sos chilli - 2107 przepisów (strona:57/141)

Makaron penne z wędzoną makrelą 146

Płaty pomidorów pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę z pomidorów) zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oregano, czosnek i chilli chwilę podsmażyć (1-2 minuty). Zmniejszyć moc, dodać wino i odczekać minutę. Następnie dodać śmietankę, poczekać aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela się podgrzeje. Jeżeli sos jest za gęsty można rozrzedzić

Pełny talerz
Dietetyczny poniedziałek: Soczewica z cieciorką i pomidorami, czyli gęsta i sycąca FIT zupa :) 241

danie smakowało wszystkim (może było zbyt ostre dla niektórych, dlatego jeżeli preferujesz kuchnię łagodną pomiń chilli lub dodaj tylko odrobinkę). Zapraszam na harirę w moim wykonaniu - inną, ale podobną :) Składniki (4-6 porcji): cieciorka w słoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku(...)ziarenka curry, papryka słodka, chilli - 1 łyżeczka imbir, kminek mielony - 1/2 łyżeczki Większość składników kupisz w  Sklepie Dietetycznym  Przygotowanie: Do garnka wlej 200 ml wody i dodaj obraną i pokrojoną marchewkę i cebulkę. Następnie wsyp wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Teraz dodaj pomidory z puszki oraz sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Kanapkowy sos curry z cukinii 231

cebul średniej wielkości 1 duża główka czosnku ( można dać więcej jak ktoś lubi ) 3 porządne, duże, łyżki przyprawy curry ( kolor sosu będzie zależał od ilości kurkumy w mieszance-im więcej tym ładniejszy ) 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki chilli ( jeśli użyliśmy curry łagodnego -jeśli ostrego to już nie musimy dodawać ) 0,5 kg cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Cukinię(...)dodajemy pozostałe składniki z listy : cukier, pieprz,curry ,chilli , ocet . Mieszamy dokładnie do połączenia i zagotowujemy jeszcze około 5 minut . Uwaga bo niemiłosiernie pryska , gdyż jest gęsty . Gorący rozlewamy do słoiczków po koncentracie ( lub innych ) , zakręcamy i zostawiamy ustawione dnem do góry , do wystygnięcia . Następnie pasteryzujemy 20 minut od zagotowania . Sos curry , świetnie się przechowuje i zyskuje na smaku

Ogrodnik w podróży
NUGGETSY Z SOSEM TYSIĄCA WYSP 345

łyżka mleka ok 1/2 szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy(...)Smażymy (na dość głębokim oleju) ze wszystkich stron, na złoty kolor. Jeśli chcemy przygotować wersję light, opanierowane nuggetsy wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 15 minut. Aby przygotować sos, należy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać

Kuchnia w opałach
Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala 270

odkrojonym tłuszczem i pokrojonej w 2 cm kostkę 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos: 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju rzepakowego 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 2 zielone/czerwone/żółte papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki 3/4 łyżeczki(...)czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki startego świeżego imbiru 1 liść laurowy 3 łyżeczki garam masala 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli (więcej jeżeli lubisz pikantne dania) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego 800 ml przecieru

karmelowy
Zielone curry z kurczakiem 263

zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu

Tajskie smaki
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 248

Pożywna sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), burakami, brokułami, szpinakiem, fetą, podprażonymi orzechami oraz sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Bardzo się cieszę, że dałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 214

Dzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami , który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine

Chilli Czosnek i Oliwa
" Leniwe " z ricottą w sosie pomidorowym 186

podsypania 225g serka ricotta 3  żółtka 30g startego  parmezanu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony czarny pieprz sos 6 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry 1 chilli, w plasterkach 2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka) kilka liści bazylii przygotowanie kluski Wymieszać w misce ricottę, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową(...)wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki.   Wrzucić do dużego z osoloną, wrzącą wodą i  gotować 3-4 minuty. Wyjąć z wody łyżką cedzakową . sos Na patelni podgrzać oliwę , wrzucić czosnek i chili  i  smażyć 1 minutę . Patelnię zdjąć z ognia , dodać pokrojone pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min. Doprawić

Stare Gary
Sos orzechowy 177

mleczka kokosowego woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 cebula 1 łyzka cukru trzcinowego lub muscovado 1/2 cytryny (sok) 2-3 łyżki sosu sojowego lub tamarii 2-3 ząbki czosnku niewielka kosteczka świeżego imbiru 2 łyżeczki harrisy lub papryczki chilli sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: 1 Na oleju podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka. Gdy się zeszkli, przełóż

Blendman
Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew 252

cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili. Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut. Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień(...)przykryj garnek pokrywką. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 1/2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Co jakiś czas upewniaj się, że wszystkie żołądki są zanurzone w sosie i całość tylko delikatnie „pyrka” a nie wrze. Gdy żołądki są już bardzo miękkie, wyłóż gulasz do miseczek, posyp go boczkiem i pietruszką i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem

karmelowy
Marynowane papryczki chilli na zimę. 195

nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli ok. 20-30 szt. Przygotowanie:    W dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez

Kuchnia Łukasza
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 230

KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała propozycja na obiad dla dzieci, bo zdrowy, smaczny i sycący(...)kaszę jaglaną. Można też użyć zwykłej mąki jeśli ktoś woli) 1 łyżeczka kuminu płatki chilli połowa papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki Duża garść ziaren kolendry 2 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia SOS JOGURTOWY Z ZIELONYM OGÓRKIEM 1 duży jogurt naturalny 1 ogórek zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę

Calzonella.com
Karkówka w ostrej marynacie 179

bardzo szybko. 1 kg chudej karkówki Przyprawa do mięsa Marynata: 3 łyżki przyprawy do karkówki 1,5 łyżki Vegety z czosnkiem 1 łyżeczka chilli 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju 50 ml wody 3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą do mięsa. Składniki na marynatę dokładnie

VioletoweKucharzenie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję