sos chilli - 2107 przepisów (strona:64/141)

Pikantny krem z cukinii 151

cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku   Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania   Wykonanie: Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem z dodatkiem oleju, kurkumy, curry i kolendry. Przesmażamy pastę chwilę(...)bulion i gotujemy około 10 minut. A następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem. Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem. Smacznego!   Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu

Simple Dish
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 170

tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym.     Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g) - 1 puszka mleka kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach - trochę świeżego koperku - olej kokosowy - mąka pszenna     Umyte mięso ususzyłam papierowym ręcznikiem. Lekko(...)porcji. Posypałam świeżo zmielonym pieprzem (dałam sporo), chilli w płatkach i papryką wędzoną. Oprószyłam z obu stron mąką pszenną, a jej nadmiar usunęłam. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, położyłam kotlety i smażyłam do zrumienienia. Przełożyłam na talerz, a na patelnię położyłam następną porcję. Gdy kolejne zostały obsmażone, włożyłam ponownie wszystkie na patelnię (sos, który był na talerzu, też wlałam). Zmniejszyłam

mojewypiekiinietylko
Penne w sosie serowym z krewetkami 230

Kochani zapraszam na propozycję obiadowa dla miłośników sosów, makaronów a przede wszystkim seraaaa... Składniki na 2 porcje 400 gram penne 250 gram krewetek koktajlowych  4 ząbki czosnku kawałek chilli 30 ml. wina bialego 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy  z oliwek po 20 gram serów: żółty, gorgonzola, brie, mozzarella, rokpol 100 ml. wody(...)chilli. podsmażamy delikatnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3 min. na dużym ogniu...Podlewamy całość winem i smażymy az wino odparuje. Na koniec wrzucamy masło i posiekana natkę...Mieszamy aż masło sie rozpuści. Do rondla o grubym dnie wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszone sery mieszamy az wszystko sie rozpuści ( bardzo małym ogniu) jesli jest taka konieczność gdy sos jest zbyt gesty

NaKońcuJęzyka
Wegańska fasolka po bretońsku 114

ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie  2 łyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżkę majeranku 1 łyżkę bazylii 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej  1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sos teriyaki  pieprz natka pietruszki olej Przygotowanie: 1. Jeśli posiadamy suchą fasolę, najpierw namaczamy ją w nocy na 8-10 godzin(...)fasoli z puszki, nie mamy już takiego problemu.  2. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 min, a później odcedzamy, kroimy w plastry lub kostkę i marynujemy pieprzem, sosem teriyaki, 1 łyżeczką wędzonej papryki. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.  3. Cebulę drobno siekamy, tak samo czynimy z jednym ząbkiem czosnku, natomiast 2 pozostałe przeciskamy

Bananowe Pole
Skrzydełka w słodko- pikantnej marynacie 424

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na najlepsze skrzydełka! W marynacie z miodu, ostrej papryki, ketchupu i sosu sojowego. W smaku są

Marta Gotuje
Ostro-słodko-kwaśno 197

osób będziecie potrzebować: - 250g krewetek (u mnie było 18 sztuk) - opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 4-5 łyżek sosu sojowego - sok z połowy limonki - około 2 łyżki miodu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - dwie garście sezamu - czerwona papryka - 3 średnie marchewki - imbir, czosnek, papryczka chilli - sól, garść natki pietruszki Krewetki, jeśli są mrożone, rozmrażamy w wodzie w lodówce, nigdy w temperaturze pokojowej(...)rozgrzanej oliwie smażymy starty imbir, czosnek i papryczkę chilli w ilości zależnej od preferencji co do ostrości. Po chwili dodajemy krewetki i smażymy około 3-4 minut aż się zarumienią. Po tym czasie dodajemy paprykę i marchewkę solimy i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą składniki sosu (sos sojowy, miód, limonka i koncentrat), sezam i pokrojoną drobno

Gotuj z Natką
Wieczorna pokusa – sałatka z kurczakiem 305

pomidorków koktajlowych 1 łyżka kukurydzy z puszki 1 mała czerwona cebulka 1 biała papryka – mała lub 1/2 dużej sos : 1 łyżka słodkiej musztardy ( używam miodowej z biedronki -takiej w tubie) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego można dodać chilli do smaku, ale nie trzeba Sałaty układamy na głębokim talerzu , posypujemy kukurydzą , siekaną papryką . Kurczaka oddzielamy od kości , kroimy(...)następnie każda połówkę na cieniutkie plastry , które rozkładamy na reszcie składników . Fetę kroimy w kostkę i także układamy na pozostałych składnikach , wykańczając wszystko przekrojonymi na połówki pomidorkami . Składniki na sos mieszamy i podajemy razem z sałatką lub skrapiamy ja sosem , wedle uznania Post Wieczorna pokusa – sałatka z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Warzywa w roli głównej 200

....czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsem Makaron z sosem a'la ratatouille Pieczone bakłażany z tzatziki Pieczone pomidory z

Chilli Czosnek i Oliwa
Mięso 158

Bakłażany faszerowane mięsem Królik duszony w cytrusach Kiełbaski i cukinie w sosie Marokańskie szaszłyki Penne z klopsikami z kiełbasy Paella z królikiem i kurczakiem Pity z

Chilli Czosnek i Oliwa
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 175

możecie zrobić zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej, to zależy od proporcji papryk słodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka

Chilli Czosnek i Oliwa
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi 356

niebanalny smak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był dla mnie zbyt wodnisty(...)chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku, sól do smaku Przygotowanie: Przy pomocy ostrego noża zrób nacięcia w pomidorach do ok. 4/5 ich głębokości. Chodzi o to, aby nie przeciąć pomidora na wylot, tylko uzyskać kieszonki, do których nałożymy orzechy i sos. Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora

Chilli Czosnek i Oliwa
Chutney z brzoskwiń 120

Indyjski gęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami. Polecam również dodać odrobinę chilli, aby uzyskać lekko pikantny smak :) Składniki: 5 brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 cm kawałek imbiru 50 ml białego octu winnego szczypta soli mała(...)papryczka chilli - opcjonalnie Brzoskwinie, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć, czosnek i papryczkę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla, wymieszać i gotować około 30 minut bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Często mieszać, aby chutney się nie przypalił. Wystudzić

wyzwania kuchenne
Sos paprykowy 187

Doskonały dodatek do wszelakich dań jak i marynata to warzyw lub mięs. Sosem paprykowym możemy także posmarować ciasto na pizzę. Składniki 3 kg czerwonej papryki 300 g papryczki chilli 75 g koncentratu pomidorowego 2 główki czosnku 500 ml oleju 1/2 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
HOT DOGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 178

plaster sera żółtego potem kładę parówkę i zawijam w rulon. Zaklejam końcówki.  Kładę na papier do pieczenia. Posypuję przyprawą z chilli do ziemniaków.  Wkładam do piekarnika na 20-25 min 200 stopni góra dół. Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.  Podaję na ciepło lub na zimno

Gotowanie Patki
wątróbki dorszowe w sosie kaukaskim 154

paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut.  Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił

Miód i pieprz
pikantne bułeczki z tuńczykiem 150

ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru 50 ml oleju  jajko na nadzienie: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 130 g po odsączeniu) łyżka koncentratu pomidorowego szczypta soli szczypta cukru duża szczypta chilli świeżo zmielony pieprz 4 łyżki czarnych oliwek 3 łyżki kukurydzy dodatkowo: łyżeczka ziół prowansalskich jajko 3 łyżki startej mozzarelli Mąkę przesiać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Indyk w czarnym i białym sezamie 138

międzyczasie przygotuj omlet z 2 jaj i 1 łyżki sosu sojowego. Usmaż. Podawaj z rukolą z dresingiem z sosu sojowego, odrobiny oliwy i octu ryżowego. Całość posyp białym sezamem lub dla kontrastu świeżą papryczką chilli

AZgotuj!
Fasolka szparagowa w pomidorach na ostro 113

pół łyżeczki chilli puszka pomidorów sól  łyżka oliwy puszka pomidorów Fasolki ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej olej i dodaj chilli, następnie rozgnieciony czosnek i pomidory, sól. Duś ok 20 minut bez przykrycia. Dodaj fasolkę niech sos ją oblepi. Posyp natką pietruszki

AZgotuj!
Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką 124

czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej   Przygotowanie: Paprykę myjemy i blendujemy razem z kawałeczkiem papryczki chilli i obranym ząbkiem czosnku. Wkładamy warzywa do rondelka doprawiamy do smaku i zagotowujemy (możemy takiego sosu zrobić trochę więcej i zapasteryzować w słoiczku). Płat ciasta francuskiego wykładamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy go po całości sosem paprykowym (cienką warstwą

ChilliJemy
Kolorowa sałatka z wędzoną szynką i ziołową bruschettą i sosem balsamicznym 149

czerwonej papryki pół cebuli czerwonej ziarno słonecznika (według uznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu 3-4 łyżki ziół prowansalskich Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu naturalnego łyżka oliwy sól pieprz świeżo zmielone suszone chilli     Przygotowanie: Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka. Do głębokiego talerza

ChilliJemy
Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-paprykowy 130

Krem pomidorowo-paprykowy  SKŁADNIKI : Koncentrat Pudliszki - 3 łyżeczki 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów krojonych 1 pomidor świeży 1 papryka czerwona 1/2 papryki żółtej 2 łyżeczki sosu chili słodko- kwaśnego 1 łyżeczka ketchupu 4 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 500 ml wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z OLEJEM RZEPAKOWYM, WIŚNIÓWKĄ I ŻURAWINĄ 112

dodać żurawinę z wiśniówką, szalotkę i prawdziwki. Podlać delikatnie wodą i dusić na małym ogniu bez przykrycia, aby alkohol odparował i sos się zredukował. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i mieloną papryką. Można również dodać szczyptę chilli

Kuchnia w opałach