japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka . Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia . Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka - 1 małe jajo - 2 łyżeczki cukru - 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego - mielone sansho (pieprz syczuański) - olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare: - 6 łyżek stołowych wina
mojewypiekiinietylkochoy - garść kiełków fasoli mung - kawałek imbiru ( wielkości kciuka) - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - świeża kolendra ( parę listków) MARYNATA: - łyżka pasty z tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy
Zainspiruj się kuchniąłyżeczka soli sos: 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżki ostrej musztardy 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki chilli w płatkach dodatkowo: 4 długie parówki 1 jajko 1 łyżka mleka Masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystko polane sosami. Rewelacja! Tortilla to danie dość pracochłonne, w szczególności jeżeli nie używamy gotowych półproduktów, jednak zdecydowanie warto! Stripsy zostały wykonane z tego przepisu . Tortilla ze Stripsami z Kurczaka - Składniki: ok. 8 placków tortilli (kupionych lub z tego przepisu ) 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz(...)pomidory duża cebula duży ogórek sos czosnkowy sos chili Tortilla ze Stripsami z Kurczaka - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły
Słodka Stronasmak i wygląd.Daje człowiekowi poczucie siły,i cudownych doznań,niepowtarzalny smak,sos z użyciem tego owocu jest przesycony klimatem tamtego regionu,ich kultury ,gorących przypraw.Bardzo polecam to danie,jest jak Ja,słodka,lekko cierpka i pikantna:)))) 35dag.sznycli ze schabu 1 mango 1 papryczka chilli kokos oliwa sól pieprz curry liść laurowy 3 łyżki soku z cytryny 200ml.mleczka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszalotki 2 pędy trawy cytrynowej 2 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 cm kawałek imbiru 6 liści limonki (kaffiru) skórka i sok z 1 limonki 1 puszka pochwiaków 1 łyżka trzcinowego cukru 2 łyżki pasty tom yum 1 l mleka kokosowego 1,5 l wody 3 łyżki sosu rybnego liście kolendry do przyzdobienia Sposób przygotowania: Podudzia kurczaka umyć i włożyć(...)wyjmujemu podudzia i studzimy. Do garnka wrzucamy natomiast rozbite pędy trawy cytrynowej, liście limonki, pociętą w piórka szalotkę, drobno posiekany imbir i czosnek oraz pokrojone w cienkie paski papryczki chilli pozbawione nasion. Dodajemy dwie łyżki gotowej pasty tom yum (zawiera ona galangal, który trudno u nas dostać), jedną łyżkę brązowego cukru (ja użyłem trzcinowego muscovado, ale zamiast niego można dodać
W SMAKposiekany czosnek i chilli. Smażyć aż czosnek nabierze złotego koloru. Jeśli chcecie wersję łagodną to nie dodajcie chilli. Wrzucić krewetki i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć 1-2 co chwilkę mieszając. Krewetki muszą stracić kolor surowizny. Krewetki rozłożyć na masie ze szpinakiem. Sos – do głębokiego naczynia dodać serek topiony, jajko, śmietanę i dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dokładnie rozmieszanym sosem
Kuchnia Pokoleńsię szybko i można zabrać je np. na majówkowy piknik :) Składniki: kilka kromek pieczywa tostowego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ok. 16 szt. cebulek marynowanych ok. 15 szt. zielonych oliwek 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1/4-1/2 łyżeczki chilli (w zależności jaką „ostrość” preferujecie) sól pieprz Wykonanie: Tuńczyka odsączamy z zalewy. Kiszone ogórki kroimy w ćwierć-plasterki. Cebulki
MyCookBook.plwody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło i smalec. Dodaj
Chilli Czosnek i OliwaKukurydziany makaron w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem ziaren bobu to smaczna propozycja na obiad, nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. 250 g kukurydzianego makaronu spaghetti 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 pierś z kurczaka 4 pomidory 200 g bobu sól pieprz czarny bazylia tymianek oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe Makaron ugotować al’dente(...)zeszkli dołożyć pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wrzucić do mięsa. Doprawić sporą ilością przypraw. Dusić, aż pomidory zmiękną i z części zrobi się sos. Dołożyć wyłuskany bób i makaron. Chwilę jeszcze poddusić i można podawać. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i można posypać mozzarellą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Kuchnie
https:KKuchniaMniammielona - cebula - 1 anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie: Fasolę czerwoną zalewamy wodą i zostawiamy(...)udusi zamiast usmażyć. Usmażone mięso przerzucamy do osobnej miski. Do garnka po mięsie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę - ilość wedle uznania, anyż gwiaździsty, marchew pokrojoną w kostkę, zieloną papryczkę chilli pokr. w kostkę i czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Dodajemy 1 pomidor pokr. w kostkę i ok. łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko razem dosmażamy. Wlewamy pół butelki czerwonego wina. Ja użyłam półsłodkiej
Ukojenie Podniebieniapowinny zasmakować także miłośnikom mięsa. Zainspirowałam się przepisem z fantastycznego bloga Souvlaki for the Soul , ale wprowadziłam do niego kilka modyfikacji. Moja wersja jest pikantniejsza, po z papryczką chilli. Nie mogłam też dostać komosy ryżowej, więc zastąpiłam ją również zdrową kaszą jaglaną (ale kuskus czy inna kaszka też by się tu sprawdziła). Niezastąpionym według mnie składnikiem tych klopsików jest(...)gęsty jak na dodatek do klopsików. Myślę, że lepiej sprawdził by się tutaj sos jogurtowo-czosnkowy albo tzatziki , zaś dip pomidorowo-orzechowy warto wypróbować jako nowe smarowidło na kanapkę. "Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej Składniki (na 20 sztuk): 1 czerwona cebula drobno pokrojona 1 papryczka chilli, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 250 g sera halloumi, startego na tarce
Chilli Czosnek i Oliwagulaszu: 3 małe bakłażany 2 fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała papryczka chilli 4 duże cebule 5 ząbków czosnku 5 dorodnych liści jarmużu 6-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów 1l bulionu warzywnego 5 łyżeczek suszonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 łyżeczki brązowego cukru 5 łyżeczek aromatycznej przyprawy Adobo Canario ( skład: oregano, tymianek(...)twardych części i poszarpany na mniejsze kawałki jarmuż. Później paprykę i bakłażan. Doprawić przyprawami. Od czasu do czasu podlewać wywarem i zamieszać. Na sam koniec dodać posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Dusić jeszcze około 15 min. W sumie około 45 min. 1 kubek kaszy jaglanej 2 szklanki wody Kaszę przepłukać na sicie pod zimną wodą, następnie przelać
Jemy Pijemyostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu worcester 1-1,5 łyżeczki soli 1 szklanka czerwonego wina Zaczynamy od tego że proponuje duży garnek ja zawsze chce zrobić tak na średni i później muszę przerzucać do dużego. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy ją, potem dodajemy posiekane papryczki chilli chwilę przesmażamy i dodajemy drobno posiekany czosnek. Dolewamy
Piekielna Kuchnia Patiwprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne 1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek białego wina bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego łyżka(...)mąki łyżka masła szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej, mieszanka typu warzywko Mięso mielone podsmażamy dodajemy pokrojone chilli oraz czosnek, wlewamy wino chwile podsmażamy, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Smażymy około 5 min. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do mięsa mieszamy. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy płat makaronu i farsz mięsny przykładamy
NaKońcuJęzyka