sos chilli - 2107 przepisów (strona:58/141)

Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 96

pietruszki, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej)   Składniki do sosu: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1 cebula (posiekana), 2-3 ząbki czosnku (posiekane), Świeży imbir, 1 czerwone chilli, 2 łyżki kurkumy, Świeże liście kolendry (posiekane), Świeże liście mięty (posiekane), Sok z jednej cytryny, 1 cytryna pokrojona(...)ceramicznym rozpuszczamy masło oraz oliwę, następnie dodajemy cebulkę, czosnek, imbir i chilli. Smażymy wszystko, aż cebulka leciutko zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min. Delikatnie wkładamy kefta do garnka z sosem i gotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy

Kulinarna rozmowa
Kurczak w sosie kokosowym. 170

Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami dość oryginalnym przepisem. Będzie to kurczak w sosie kokosowym z dodatkiem zielonej fasolki i papryki.  Mleczko kokosowe to doskonała alternatywa pospolicie używanego mleka krowiego. Jest ona jednak droższym jego zamiennikiem.  Używamy go by nadać naszym potrawą egzotycznego charakteru.  Tak też było w naszym przypadku. Do przygotowania (dla 4 osób) tego dania(...)paski paprykę oraz w kostkę cebulę. W tym czasie miksujemy mleczko kokosowe z 4 ząbkami czosnku, kawałkiem imbiru (ok. 2cm), papryczką chilli, pietruszką, sokiem z cytryny i garścią wiórków kokosowych. Dodajemy również połowę szklanki wody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka  i  wlewamy zmiksowany sos kokosowy.  Dusimy

Wspólne smaki
Zielone curry z kurczakiem, krewetkami i trawą cytrynową 186

trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżki sosu rybnego 2 listki limonki kaffir 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 papryczka chilli świeża kolendra 2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego 1. Szalotkę kroimy cienko w krążki, cebulę w pióra, czosnek w plasterki(...)Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woka, dodajemy liście kaffiru i cukier. Gotujemy ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z połowy limonki , dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pokrojoną w krążki papryczką (bez pestek) i liśćmi świeżej kolendry. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Zapraszam do wypróbowania prostszego przepisu

Tajskie smaki
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 140

żywy zielony kolor. Składniki sosu umieść w słoiku i porządnie wstrząśnij. Przełóż fasolki i groszek do miski, dodaj posiekaną cebulkę i polej sosem. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną wiórkami parmezanu.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 181

propozycja na te dość mroźne popołudnie, a mianowicie: gulasz wołowy z jarzynami! Gulasz jak wiemy to potrawa prosta, ale potrafi zauroczyć smakiem.. Soczyste, delikatne mięsko w towarzystwie aromatycznego sosu, warzyw i kaszy jęczmiennej.. Czego chcieć więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej  ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera(...)koperek energicznie mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.  (Przed wlaniem śmietany można przecedzić sos przez sito - jeśli chcemy uzyskać bardziej klarowny sos, ale nie jest to konieczne) Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodajemy płatki chilli i ocet balsamiczny. Podajemy razem z gulaszem. Smacznego! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Symfonia Smaków
smażone śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym na ostro... 145

Składniki: śledzie 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 10 % 3/4 łyżeczki, pomidory 4 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda letnia 4 szklanki świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem(...)oleju usmaźyć cebulę pokrojoną, posypać cukrem, dodać pomidory sparzone bez skórki pokrojone w kostkę, dodać papryczkę chilli z pestkami posiekaną, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i gotować z 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając usmażone śledzie zalać gorącym sosem, najlepsze są na drugi dzień..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron penne z wędzoną makrelą 115

Płaty pomidorów pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę z pomidorów) zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oregano, czosnek i chilli chwilę podsmażyć (1-2 minuty). Zmniejszyć moc, dodać wino i odczekać minutę. Następnie dodać śmietankę, poczekać aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela się podgrzeje. Jeżeli sos jest za gęsty można rozrzedzić

Pełny talerz
Dietetyczny poniedziałek: Soczewica z cieciorką i pomidorami, czyli gęsta i sycąca FIT zupa :) 205

danie smakowało wszystkim (może było zbyt ostre dla niektórych, dlatego jeżeli preferujesz kuchnię łagodną pomiń chilli lub dodaj tylko odrobinkę). Zapraszam na harirę w moim wykonaniu - inną, ale podobną :) Składniki (4-6 porcji): cieciorka w słoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku(...)ziarenka curry, papryka słodka, chilli - 1 łyżeczka imbir, kminek mielony - 1/2 łyżeczki Większość składników kupisz w  Sklepie Dietetycznym  Przygotowanie: Do garnka wlej 200 ml wody i dodaj obraną i pokrojoną marchewkę i cebulkę. Następnie wsyp wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Teraz dodaj pomidory z puszki oraz sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Kanapkowy sos curry z cukinii 196

cebul średniej wielkości 1 duża główka czosnku ( można dać więcej jak ktoś lubi ) 3 porządne, duże, łyżki przyprawy curry ( kolor sosu będzie zależał od ilości kurkumy w mieszance-im więcej tym ładniejszy ) 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki chilli ( jeśli użyliśmy curry łagodnego -jeśli ostrego to już nie musimy dodawać ) 0,5 kg cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Cukinię(...)dodajemy pozostałe składniki z listy : cukier, pieprz,curry ,chilli , ocet . Mieszamy dokładnie do połączenia i zagotowujemy jeszcze około 5 minut . Uwaga bo niemiłosiernie pryska , gdyż jest gęsty . Gorący rozlewamy do słoiczków po koncentracie ( lub innych ) , zakręcamy i zostawiamy ustawione dnem do góry , do wystygnięcia . Następnie pasteryzujemy 20 minut od zagotowania . Sos curry , świetnie się przechowuje i zyskuje na smaku

Ogrodnik w podróży
NUGGETSY Z SOSEM TYSIĄCA WYSP 301

łyżka mleka ok 1/2 szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy(...)Smażymy (na dość głębokim oleju) ze wszystkich stron, na złoty kolor. Jeśli chcemy przygotować wersję light, opanierowane nuggetsy wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 15 minut. Aby przygotować sos, należy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać

Kuchnia w opałach
Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala 227

odkrojonym tłuszczem i pokrojonej w 2 cm kostkę 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos: 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju rzepakowego 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 2 zielone/czerwone/żółte papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki 3/4 łyżeczki(...)czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki startego świeżego imbiru 1 liść laurowy 3 łyżeczki garam masala 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli (więcej jeżeli lubisz pikantne dania) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego 800 ml przecieru

karmelowy
Zielone curry z kurczakiem 226

zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu

Tajskie smaki
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 215

Pożywna sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), burakami, brokułami, szpinakiem, fetą, podprażonymi orzechami oraz sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Bardzo się cieszę, że dałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 175

Dzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami , który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine

Chilli Czosnek i Oliwa