farsze nie będą już dla Ciebie tajemnicą. Ale makarony trzeba jeść z czymś, prawda? Toteż kolejny rozdział poświęcony jest różnym sosom i dodatkom. Podstawowe - klasyczny sos pomidorowy, sos serowy czy beszamelowy. I inne, np. sos z owoców morza czy fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować buliony. Drugą część książki stanowią przepisy, podzielone tematycznie
Kraina Tysiąca SmakówKlasyczny sos napoli można zaserwować w nieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znacie to danie, gdzie każdy kawałek makaronu pokryty jest delikatnym serowym sosem? Dla mnie to nic innego jak makaron z serowym beszamelem, ale niech będzie tak
Smaki Na Talerzudodajemy na oko) jajko 1 szt pieprz i sól do smaku Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych oliwa z oliwek 4 łyżki 4 ząbki czosnku sprasowanego Sos chrzanowo- beszamelowy: 4 łyżki masła 2,5 łyżki mąki 700 ml mleka 3 łyżeczki z gotowego słoiczka sól biały pieprz gałka muszkatowa Krok 1 Żeberka umyłam pokroiłam kawałki, natarłam(...)lodówki owinięte folią spożywczą. Krok 2 Masło rozpuściłam na większej patelni i wsypałam mąkę, mieszałam koło 2 minut. Wlałam mleko powoli cały czas mieszałam, aż powstał sos. Doprawiłam solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodałam chrzan, chwile jeszcze mieszałam.Do małego garnka wkładamy masło. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy około 2 minut. Powoli dolewamy mleko
Różowa kuchniaGrillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki na wytrawnie ostatnio często pojawiają się w naszym domowym menu. Choć trzeba im poświęcić trochę czasu, lubię je za ich smak i myślę, że warto
Smaki Na Talerzuefektowna przekąska. Można je podać na przyjęci w ogrodzie, na grilla, na imieniny czy urodziny. Mogą stanowić również obiad czy kolację. Dla wszystkich fanów grzybowych smaków oraz grzanek. Sos kurkowy beszamelowy, który tu nakładamy na grzanki można przygotować wcześniej. Świetnie się przechowuje a po schłodzeniu jest gęsty niczym pasta kanapkowa. PRZEPIS KURKI NA GRZANCE Składniki: 2 bagietki czosnkowe 200g kurek(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Do podsmażonej cebuli dodajemy masło i mąkę, mieszamy dokładnie. Dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Bagietki czosnkowe kroimy w skośne plastry, tak jak zostały nacięte a następnie opiekamy je w tosterze lub w piekarniku. Na każdej kromce opieczonej grzanki umieszczamy kurkowy
Dorota SmakujePodczas robienia zakupów włożyliśmy do koszyka kilka bakłażanów, jeszcze bez konkretnego pomysłu na ich wykorzystanie. Musaka z bakłażanem to danie, który wybraliśmy spośród zgromadzonych przepisów. Moussaka
niecodziennikparyPyszne takie danie wszystko w jednym- mięso, ziemniaki i warzywa. Lubię takie kombinacje. To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie
Kuchnia PokoleńChoć może danie to nie wygląda najatrakcyjniej, jest jednym z moich ulubionych. To kolejny przykład na to, że w prostocie siła. Kilka składników tworzy rewelacyjną całość
Smaki Na TalerzuKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!