Jestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodaję soku z cytryny, która wydobywa ich pełny smak. Sałatki ze szparagów i grillowanych warzyw możecie użyć jako dodatek do dania głównego lub podać je z ulubionym sosem (proponuję beszamelowy lub cytrynowy z dodatkiem rozmarynu). Oczywiście, jeśli tylko macie ochotę możecie przygotować szparagi według moich innych przepisów-zapraszam na Szparagi z masłem cytrynowym i parmezanem
kulinarnyJadodaję soku z cytryny, która wydobywa ich pełny smak. Sałatki ze szparagów i grillowanych warzyw możecie użyć jako dodatek do dania głównego lub podać je z ulubionym sosem (proponuję beszamelowy lub cytrynowy z dodatkiem rozmarynu). Oczywiście, jeśli tylko macie ochotę możecie przygotować szparagi według moich innych przepisów-zapraszam na Szparagi z masłem cytrynowym i parmezanem
kulinarnyJaLasagne składająca się z trzech, kolorowych warstw (pomidorowej, szpinakowej i pieczarkowej). Przepis brał udział w konkursie „Twoja Zielona Rewolucja” (link). Było o co walczyć
Bulliofosforu i magnezu. Skorzonera jest też dobrym źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Można przyrządzić z niej wiele dań: ugotować, polać masłem i bułką tartą lub sosem, np. beszamelowym. Można skorzonerę usmażyć w cieście naleśnikowym lub podać na słodko z miodem. Wykorzystuje się też ją w surówkach i sałatkach. Jak przygotować czarny korzeń? Najpierw trzeba go obrać
Qlinarnie i QlinarnieProstokątne płaty makaronu to znak rozpoznawczy LASAGNE BOLOGNESE, która pozostawiona... Artykuł Lasagne bolognese pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINELazania alla bolognese to chyba najbardziej popularna lazania w Polsce. Nie dziwię się bo jest pyszna. I nie taka trudna jak ją malują. Przepis na ragu
Wypieki i Rumieńceznaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie, ale najmniej
Smakowity Blog Kulinarnypaprykę, ale tak by została nieco chrupiąca. Ryż odcedzamy i mieszamy z warzywami. Prawda jakie proste? A jakie dobre. Pasuje do wielu rzeczy, a kiedy dodamy do niego sos, np. beszamelowy lub na bazie sera pleśniowego typu "Lazur" (albo podobnego, z zieloną/niebieską pleśnią) może stanowić samodzielne danie. Nasz pyszny obiadek :) Dzisiejsze pomysły są smaczne, tanie i szybkie, więc
Ratunku obiadProponuję proste - wbrew pozorom danie - klasykę kuchni włoskiej w trochę zmienionej formie. Klasyczna lasagne składa się z dwóch rodzajów sosów - bolońskiego i beszamelowego - ja przygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego
Wyprawy kulinarnepoprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady, bezikami
Corner With RecipesCzyli kolejne popisowe danie imprezowe:) Jednym z podstawowych sposobów na przygotowanie cannelloni jest nadzianie makaronu usmażonym mięsem i upieczenie go z sosem (pomidorowym lub beszamelowym) i żółtym serem. Otrzymujemy wtedy coś podobnego do lasagne. Ja natomiast zwykle robię cannelloni w wersji odrobinę lżejszej – bez sosu. Nie jest to może sposób zgodny ze sztuką, ale takie bardziej mi smakuje. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemmięsa, co idealnie sprawdzi się na danie wegetariańskie. Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu, który swoim wyglądem przypomina duże rurki. Najczęściej nadziewa się je mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego lub beszamelowego. Jednak w chwili obecnej mamy wiele różnych odmian. Coraz bardziej popularnym farszem cannelloni staje się szpinak z dodatkiem ricotty. Jest to bardzo szybki i prosty przepis do przygotowania. Wykorzystujemy(...)szpinaku 150 g sera ricotta 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 szklanki startego parmezanu lub grana padano 12 rurek cannelloni 1 jajko 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu Składniki na sos serowy: 100 g startego sera (mozzarelli) 600 ml mleka 2 łyżki mąki Szczypta mielonego białego pieprzu 2 łyżki masła Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania farszu do cannelloni. Do malaksera dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesytuacjach i wcale nie trzeba mięsa aby najeść się do syta. Zwykle najprostsze chwyty najlepiej się sprawdzają a kalafior z makaronem i cukinią zapieczony pod kołderką kremowego sosu smakuje wręcz wybornie. Tę zapiekankę można podać o każdej porze, doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację. Pomimo, że makaron nie uchodzi za potrawę szczególnie wyrafinowaną(...)sera np. mozzarella 3 łyżki płatków migdałowych Pęczek natki pietruszki do posypania Sól morska lub jarzynka do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka masła Sos musztardowo-beszamelowy: 500 ml mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka musztardy francuskiej-z ziarnami gorczycy Duża szczypta gałki muszkatołowej Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz
Wanilia i Kardamon