czerwona cebula pęczek pietruszki sos sok z połówki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól himalajska, pieprz ulubione zioła czosnek (opcjonalnie) Wykonanie Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Zrobić sos - w małej miseczce wymieszać wszystkie składniki, przyprawić. Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą i polać sosem cytrynowym. Posypać posiekaną pietruszką. Smacznego
lady-och-mistrzyni.blogspot.comIdealna przystawka: mule w maślano-cytrynowym sosie z dodatkiem białego wina, podane z chrupiącą bagietką. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 270 g obranych mrożonych muli 100 g masła 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek mleka kokosowego
My Culinary Artpołowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu z dorsza 250g
Karo in the KitchenPrzystawka do piwa Witbier, króre serwowane jest temperaturze 6 C. Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak kwaśno-cierpki. Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin. Składniki: 500 gram
AZgotuj!transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnidziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane w kadziach stalowych, nie miało kontaktu z beczkami dębowymi
królestwo garówzobaczyłam ten przepis wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować, chociaż trochę się obawiałam tego sosu cytrynowego. Niepotrzebnie bo jest fantastyczny. Do tego ten świeży aromat szałwii. To danie mnie oczarowało. W dodatku jest takie proste i szybkie do przyrządzenia.Polecam wszystkim i życzę smacznego”. Czytaj więcej
Wiem co jemsię wkomponuje. Składniki (2 porcje): 1 dojrzałe (!) awokado 1 mango 5 truskawek 20 g orzechów włoskich (waga bez łupinek, około 5 sztuk) 1 łyżeczka ziaren sezamu (5 g) Cytrynowy sos winegret: 1,5 łyżki oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj (jeśli
Powiedz dietom nieminut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50% ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz. SOS CYTRYNOWY 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny sól , pieprz gruboziarnisty i cukier do smaku masło rozpuścić
na gaziekiedy się zarumieni zdjąć patelnię z ognia i wlać na nią sok z połowy cytryny. Na patelnię do ryby dodać warzywa, posypać całość świeżą natką pietruszki i polać przygotowanym cytrynowym sosem
W kuchni wieczoremsuchego patyczka! ) DO NASĄCZENIA: Sok z cytryn gotujemy. Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając. Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia
Ostra na Słodkokluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy. Bo cytując za Jachowiczem "Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie..." :)) Tylko
Walijskie Pichcenieokoło 10 dużych listków świeżej mięty, które dokładnie pomieszałem z sokiem z cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej mięty. Podałem z ciabattą. Prawie jak na wakacjach
Wyprawy kulinarnePostanowiłem zużyć resztę pergaminu, który kupiłem do przygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne:) Pomyślałem, że można w nim usmażyć burgery (miałem zresztą jeszcze mięso mielone, bo jak zwykle za dużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się
Gotuj z Misiemsteki były bardzo delikatne i bałem się, że nie uda mi się usmażyć ich w jednym kawałku, zdecydowałem się na smażenie w pergaminie (podobnie jak w przypadku pstrąga z sosem cytrynowym ), tym razem jednak nie korzystałem z "gotowców":) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemsię spieszyć bo inaczej pierwsze się przypalą ). Usmażone zdjąć z patelni . Podawać z sosem i porcją sałat lub surówką. * Moczę ręce przed formowaniem każdego kotlecika ** Zrobiłam do nich prosty sos cytrynowy ale zupełnie zbędnie. Są tak delikatne i pyszne same w sobie że nic im nie potrzeba
Buniabaje w kuchnikawałek kurczaka w małej ilości wody ( tyle by starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie ( cytrynowy, potrawkowy, holenderski, śmietanowy). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidłuższego czasu miałam ochotę na jakąś azjatycką potrawę :D Niestety nie posiadam na stanie wszystkich potrzebnych orientalnych produktów, dlatego tym razem użyję sosu gotowego. Wołowina w sosie z trawy cytrynowej z ciemnym ryżem SKŁADNIKI: 500 g wołowiny pół opakowania mieszanki chińskiej (mrożone warzywa) gotowy saszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon) sól, sos sojowy, sos piri piri 2 woreczki ryżu
MarciochaKucharzyłyżka oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sok z cytryny lub limonki 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego pieprz cytrynowy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą 5-smaków, jasnym sosem sojowym, ostrygowym i pieprzem cytrynowym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, papryczkę, imbir, czosnek(...)woka i to samo robimy z warzywami. Przesmażamy je przez około 2-3 minuty, zestawiamy z ognia. Dodajemy do woka makaron, doprawiamy olejem sezamowym, sokiem cytrynowym i ciemnym sosem sojowym. Wbijamy jajka, i smażymy makaron, cały czas mieszając, tak aby jajka dokładanie go oblepiły. Zestawiamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, sezam, kurczaka oraz posiekaną zieloną cebulę
Mania GotowaniaBabeczki przygotowałam z ziemniaków, jajek z dodatkiem zielonego groszku i szpinaku, a wewnątrz ukryłam kremowy serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści(...)kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sosu octowego z octem balsamicznym i posiekaną w bardzo drobną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy. Babeczki podajemy z pesto i cytrynowymi polędwiczkami na sosie czekoladowym. Smacznego
Moniki SmakołykiNastępnie dodaj czosnek, chilli i imbir i smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy(...)dopraw jeszcze sosem rybnym. Ugotuj makaron vermicelli wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową). Udekoruj świeżą kolendrą. The post Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaDzisiaj na bazie jednego z moich ukochanych składników - mowa o trawie cytrynowej, stworzymy razem genialny, cudownie kremowy sos Veloute, w którym zakochałam się od pierwszego posmakowania. Samej trawie poświęcę osobny wpis w dziale zioła w kuchni , bo jest o czym pisać! Właściwie, oprócz zastosowania kulinarnego, w trawie cytrynowej mogłabym się kąpać i spać, balsamować się nią i perfumować(...)łososia (ilość zależna od apetytu) mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie
Garniec MagalieBlue Dragon . Prezentowała się mniej więcej tak: W zestawie otrzymałam: Średnio-ostry sos tajskie czerwone curry Mleczko kokosowe Ostry sos tajskie zielone curry Sos bazyliowy z trawą cytrynową Słodki sos chilli Sos rybny (niestety uległ uszkodzeniu i nie zostanie wykorzystany) Dzisiaj postanowiłam wypróbować średnio-ostry sos tajskie czerwone curry . Wypróbowałam go z mięsem z indyka, odrobiną gotowej mieszanki chińskiej
Emcia Pichcibajeczne! To nowe udoskonalane w cytrynowe orzeźwienie! Składniki: 1 łyżeczka "Egg free" zamiennika jajka 1 łyżka wody 0,5 l wody lekko gazowanej 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g mąki mixu bezglutenowego Schar 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka oleju szczypta soli krem limonkowy (*lemon curd - przepis osobno wkrotce!) sos z marakui cukier puder do posypania Do wody(...)smażymy naleśniki rozpoczynając od rozlania chochli masy na środek patelni i rozlewając na cienką masę po całości. Smażymy z obu stron. Dla nas ostatnio stosowaną pysznością, jest cytrynowy curd, z sosem z marakui. Pychota. Można posypać lekko cukrem pudrem i do dzieła :)! Smacznego poranku! :) * dla tych co mogą jajka i mleko - polecam cytrynowy curd oraz sos z marakui
Lajtkraft food intolerancejadłam i momentami zamykałam oczy, odpłynęłam. Rzadko tak zachwycam się przed Wami daniami, ale to jest nieziemskie! Warto było też hodować trawę cytrynową na balkonie :) Podczas przygotowywania sosu każdy krok i kolejność jest bardzo ważna ;) Składniki na 2 osoby: 200 g sandacza 2 łodygi trawy cytrynowej (użyłam mrożonej) 200 ml śmietany kremówki 30% 1 średnia cebula 75 g masła(...)patelnię z ognia. W tym czasie wstawiłam rybę do nagrzanego piekarnika i piekłam ok 6 minut. W czasie sos przetarłam przez sitko (chodzi tu o przetarcie cebuli), trawę cytrynową wyrzuciłam, postawiłam sos na malutki ogień, wrzuciłam odrobinę skórki z limonki startej na tarce, wymieszałam. Na końcu nadal podgrzewając dodałam zimne masło i mieszałam do czasu zgęstnienia sosu, doprawiłam solą
Blondynka Gotujekokosowego 2-3 łyżki pasty tom yum 1/2 cebuli 1 cebula szalotka 3-4 świeże ostre papryki chili 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej 3 łyżki soku z limonki 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru Świeża kolendra Imbir galangal Sposób przygotowania: Do dużego garnka wlewamy wodę. Gdy woda będzie gorąca dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal(...)cebulę. Dodajemy również pokrojoną w podłużne plasterki papryczki chili oraz pastę tom yum. Zupę doprawiamy sosem rybnym oraz łyżką brązowego cukru. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na samym końcu dodajemy surowe krewetki. Całość gotujemy przez chwilę. Z zupy wyciągamy trawę cytrynową, liście limonki kaffir oraz imbir. Następnie dodajemy drobno posiekana szalotkę oraz kolendrę. Zupa jest gotowa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZielne curry – pasta green curry , to lekko pikantny sos powstały ze zmiksowana zielonej papryczki chilli z imbirem, trawą cytrynową, kolendrą, listkami kaffir, szalotkami i ząbkami czosnku z dodatkiem mleka kokosowego i soku wyciśniętego z jednej limonki. Charakterystyczne jest dla kuchni tajskiej. Pasta curry to p odstawowy składnik „ Zielonego curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem(...)pół pęczka świeżej kolendry 2 małe cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 200-250 ml)) 1 łyżeczka sosu rybnego 1 limonka Przygotowanie: Zieloną papryczkę chilli posiekać bez ziaren. Kłącze trawy cytrynowej ostukać trzonkiem noża, aby wydobyć aromat, a następnie posiekać (jeśli jest potrzeba, obrać wcześniej jedną zewnętrzną zdrewniałą warstwę). Imbir obrać i zetrzeć
Moja Delicjachyba najczęściej przyrządzanego przez nas mięsa. Dziś mam dla Was wersję bardziej orientalną. Na talerzu zagościł kurczak cytrynowy – soczysty , delikatnie orzeźwiający …z dodatkiem wspaniałego sosu , który absolutnie nie jest mocno cytrynowy – wręcz przeciwnie! Wielbiciele orientalnych smaków i nie tylko będą zachwyceni! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) * filet z kurczaka – 400 g * olej – 30 ml * sól(...)puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści. Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje. Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso. Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka. Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego
Ostra na Słodkoszalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki oleju 100-150 g makaronu typu udon czy chow-mein sól morska, świeżo mielony pieprz świeża kolendra do posypania listonic(...)szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki oleju 100-150 g makaronu typu udon czy chow-mein sól morska, świeżo mielony pieprz świeża kolendra do posypania'; document.write
Poezja smakugrzybów mun (waga przed zaparzeniem) – 2 l wody – 5 łyżek sosu ostrygowego lub rybnego – sól morska – świeżo zmielony pieprz – 2 liście laurowe – kilka kulek ziela angielskiego – 4-5 plasterków świeżego imbiru – szczypta suszonej trawy cytrynowej + – makaron soba lub makaron ryżowy – szczypiorek – sezam – 2-3 liście kapusty pekińskiej Wykonanie(...)uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Pod koniec gotowania spróbować i w razie potrzeby przyprawić do smaku sosem ostrygowym, solą, pieprzem i trawą cytrynową. Rosół podajemy gorący w małych miseczkach z porcją mięsa z kaczki, makaronem soba, pokrojonym szczypiorkiem, kapustą pekińską oraz sezamem. Smacznego! function load(url, callback
dom-agi.pl