sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:11/86)

PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 182

Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : MELANZANE AL FORNO P : PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK DANIA GŁÓWNE : JA : COQ AU VIN P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI DESERY: JA : TARTA CYTRYNOWA P : CRÈME BRÛLÉE ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071 ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły(...)smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj! Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym smakiem cytryn. Do tego sos z mango – niebo

Ostra na Słodko
Makaron z cukinią w sosie miętowo-cytrynowym. 238

Cukinia z makaronem w obłędnym sosie miętowo-cytrynowym w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. To danie powstało w 15 minut i zaskoczyło mnie smakiem. Dwa składki bazowe: makaron i cukinia do tego sos miętowo-cytrynowy. Połączenie idealne. Ten przepis musisz spróbować!   Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz(...)pełnoziarnisty) 1 cebula średnia pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 3 łyżki oleju 1 cukinia średnia  pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego

Apetyt na Zielone
Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką, Bärlauch-Crepes 238

nadaja sie do jedzenia.Wiecej o czosnku i jego wartosciach prozdrowotnych mozesz przeczytac tutaj: klik. Nalesniki sa pikantne,wiosennie zielone-dzieki czosnkowi niedzwiedziemu- z przepysznym marchewkowym farszem w sosie, z cytrynowa nuta.Nie tylko pieknie wygladaja,smakuja rowniez wyjatkowo.Jesli tylko upolujesz czosnek niedzwiedzi lub przyniesiesz go z wycieczki do lasu,wyprobuj koniecznie ten przepis.Polecam!Skladniki na 4 porcje ( 8 nalesnikow(...)marchew i przesmazyc razem kilka minut.Dolac smietane oraz mleko.Posolic ,przyprawic pieprzem,przykryc i dusic okolo 10 minut.z ciasta nalesnikowego upiec 8 nalesnikow.Upieczone nalesniki trzymac w cieple.Marchewke w sosie smietanowym doprawic starta skorka cytrynowa i napelnic farszem nalsniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagi i wino 132

restaurację Oliva mieliśmy okazję spróbować trzech dań ze zielonymi szparagami w roli głównej. Przygotował je szef kuchni restauracji Oliva Łukasz Żuchowski Zaproponował nam: - zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych(...)każdego dania. I oczywiście jednomyślności nie było. W sobotni upalny poranek (godzina 10) zimne Prosecco smakuje zawsze i do wszystkiego, do szparagów również. Do szparagów w oliwie cytrynowej z sosem rouille pasowało nam połączenie z barberą oraz różową garnachą a i Prosecco dało radę. Do szparagów z flambirowaną wątróbką i truskawkami chętnie wypilibyśmy barberę , garnachę chociaż chenin blanc również znalazł

królestwo garów
Muffiny w jagodowym kapeluszu 164

Zanim więc wszystko ruszy pełną parą, warto celebrować te ostatnie sierpniowe tygodnie i wyruszyć na wycieczki, jeśli nie te leśne, to te kulinarne! Kakaowe muffiny z jagodami i sosem miodowo-cytrynowo-waniliow ym.  Potrzebujesz: Na muffiny: 2 jajka 1/4 szkl. mąki krupczatki 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Topping: 200 ml śmietany 30% 3 łyżki jagód Sos miodowo-cytrynowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: Muffiny: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Grillowany filet z piersi kurczaka w maślance z grillowanym bakłażanem 218

kurczaka sos Teriyaki maślanka jarzynka pierz cytrynowy bakłażan sól oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Filet z kurczaka dokładnie myjmy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy przyprawami; jarzynka, pieprz cytrynowy. Polewamy sosem Teriyaki, przekładamy do miseczki i zalewamy maślanką na całą dobę lub 2-3 godziny do lodówki. Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy

Truskawkowa Fiesta
Owoce morze i tołpyga w sosie kokosowym 161

ryż jaśminowy (gotujemy osobno zgodnie z instrukcją na opakowaniu) - kawałeczek chili - 1 łyżka tajska pasta kokosowa - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - 2 łyżki słodkiego octu ryżowego - 3 łyżki- tajski sos bazyliowo- cytrynowy lub pasta z trawy cytrynowej - olej roślinny - łyżka tajskiego sosu rybnego Wykonanie: Rozgrzać olej w gorącym woku, rybę kroimy na kostkę (ewentualne ości usuwamy), rybę smażymy 3-4 minuty

SMYKWKUCHNI
Ragoût Christophera. 224

pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona  papryki pokrojonej w paski, 4  ząbki posiekanego czosnku, 1 papryczka chilli 1 łyżka posiekanej kolendry, Trawa cytrynowa, chilli, sos sojowy sambal oelek ½ szklanki bulionu z drobiu oliwa z oliwek sól Olej do smażenia Wykonanie : Zrobić marynatę: sos sojowy ,sos chilli słodko pikantny, posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona(...)mała  ostra papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i  sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut. Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy. Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany

Kulinarny karnet Christophera
kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato 332

minutę,energicznie mieszając. Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową.  Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie).  W połowie czasu  pieczenia

Stare Gary
Naleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym 143

Naleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym to piękne śniadanie, które jest o wiele prostsze w przygotowaniu niż może się wydawać. Wspaniale nadaje się do wykorzystania zamrożonych letnich owoców. Naleśniki najlepiej chyba zawsze smakowały mi z twarogiem i dżemem. Dzisiaj właśnie takie! Ale owocowy sosik oczywiście domowej roboty. Moja Mama i Babcia zawsze próbują mi wcisnąć domowe dżemy(...)dwojga Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na naleśniki to kliknijcie tutaj -> klik ! Naleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym 2 porcje (4 naleśniki, 1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: sos: truskawki mrożone 170g masło 1 łyżeczka ksylitol lub cukier 1 łyżka naleśniki: jajka 1 sztuka ksylitol

rabarbarowo
Podpłomyki z pieca 177

innymi blogerami przygotuję podpłomyki. Co prawda miały być z pomidorami, ale coś ostatnio pomidory mi szkodzą, dlatego upiekłam je skropione oliwą i posypane ziołami a do nich podałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię na ciepło. Mogę Wam tylko powiedzieć, że było pysznie! Składniki : * 200g mąki pszennej * 2 łyżki stopionego masła * pół szklanki wody * szczypta soli Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić(...)piec około 10 minut. U mnie się niestety bardzo nie zrumieniły - albo za krótko trzymałam, albo za mała temperatura była. Nie miało to wpływu na smak. Dodatkowo przygotowałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię podduszoną na maśle z oregano.  Razem ze mną podpłomyki przygotowali : Gosia , Danuta , Bernadetta oraz Nina

Magiczne Życie Marty
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w trawie cytrynowej 203

się z samego mięsa. Jedyna różnica była taka, że miałam inną marynatę składającą się między innymi z trawy cytrynowej. Składniki:     około 700g piersi z kurczaka     2 białe części trawy cytrynowej     2 łyżki sosu sojowego     2 ząbki czosnku     2 cm startego imbiru     2 łyżki(...)pieprz     sól   Przygotowanie:  Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę, trawę cytrynową pokroić w cienkie plasterki (uwalnia się cudowny zapach). Do miski wlać olej, sos sojowy, dodać imbir, trawę cytrynową, czosnek i świeżo mielony pieprz. Wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Lekko posolić. Mięso dodać do marynaty i wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą

Amatorka kuchenna
Mule w trawie cytrynowej/ Mussels in lemon grass 188

jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do wypróbowania!  Składniki (3 porcje):  1 kg muli 2 małe papryczki chilli 2 limonki 2 łodygi trawy cytrynowej 1/4 szkl. wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku pęczek świeżej kolendry 1/4 szkl. białego wina (opcjonalnie) 1. Mule myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do odsączenia. Papryczki(...)Czosnek drobno siekamy, trawę cytrynową kroimy na 4 cm kawałki. 2. W garnku z grubym dnem mieszamy wodę, sok z limonek i wino (opcjonalnie), wrzucamy czosnek, trawę cytrynową i papryczki; całość doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mule. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 6 minut. 3. Mule posypujemy grubo posiekaną kolendrą, dokładnie mieszamy i podajemy

Tajskie smaki
Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 276

kaczki (filety, nogi), 500ml soku z pomarańczy 2-3 cm świeżego imbiru 2 kawałki trawy cytrynowej 3 anyże gwiazdkowe 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili (lub więcej, ale ostrożnie!) kilka cebulek dymek (biała część) 1,5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki sosu rybnego 2-3 łyżki oliwy Do podania ryż (zwykły lub jaśminowy) Instrukcje Imbir kroimy w cienkie słupki. Czosnek(...)Smażymy przez 1-2 minuty, aż uwolnią aromat, ale uważamy, by ich nie przypalić. Następnie dodajemy również anyż, chili i trawę cytrynową i smażymy przez kolejną 1-2 minuty. Zawartość patelni zalewamy sokiem. Dodajemy brązowy cukier i sos rybny. Doprowadzamy płyn do wrzenia i wkładamy mięso. Kaczkę dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka – zwykle

Kulinarna Pokusa
Żeberka z wolnowara grillowane w orientalnych świeżych przyprawach 174

Dzisiaj grill i ukochany przez nas wolnowar, czyli super combo. Idealne dopasowanie i uzupełnienie. Plus trawa cytrynowa, imbir, galangal i świeża kurkuma. No i oczywiście sos rybny. No bo jak to bez sosu, jakoś tak głupio. Ostatnimi czasy mała butelka … Czytaj dalej

slodkokwasnapl