Syrop z kwiatów bzu czarnego. 161pewno, syrop w domu mieć warto! Polecam! Składniki na syrop z kwiatów bzu czarnego 25 baldachów kwiatów bzu czarnego (zebranych na uboczu z dala od zanieczyszczeń) 3 litry wody sok z 1 pomarańczy sok z 3 cytryn około 2,8 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku Świeżo zerwany bez rozkładamy na ściereczce (najlepiej w ogrodzie(...)balkonie) żeby robactwo zdążyło pouciekać :-) Po około 30 minutach wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy, wlewamy do garnka, dolewamy sok z pomarańczy i cytryn, podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy 2 godziny (czas mierzymy od momentu zagotowania). Następnie przecedzamy (najlepiej przez gazę, choć ja w tym celu używam tetrowej pieluchy), dosypujemy
Rozpustne gotowanie
Tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową. 251śmietan-fix 1 płaska łyżka cukru pudru FRUŻELINA: 2 szklanki jagód (mogą być mrożone) 3-4 łyżki cukru (do smaku) 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko, olej i dalej miksujemy. Przesiewamy mąkę(...)nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut), studzimy. Przygotowujemy frużelinę. Jagody wkładamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym. Gdy jagody zaczną się gotować dodajemy mąkę z sokiem z cytryny, mieszamy i powtórnie zagotowujemy. Wyłączamy grzanie, studzimy (frużelina powinna mieć konsystencję kisielu z owocami, jeśli jest za rzadka
Rozpustne gotowanie
Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 286cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g śmietany 30% rodzynki skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta) LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub przegotowanej, ostudzonej wody Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i chwilę siekamy. Dodajemy żółtka, mleko(...)opada. Gdy ciasto jest już zimne (ja studziłam całą noc) wyjmujemy z blachy i lukrujemy i gotowe! Lukier. Mieszamy przesiany cukier puder z dwoma łyżkami soku z cytryny, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy kilka kropel soku z cytryny
Rozpustne gotowanie
Szybka tarte Tatin. 165wyjęciu z piekarnika). Oczywiście były prośby o przepis, więc podaję. Naprawdę warto ;) Składniki na szybką tarte Tatin: 4-5 łyżek cukru 3 łyżki masła 5 jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny garść rodzynek płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) CIASTO: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny) 1/2 szklanki cukru 90 g zamrożonego masła Piekarnik nagrzewamy(...)stopni C. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. W tortownicy lub tak jak u mnie w patelni o grubym dnie z odczepianą rączką, umieszczamy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż się rozpuści (nie może się przypalić-czyli zbytnio zbrązowieć), następnie dodajemy masło, a gdy i ono się rozpuści, jabłka. Przykrywamy patelnię i dusimy
Rozpustne gotowanie
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 314grillu? ;) Marynata: 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki na marynatę po prostu wymieszaj ze sobą. Szaszłyki ( na ok. 20 sztuk ) : 1 kg piersi(...)natką kolendry. Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką. Słodki sos chili: 200 ml wody 50 ml octu ryżowego 125 g cukru 3 duże papryczki chili sok z ½ limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody szczypta soli W rondlu zagotuj wodę z octem
Food Square
wiśniowa frużelina 200Składniki: 1kg kg wiśni 1 szkl.cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łużki zimnej wody sok z 1 cytryny Wykonanie Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy i odstawiamy je na 2 godziny aby puściły sok a następnie wstawiamy je na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Owoce gotujemy około 2-3 minuty, po czym powoli dodajemy(...)nich sok z cytryny i mąkę rozmieszaną z wodą i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce zgęstnieją, zdejmujemy je z ognia. Gorącą frużelinę przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Smacznego
w mojej kuchni
Jagnięcina w maślance z prażoną kaszą 249łopatki jagnięcej lub udźca 300 ml maślanki sól i świeżo mielony pieprz Składniki na sałatkę: 200 g kaszy gryczanej duży pęczek świeżej mięty duży pęczek świeżej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy szczypta soli Składniki na sos: skórka i sok z 1/4 cytryny 300 ml jogurtu 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana szczypta cukru sól i pieprz(...)przez około 5-10 minut, aż się zrumieni i zacznie wydzielać orzechowy aromat. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną miętę i pietruszkę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. 4. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie. 5. Na półmisek wykładamy sałatkę z kaszy
My Culinary Art
Makaron z semoliny i lekki sos pomidorowy 160popołudniami i smakuje wyśmienicie - w sam raz na tak paskudnie deszczowe popołudnie! Składniki: (na 2 porcje) 160g makaronu z semoliny (polecam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (400g z sokiem) obranych włoskich pomidorów w soku pomidorowym (u mnie całe - ale możecie kupic krojone) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 garść świeżych listków bazylii i oregano 3-4 odsączone(...)osolony wrzątek i gotujemy 7 minut, tak aby był al dente. Kiedy jest już gotowy przekładamy go na patelnię, dodajemy oliwę i pomidory pokrojone w kostkę razem z sokiem. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pokrojonymi w kostkę oliwkami i kaparami dodajemy do makaronu. Zioła i natkę pietruszki szatkujemy drobno i również wrzucamy na patelnię. Makaron z sosem
Spektrum Smaku
Sos malinowy 195malin, więc jakos trzeba je zagospodarować. W pierwszej kolejności sos malinowy, który jest świetnym dodatkiem do lodów, ciast i deserów. Składniki: 300 g malin 1/4 szkl wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka żelfix 3:1 Przygotowanie: Maliny wsypać do garnka, wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować(...)długo aż maliny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć oddzielając ziarenka. Do otrzymanego soku wsypać żelfix i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Ostudzić. Sos możemy podawać na zimno lub na ciepło
Ala piecze i gotuje
Sałatka ze smażonym porem 224Składniki : 3 marchewki biała część pora 1 duże jabłko sok z cytryny szczypiorek, miód, musztarda, sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Pokrojony por przesmażyć krótko na maśle Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a obrane jabłko w kostkę i zaraz polać je sokiem z cytryny, by nie ściemniało Gdy por przestygnie, dodać do niego w/w składniki i wymieszać, posypać(...)szczypiorkiem i polać dipem z musztardy, miodu i soku z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokrojonego pora można ewentualnie sparzyć i osączyć
Proste Potrawy
Konfitura truskawkowa z wanilią 211truskawki powoli się kończy, więc to jest ostatni gwizdek aby z nich coś zrobić. Konfitura truskawkowa wyszła boska, dodatkowo pachnąca wanilią. Naturalnym zagęszczaczem do konfitury był miąższ i sok z cytryny, który ma właściwości żelujące. Taka domowa słodka konfitura jest idealna do kanapek, do białego sera, do naleśników, racuchów, czy wypieków. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Polecam też(...)prawdziwą wanilią Kotanyi Truskawki myjemy, osączamy na durszlaku, odrywamy szypułki. Truskawki przekładamy do garnka o grubym dnie, delikatnie dusimy tłuczkiem do ziemniaków, zasypujemy cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, sokiem z cytryny wraz z miąższem, odstawiamy na godzinę. Kiedy truskawki puszczą sok, garnek stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy konfiturę przez 30 minut. Podczas gotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 268cukru lub ksylitolu szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem I: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 200 g truskawek 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 2 listki żelatyny Składniki na krem II : 250 g serka mascarpone 250 g białego serka 200 g truskawek 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny(...)Papier delikatnie ściągnąć i gorący biszkopt zwinąć w rolkę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia truskawki umyć, odszypułkować, następnie zmiksować z 1 łyżką cukru pudru i sokiem z cytryny. Wcześniej namoczyć 2 listki żelatyny w zimnej wodzie, następnie odsączoną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żelatynę połączyć z musem truskawkowym. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 219rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić się gładkie , lśniące i elastyczne. Przykryć(...)godzinę , aż ciasto podwoi swoja objętość. Przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować , wymieszać z cukrem i mąką . Najlepiej zrobić to przed samym nadziewaniem bułek ,żeby owoce nie puściły zbyt dużo soku. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat . Podzielić na 20 równych części.Każdą z nich rozpłaszczyć na cienki placek . Nałożyć solidną porcję wiśni i zlepić ciasto w podłużną bułeczkę. Układać
Malinowa Kawiarenka
Ciasto Kubuś (bez pieczenia) 247inspiracja Składniki: masa pomarańczowa 1 duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia) 200 g masła 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru masa śmietankowa 350 ml śmietany 30% 1 galaretka brzoskwiniowa dodatkowo 1 galaretka brzoskwiniowa herbatniki Wykonanie: Z soku odlewamy szklankę w której rozpuszczamy budynie z cukrem. Rozrobione budynie wlać do gotującego soku i gotować jak tradycyjny budyń. Schłodzić. Do wystudzonego
magiczna kuchnia Kasi
Wiśniowe ciastka pieczone w słoikach 175chyba ze 100 żeby starczyło na tak długi czas Składniki na 5-6 sztuk wykorzystując słoiki o pojemności 250- 300 ml: 100-150 g świeżych wydrylowanych i odsączonych z soku wiśni 150 ml oleju (użyłam ryżowego) 100 g cukru 2 banany 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady łyżka soku(...)cytryny Przygotowanie: Zblendować olej z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy się ubija pilnować, aby Wasz pomocnik nie wyżerał składników. Mój pomocnik stwierdził, że kontrolę jakości robi, bo w wiśniach pestki znalazła. Do powstałej masy dodać banany i zmiksować. Potem powstałą miksturę połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Kontrlola jakości zdjęć tez była. Powstałe ciasto wymieszać
greenscarf