sok - 13499 przepisów (strona:88/900)

Sałatka z pieczonym łososiem, pomidorami i czerwoną cebulą 221

ponieważ jest lekka, a zarazem sycąca.  Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat (150 g) 200-250 g łososia 2 pomidory malinowe 1/2 dużej czerwonej cebuli oliwa z oliwek sok z cytryny sól, pieprz świeży koperek Łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowanego łososia upiec w piekarniku (w 180ºC  przez około(...)Sałatę przesypać do miski. Pomidory umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. 3-4 łyżki oliwy z oliwek połączyć z 1 łyżką soku z cytryny. Do sałaty dodać pomidory, cebulę i pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Na sam koniec sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać świeżym koperkiem

Ugotować
cukinia w musie śliwkowym 147

Skladniki 1,5 kg śliwek 250 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 plasterki imbiru na czubku noża cynamonu Cukinia 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę Wykonanie: Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop(...)zalać pokrojoną cukinie .Tak przygotowana cukinie pozostawiamy na noc. Śliwki mirabelki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby śliwki puściły sok. Następnie gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie. Jeszcze ciepłe przecieramy przez sito w celu usunięcia skórek i pestek.Pokrojona cukinie wkladamy do słoików i zalewamy gorącym musem :) Zakręcamy słoik i go góry dnem

w mojej kuchni
Hummus 176

Hummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw, która jest bardzo popularna w kuchni arabskie i kaukaskiej, gdzie jest najczęściej serwowany z pitą.  Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj ) lub pitą smakuje(...)idealnie! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy 6 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy  2 średnie ząbki czosnku sok z połowy cytryny 100 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania Hummus - przepis:  Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam

Kuchnia Łukasza
syrop z mirabelek 171

duży kawałek cynamon mielony 1 łyżka kardamon 1 łyżeczka cytryny 2 duże Wykonanie Śliwki umyć, przeciąć na połowę, wypestkowa,zasypać cukrem i pozostawić na noc.Rano zlać sok ,i ogrzewac go z przyprawami oraz obranym i pokrojonym imbirem. Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 50-60 minut Pod koniec duszenia dodać utartą skórkę z cytryny sok wyciśnięty(...)cytryn Gotowym ,gorącym syropem napełniac słoiczki i pasteryzowac 8-10 minut. Syrop śliwkowy jest gotowy,jest z soku z owoców z dodatkim przypraw i własnej produkcji.   Przez smak śliwki wyraźnie przebija się cynamon,i imbir. To idealny syrop na chłodne jesienne czy zimowe wieczory .  Syrop jest dość gęsty i słodki ,dlatego do picia trzeba rozcieńczać

w mojej kuchni
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 196

waniliowego 100 ml mleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 2 łyżki soku z cytryny 50 ml likieru miodowego Jack Daniels lub innego laska kory cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo- czereśnie do dekoracji Przygotowanie: Spód:  Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy(...)ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około 12 godzin. Sos czereśniowy:  Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem oraz sokiem z cytryny. Wkładamy korę cynamonu. Gotujemy wszystko razem około 10 minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon, a rondelek zdejmujemy z ognia. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Marynowane cytryny 239

upraw, bo nie są przed sprzedażą pokrywane sztucznym woskiem, który i tak musielibyśmy usunąć. Składniki (porcja na 4 słoiki półlitrowe): 12 średniej wielkości cytryn ok. 3 szklanek świeżo wyciśniętego soku cytrynowego 16 łyżek soli (używam morskiej) Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. W tym czasie w garnku zagotować wodę. Umyte owoce wrzucić do wrzątku. Wodę doprowadzić(...)środka każdej wsypać łyżkę soli. Po łyżce soli wsypać też na dno każdego słoika, potem włożyć do nich cytryny (w każdym zmieszczą się trzy) i wlać tyle świeżo wyciśniętego soku cytrynowego, by przykrył owoce. Do każdego słoika możecie dodać też przyprawy, które wzbogacą smak cytryn - liść laurowy, kawałek kory cynamonu, nasiona kolendry, anyż, goździki lub pieprz - co tylko lubicie. Przez

W SMAK
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 521

greckiego 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne 2 ząbki czosnku oliwa świeża mięta oraz koperek (czasem zamiast świeżej mięty daję miętę suszoną) opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, ja ten składnik pomijam sól do smaku Przygotowanie: 1. Ogórek zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut. Następnie(...)bardzo dokładnie odciśnij go z wydzielonego soku. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce. 2. Do ogórka dodaj jogurt typu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła. 3. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził

Chilli Czosnek i Oliwa
Pyzy z mięsem 202

ciasta: 1 kg obranych ziemniaków gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę. 2 kg obranych, surowych  ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy mocno z nadmiaru soku - sok zbieramy w jednym naczyniu, nie wylewamy go. Gdy wszystkie ziemniaki będą już starte, z naczynia ostrożnie odlewamy sok, natomiast skrobię, która zgromadziła się na dnie naczynia dodajemy do ziemniaków

psgotujemy
Lody bananowo kokosowe 146

więc lody na kokosowej śmietance zamiast tradycyjnej śmietanki. Banany upiekłam w piekarniku . Posypałam je kokosowym cukrem, który pięknie się skarmelizował. Czyżby to już wszystkie składniki? Niezupełnie! Czekolada, odrobina soku z limonki i lody gotowe, oczywiście musiały swoje odstać w zamrażalce. Lody bananowe kokosowe Składniki: około 0,75 l lodów ½ l kokosowej śmietanki lub kokosowego mleka 3 duże banany 3 czubate(...)łyżki kokosowego cukru 100 g wegańskiej czekolady, drobno pokrojonej 1 łyżka soku z limonki utarta czekolada i kokosowe chipsy do posypania Pokrój banany w grube plasterki. Posyp kokosowym cukrem i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Zgnieć banany widelcem lub zmiksuj nie do końca i wymieszaj z lekko

codojedzenia
Chłodnik mirabelkowy 197

tych owoców. Ostatnio rozsmakował się w nich mój syn a najbardziej lubi je w formie domowego kisielu lub kwaskowego chłodnika z makaronem.  SKŁADNIKI: 400g mirabelek (bez pestek) 4 szklanki soku jabłkowego cukier do smaku 2-3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu morelowego laska cynamonu makaron tagliatelle bita śmietana WYKONANIE: Mirabelki myjemy i wyciągamy pestki dość żmudną metodą ręczną(...)szybszą z użyciem drylownicy do wiśni. Owoce zalewamy 3 szklankami soku, dodajemy laskę cynamonu i gotujemy z owoce będą miękkie. Dosładzamy wg gustu. W pozostałej szklance soku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną lub kisiel. Wlewamy do gotujących się owoców i energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Chłodnik serwujemy z makaronem

Pyry na Gaz
Sałatka z roszponką, mango, pomidorem i grillowanym ananasem 224

grillowanego ananasa - smak doskonały. Sałatka prosta i szybka w przygotowaniu. Najlepiej wygląda i smakuje od razu po przygotowaniu (składniki sałatki już po 1-2 godzinach od zmieszania puszczają sok).  Składniki: 100 g roszponki 1 pomidor 1/2 świeżego ananasa 1/4 mango 2 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Roszponkę(...)Przygotowaną marynatą zalać ananasa. Następnie zgrillować go na patelni lub grillu elektrycznym. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski dodać roszponkę, mango, pomidora i ananasa. Całość zalać sosem (sok z cytryny połączyć z 1-2 łyżkami oleju, miodem oraz przyprawami) i delikatnie połączyć ze sobą. Ewentualnie pod koniec sałatkę posmakować i doprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Słodkie maleństwa z poziomkami 204

wejrzenia, i, tym razem nie zwlekając, ruszyłam do kuchni. Z racji braku jagód i wątpliwości co do efektownej barwy borówek amerykańskich, zdecydowałam się na własnoręcznie zebrane poziomki i odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku białej czekolady. Efekt? No cóż, nie są idealne - chwilę trwało, zanim opanowałam technikę oblewania ich czekoladą. Metoda z nabijaniem na wykałaczkę w tym wypadku(...)proste, jak mogłoby się wydawać... Poziomkowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g poziomek 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo: 250 g białej czekolady 3 łyżki liofilizowanych truskawek Czekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sok z czarnej porzeczki 163

Owoce porzeczek są bardzo zdrowe i smaczne :) Aby cieszyć się ich smakiem cały rok polecam sok z czarnej porzeczki ! Składniki: 3 kg czarnych porzeczek 30-50 dag cukru Wykonanie: Porzeczki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, wymieszać z cukrem i odstawić na dwie godziny. Następnie wsypać do kosza parownika i parować około 50 minut.  Gorący sok przelać do wyparzonych butelek(...)natychmiast zamknąć. Bardzo praktyczne są smoczki gumowe (które wcześniej trzeba wyparzyć) nałożyć na szyjkę butelek. W miarę stygnięcia soku, smoczek jest wciągany do środka ściśle przylegając do brzegu butelki

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z lemon curd 185

drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy(...)Masę przełożyć na przygotowany spód. Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku. LEMON CURD: Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Sok i skórkę umieścić w małym rondelku, dodać cukier, jajka i żółtko, podgrzewać do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotowy krem można przetrzeć przez sitko, wtedy otrzymamy

Cakes By Kejt
Dżem truskawkowo-jagodowy 176

pektyn. Metoda naszych mam i babć wydaje się być niezastąpiona. Składniki na 6 słoiczków a`240 ml: 1,2 kg truskawek 0,5 kg jagód 400 g ksylitolu sok z 1 cytryny Wykonanie: truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe na ćwiartki. Jagody umyć, odsączyć i przebrać. Usunąć ogonki, listki i małe zasuszone owoce. Truskawki z jagodami umieścić(...)dużym, płaskim rondlu, zasypać ksylitolem, wymieszać i pozostawić na około 2 godziny, by puściły sok rozpocząć wysmażanie. Najlepiej rozłożyć ten etap na 2 dni. Wysmażać owoce tak długo, aż dżem osiągnie zadowalającą konsystencję. Nie powinien spływać z łyżki, a spadać płatami. Od czsu do czasu zamieszać owoce i zdjąć szumowiny. Należy pamiętać, że gorący dżem jest dużo rzadszy, gdy wystygnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!