dodajemy na oko) jajko 1 szt pieprz i sól do smaku Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych oliwa z oliwek 4 łyżki 4 ząbki czosnku sprasowanego Sos chrzanowo- beszamelowy: 4 łyżki masła 2,5 łyżki mąki 700 ml mleka 3 łyżeczki z gotowego słoiczka sól biały pieprz gałka muszkatowa Krok 1 Żeberka umyłam pokroiłam kawałki, natarłam(...)lodówki owinięte folią spożywczą. Krok 2 Masło rozpuściłam na większej patelni i wsypałam mąkę, mieszałam koło 2 minut. Wlałam mleko powoli cały czas mieszałam, aż powstał sos. Doprawiłam solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodałam chrzan, chwile jeszcze mieszałam.Do małego garnka wkładamy masło. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy około 2 minut. Powoli dolewamy mleko
Różowa kuchniaGrillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki na wytrawnie ostatnio często pojawiają się w naszym domowym menu. Choć trzeba im poświęcić trochę czasu, lubię je za ich smak i myślę, że warto
Smaki Na Talerzuefektowna przekąska. Można je podać na przyjęci w ogrodzie, na grilla, na imieniny czy urodziny. Mogą stanowić również obiad czy kolację. Dla wszystkich fanów grzybowych smaków oraz grzanek. Sos kurkowy beszamelowy, który tu nakładamy na grzanki można przygotować wcześniej. Świetnie się przechowuje a po schłodzeniu jest gęsty niczym pasta kanapkowa. PRZEPIS KURKI NA GRZANCE Składniki: 2 bagietki czosnkowe 200g kurek(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Do podsmażonej cebuli dodajemy masło i mąkę, mieszamy dokładnie. Dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Bagietki czosnkowe kroimy w skośne plastry, tak jak zostały nacięte a następnie opiekamy je w tosterze lub w piekarniku. Na każdej kromce opieczonej grzanki umieszczamy kurkowy
Dorota SmakujePodczas robienia zakupów włożyliśmy do koszyka kilka bakłażanów, jeszcze bez konkretnego pomysłu na ich wykorzystanie. Musaka z bakłażanem to danie, który wybraliśmy spośród zgromadzonych przepisów. Moussaka
niecodziennikparyPyszne takie danie wszystko w jednym- mięso, ziemniaki i warzywa. Lubię takie kombinacje. To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie
Kuchnia PokoleńChoć może danie to nie wygląda najatrakcyjniej, jest jednym z moich ulubionych. To kolejny przykład na to, że w prostocie siła. Kilka składników tworzy rewelacyjną całość
Smaki Na TalerzuKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cukinia pieczona z fetą to danie, które doskonale łączy w sobie świeżość warzyw z wyrazistym smakiem sera feta. Ta kombinacja nie tylko zadowala podniebienie, ale również
Smaczne Potrawymokrą ręką, obłożyć plastrami z fileta z kurczaka. ? Posmarować oliwą i posypać słodką papryką. ? Piec 30 minut w temp. 200 st.C. ? Kroić jak tort. Można podać z ulubionym sosem, np. beszamelowym
To co kochamTo jest danie z serii "smakuje o niebo lepiej niż wygląda". Zawsze kiedy robię na obiad tę zapiekankę każdy pyta o dokładkę i nie
Prosty przepis naZaczyna się powoli najpyszniejszy wiosenny sezon na świeże owoce i warzywa. Na pierwszy rzut idą szparagi pod beszamelem :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldZaczyna się powoli najpyszniejszy wiosenny sezon na świeże owoce i warzywa. Na pierwszy rzut idą szparagi pod beszamelem :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldLazania to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Robię ją minimum kilka razy w roku - zawsze wychodzi pyszna. :)
Prosty przepis naKalafior zapiekany pod beszamelem to bardzo smaczne wydanie kalafiora. Może być jako samodzielne danie, ale jako również dodatek do obiadu mięsnego. Ja taki kalafior podałam solo
Pieprzyć z FantazjąDanie obiadowe na co najmniej dwa dni sprawi, że zatęsknicie na innymi greckimi specjalnościami.… Czytaj dalej Musaka z baraniną
Pij soki wyciskanePomidorki cherry są jednymi z naszych ulubionych warzyw "na ząbek" i fajnie się komponują z kruchym ciastem, które przecież wcale nie musi zawierać jajek ani glutenu
WiszniówkaChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zawsze uwielbiałam naleśniki z nadzieniem w wersji wytrawnej, a że dawno nie robiłam, to postanowiłam, że będą na obiad. Bardzo lubię wersję w greckim stylu z
Passions hobbies lifeFaszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lazania ta była moją pierwszą w życiu. Podejrzewam, że gdy pierwszy raz Tata postanowił ją zrobić, ja również pierwszy raz widziałam wtedy makaron typu lasagne 🙂 Tak
gotować!Wszystkie włoskie makarony mają na całym świecie rzeszę fanów, nie... Artykuł Cannelloni pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEJestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodaję soku z cytryny, która wydobywa ich pełny smak. Sałatki ze szparagów i grillowanych warzyw możecie użyć jako dodatek do dania głównego lub podać je z ulubionym sosem (proponuję beszamelowy lub cytrynowy z dodatkiem rozmarynu). Oczywiście, jeśli tylko macie ochotę możecie przygotować szparagi według moich innych przepisów-zapraszam na Szparagi z masłem cytrynowym i parmezanem
kulinarnyJadodaję soku z cytryny, która wydobywa ich pełny smak. Sałatki ze szparagów i grillowanych warzyw możecie użyć jako dodatek do dania głównego lub podać je z ulubionym sosem (proponuję beszamelowy lub cytrynowy z dodatkiem rozmarynu). Oczywiście, jeśli tylko macie ochotę możecie przygotować szparagi według moich innych przepisów-zapraszam na Szparagi z masłem cytrynowym i parmezanem
kulinarnyJaLasagne składająca się z trzech, kolorowych warstw (pomidorowej, szpinakowej i pieczarkowej). Przepis brał udział w konkursie „Twoja Zielona Rewolucja” (link). Było o co walczyć
Bulliofosforu i magnezu. Skorzonera jest też dobrym źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Można przyrządzić z niej wiele dań: ugotować, polać masłem i bułką tartą lub sosem, np. beszamelowym. Można skorzonerę usmażyć w cieście naleśnikowym lub podać na słodko z miodem. Wykorzystuje się też ją w surówkach i sałatkach. Jak przygotować czarny korzeń? Najpierw trzeba go obrać
Qlinarnie i QlinarnieProstokątne płaty makaronu to znak rozpoznawczy LASAGNE BOLOGNESE, która pozostawiona... Artykuł Lasagne bolognese pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINE