sos chilli - 2107 przepisów (strona:54/141)

Faworki drobiowe 1488

zrobiłam faworki drobiowe. Nie wiem komu, ale… dziękuję za inspirację. Składniki: - piersi drobiowe (ok. 60 dag) - marynata składająca się z: ciemnego sosu sojowego sosu teriyaki oleju sezamowego soku z cytryny czosnku świeżo zmielonego pieprzu chilli w płatkach wędzonej papryki w proszku - mąka pszenna do obtoczenia - olej kokosowy do smażenia   Umyte filety osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na plastry

mojewypiekiinietylko
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 204

targu czy supermarkecie, jak wykorzystać niedopite wino, jak kupować mięso w sklepie, jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka, jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz), jak wykorzystać resztki warzyw, jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli, jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone, co zrobić z czerstwym, suchym chlebem, jak kupować ryby

WojnaNaSmaki.pl
Sałatka z łososiem i ziarnami 223

prażonych ziaren. Smakuje wyśmienicie, a dodatek ziarenek piekło – niebo dopełnia cały jej smak. Użyłam mieszanki prażonych ziaren z dodatkiem chilli, które pasują nie tylko do sałatek, ale też jako dodatek do zup, sosów, kanapek oraz mięs. Ziarenka bardzo mi posmakowały i szczerze mogę je wam polecić :-), znajdziecie je pod tym linkiem Post Sałatka

Marta Gotuje
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 173

tacos czy burrito, jest to autentyczna potrawa meksykańska . Enchilada jak sama nazwa wskazuje (z hiszpańskiego "enchilar" - dodać chilli) należy do dań bardzo ostrych, jednak poziom pikanterii zawsze można dostosować do swoich upodobań.   Po raz pierwszy przyrządzałam również, chyba najbardziej znany sos pochodzenie  maksykańskiego - guacamole. Jest to gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych(...)Papryczkę chilli drobno siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidora w kostkę. Do mięsa dodajemy chilli i paprykę. Smaż jeszcze przez około 5 minut. Gdy będzie już prawie gotowe dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie cały czas smażąc. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidora oraz przecież. Kiedy sos zgęstnieje dorzucamy fasolę oraz kukurydzę. Dusimy wszystko jeszcze przez jakieś 7 minut. Składamy enchiladas

Mania Gotowania
Schabowe ruloniki z papryką i bazylią 197

tylko w tygodniu. Prezentuje się i smakuje obłędnie. Oczywiście kto lubi bardziej ostre,  odpowiednio więcej dodaje papryczki chilli ;) Z tych proporcji co podam ....uffff gorąco było :) Inne przepis na roladki schabowe z mojego bloga : roladki-schabowe-w-sosie-grzybowym(...)roladki-schabowe-w-sosie-pomidorowo - serowym Do wykonania dania potrzebne będą: Składniki : 6 kotletów schabowych 2 średnie papryki czerwone 20 dag sera typu parmezan 1 strąk papryczki chilli  1 pęczek bazylii 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka kminku sól pieprz 1 łyżka oleju kolorowy pieprz   Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz i mocno rozbij. Posyp pieprzem i solą. Papryki umyj, rozetnij

Słodkości i nie tylko
Zupa tajska - Mój #1 !!! 224

łodyg trawy cytrynowej 3 cm galangalu lub imbiru 2 łyżeczki pasty curry 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 3-4 liści kaffiru czyli liści limonki 1 puszka mleka kokosowego 1 pomidor 1 łyżeczka pasty chilli 1 papryczka chilli 2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysich warzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek) 1 i 1/2 szkl bulionu(...)Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem. Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście limonki. Gotujemy ok 15 min. Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paski jak kto woli. Mleczko kokosowe przed otwarciem wstrząsamy i wlewamy do bulionu. Od razu dodajemy kurczaka,pokrojonego pomidora, papryczkę i pastę chilli

Olikowa kuchnia
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 230

MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie! Scroll down for recipe in English Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami (4 porcje) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 pomidory, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 2 szklanki różyczek brokułu 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej(...)lekko zgęstnieje. Po tym czasie dodaj szpinak i dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Podawaj natychmiast z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego! English version Chicken, broccoli and spinach curry (4 servings) Ingredients: 1 onion, diced 3 tomatoes, diced 1 clove of garlic, diced 1 red chilli, thinly sliced 2 cups broccoli florets 500g chicken breasts, cut into

karmelowy
Oszukany Cezar- wersja druga 744

łyżek jogurtu naturalnego sól pieprz ząbek czonsku cebula dymka ze szczypiorkiem pomidor 2 jaja 2 małe piersi kurczaka chilli w płatkach ser pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy(...)rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się w tym zamarynuje. Fasolkę szparagową gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Jaja gotujemy na twardo. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pierś smażymy na patelni grillowej przez 10-12 minut, co jakiś czas obracając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, by pierś

Mango Papaja
Fajitas z kurczakiem, pomysł na super kolację 161

kolacyjkę dla znajomych lub rodzinki. Podawać można na dwa sposoby pierwszy – sałatkę wrzucić do miseczki, usmażone mięso włożyć do drugiej miseczki, tortille podgrzane przykryć ręczniczkiem, żeby zachowały ciepło, sosy w osobnych miseczkach. Każdy z gości będzie sobie nakładał sam tyle składników ile chce. drugi – podgrzać tortillę, posmarować pastą z awokado, można dodatkowo posmarować majonezowo-ketchupowym, na to usmażone(...)awokado – awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wyjąć miąższ. Do miseczki wrzucić miąższ z awokado, ząbki czosnku, posiekane chilli, sok z cytryny, sól, pieprz. Zmiksować blenderem, posmakować i doprawić według uznania. Sos majonezowo-ketchupowy – taką samą ilość majonezu i ketchupu wymieszać w miseczce. Mięso – piersi kurze pokroić w paski, doprawić solą, przyprawą Fajitas

Kuchnia Pokoleń
Chaczapuri z adżapsandałem 214

kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem niezły pomysł ;) ) Sos: 2 czerwone papryki 4 średnie pomidory 1 mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde(...)małym ogniu. Dodajemy (również pokrojone w drobną kostkę) cukinię i paprykę, chilli lub ostrą paprykę w proszku i resztę przypraw oraz ziół. Dusimy całość do miękkości papryki, zważając jednak, by brzydko się nie rozgotowała. Placki podajemy oczywiście gorące, by ser był świeży i ciągnący, a chlebki chrupiące. Sos podajemy oddzielnie do każdego talerza z daniem głównym. Muszę przyznać, iż albo

Kuchenna Kontrrewolucya
Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem 155

garść kiełek (u mnie młode listki jarmużu) - można pominąć 2 łyżki pestek dyni 100 g sera koziego lub feta (opcjonalnie) na sos: sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, opcjonalnie szczypta płatków chilli, 4-5 łyżek oliwy Przygotowanie tabbouleh z dynią i jarmużem: Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę wsyp do sitka o drobnych oczkach i dokładnie wypłucz(...)też kupić pokrojony jarmuż w paczkach. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z ziołami, cebulą, jarmużem, kiełkami, pestkami dyni i serem.  W małej miseczce lub słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Dobrze wymieszaj.  Wskazówki: Kaszę jaglaną możesz zastąpić inną ulubioną kaszą. Ja oprócz kaszy jaglanej bardzo lubię bulgur, a ostatnio odkryłam kaszę owsianą. Kasze kupuje w Lidlu

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiąca wołowina po azjatycku 220

limonki 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka  skrobi kukurydzianej 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka wina ryżowego lub wódki 1 łyżka sosu chili 2 łyżki wody Przygotowanie: Wołowinę kroimy na cienkie paski, doprawiamy połową chilli, imbirem, kolendrą, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Cebulę kroimy w pióra, papryczkę chili i czosnek drobno siekamy(...)warstwę oleju. Smażymy mięso na rozgrzanym oleju partiami, przez 4-5 minut, aż mięso będzie brązowe i chrupiące. Odkładamy na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz. Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie.  Odlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso z woka.  Wołowinę przekładamy z powrotem do woka, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podgrzewamy jeszcze chwileczkę aby smaki się połączyły. Do woka

Mania Gotowania
Sałatka vege z tofu 180

mixu sałat 2 łyżki kukurydzy 2-3 łodygi selera naciowego marynata do tofu: papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz, kilka kropel sosu sojowego oliwa do smażenia Dresing : 2 łyżki jogurtu  ząbek czosnku mała papryczka chilli (ew. słodka mielona aby było łagodniej) łyżeczka musztardy d'jon sól, pieprz Przygotowanie : Ser tofu kroimy w ok 1 cm kostkę i marynujemy

Mechanik w kuchni
Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 294

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa(...)oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy jakieś 30 min. Blenderujemy całość na gładką masę, dodajemy pieprz i oregano. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty musimy go zredukować. Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu.   Kategoria: Makarony , Sosy

kuchcikownia
Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 321

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa(...)oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy jakieś 30 min. Blenderujemy całość na gładką masę, dodajemy pieprz i oregano. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty musimy go zredukować. Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu.   Filed under: Makarony , Sosy

kuchcikownia