, czosnek granulowany (3%), substancja zagęszczająca-skrobia modyfikowana, stabilizatory :guma guar, guma ksantanowa(...)Sos czosnkowy w wygodnej , przezroczystej butelce którą można postawić do góry nogami. Smak jest bardzo charakterystyczny dla sosów czosnkowych .Wyraźnie czuć czosnek z dodatkiem kompozycji przypraw. Doskonały do różnego rodzaju mięs , sałatek , jajek czy wędlin ja zastosowałam go do pizzy. Jednak nie przekonałam się do niego a to z racji dużej ilości ulepszaczy w składzie produktu , wolę sos czosnkowy
Smakowite Daniapokroić). Ugotowane na twardo jajka i pomidora kroimy w kostkę. Tuńczyka (najlepiej w sosie własnym, będzie mniej tłusty) odsączamy z zalewy i dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odrobinę oliwy , doprawiamy całość solą (ja dla urozmaicenia smaku, użyłem soli z trawą cytrynową) i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ósemki i podaje z czym kto ma pod ręką. Świetnie współgrają z serami, orzechami czy miodowym sosem. Dziś wybrałam szybką przekąskę na słono. Nic szczególnego, bo tylko wczorajsza bułka (nic się nie marnuje), ser żółty, figi, szynka parmeńska pokrojona na julienne, trochę tymianku cytrynowego, a na koniec parę kropel miodu i oliwy extra vergine Delicato Monini. Mówię Wam, niebo
Mia Cucina Sofietapokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić pulpeciki w jasnym sosie. Nie dziwcie się :) takie pulpety są naprawdę smaczne :) Wystarczy pokombinować z dodatkami i przyprawami, a można zjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego. Do moich dzisiejszych(...)ziarenka kolendry, pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle. Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu. Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują
Codzienna kuchnia niecodziennaViolaPassion Następna odsłona zupy idealnej. Zupa jest pikantna ale możecie ją kontrolować i zmniejszyć ilość chilli Składniki: 300g mieszanki owoców morza 1 korzeń wasabi Trawa cytrynowa pokrojona drobno 4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby Kilka małych cebulek perłowych 1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę 2 główki kapusty Pak Choi polecam małe 1 litr bulionu najlepiej rybnego może(...)śmietany kokosowej 2 łyżki masła 300 ml. sosu sweet Chilli 5 łyżek imbir&chilli 2 papryczki chilli pokrojona drobno 3 baby słodkie papryki pokrojone cienko Makaron ryżowy- gotujemy według przepisu na opakowaniu Sposób: Wyciskamy limonkę na owoce morza i odstawiamy na kilka chwil W garnku rozpuszczamy masło dodajemy szczypiorek ,trawę cytrynowa,imbir kukurydzę ,czerwone cebulki ,cebulki perłowe,czosnek papryczkę
Viola cooks with passionWypity bez oznak "otrucia" dnia następnego, ratuje testowanego z opałów i udowadnia jego prawdziwe zakochanie :) A teraz przechodząc do sedna sprawy, pewnie zdziwić kogoś może dodawana szczypta soli. Sok cytrynowy pewnie nie zdziwi. Fenomen polega na tym, że nasze kubki smakowe odczują intensywniej słodki smak, jeśli zaangażujemy delikatnie do pracy również te kubki smakowe reagujące na słony smak. Wtedy kwaśny(...)sokiem cytrynowym. Posolić szczyptą soli. Połączyć zmiksowane truskawki z wódką. Przygotować 2 podstawki lub małe talerzyki: na jeden wlać 1 łyżkę czerwonego syropu i kawałek drobno posiekanej papryczki chili lub likieru, a na drugi rozsypać łyżkę cukru pudru. Kawałeczki chili przygnieść łyżeczką by puściła swoja ostrość do syropu. Zamiast świeżej chili można dodać oczywiście kilka ostrego sosu np. bardzo ostry
Sztuka gotowania w/g Samiry