Sos słodko – ostry 218Nie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szparagi z sosem holenderskim 162Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też holenderskim. Składniki: Sos holenderski 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól pieprz biały Potrzebujemy także: pęczek białych
Smakowity Blog Kulinarny
Cannelloni z mięsnym farszem 253Klasyczny sos napoli można zaserwować w nieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mac and Cheese 187Znacie to danie, gdzie każdy kawałek makaronu pokryty jest delikatnym serowym sosem? Dla mnie to nic innego jak makaron z serowym beszamelem, ale niech będzie tak
Smaki Na Talerzu
Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej 279Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z drobiowym nadzieniem 212Naleśniki na wytrawnie ostatnio często pojawiają się w naszym domowym menu. Choć trzeba im poświęcić trochę czasu, lubię je za ich smak i myślę, że warto
Smaki Na Talerzu
Kurki na grzance z bagietki czosnkowej 111efektowna przekąska. Można je podać na przyjęci w ogrodzie, na grilla, na imieniny czy urodziny. Mogą stanowić również obiad czy kolację. Dla wszystkich fanów grzybowych smaków oraz grzanek. Sos kurkowy beszamelowy, który tu nakładamy na grzanki można przygotować wcześniej. Świetnie się przechowuje a po schłodzeniu jest gęsty niczym pasta kanapkowa. PRZEPIS KURKI NA GRZANCE Składniki: 2 bagietki czosnkowe 200g kurek(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Do podsmażonej cebuli dodajemy masło i mąkę, mieszamy dokładnie. Dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Bagietki czosnkowe kroimy w skośne plastry, tak jak zostały nacięte a następnie opiekamy je w tosterze lub w piekarniku. Na każdej kromce opieczonej grzanki umieszczamy kurkowy
Dorota Smakuje
Musaka z bakłażanem 135Podczas robienia zakupów włożyliśmy do koszyka kilka bakłażanów, jeszcze bez konkretnego pomysłu na ich wykorzystanie. Musaka z bakłażanem to danie, który wybraliśmy spośród zgromadzonych przepisów. Moussaka
niecodziennikpary
Zapiekanka z szynki i ziemniakami z piekarnika 239Pyszne takie danie wszystko w jednym- mięso, ziemniaki i warzywa. Lubię takie kombinacje. To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie
Kuchnia Pokoleń
Brokuły pod beszamelem 123Choć może danie to nie wygląda najatrakcyjniej, jest jednym z moich ulubionych. To kolejny przykład na to, że w prostocie siła. Kilka składników tworzy rewelacyjną całość
Smaki Na Talerzu
Spaghetti bolognese z papryką 233Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!