sok - 13499 przepisów (strona:97/900)

Lemoniada imbirowo cytrynowa 192

Lemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do wody dodawałam sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami limonki.  inspiracją był  ten  przepis składniki 1/2 szklanki  posiekanych świeżych liści mięty 1/3 szklanki obranego, posiekanego świeżego imbiru 1/3 szklanki miodu 2 szklanki wrzącej(...)wody 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny 1 i  1/2 szklanki (około) zimnej niegazowanej wody kostki lodu świeże liście mięty plasterki cytryny lub limonki przygotowanie Posiekaną miętę, imbir, i miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej wody. Odtawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze imbir i miętę, do dzbanka o pojemności 1 litra. Dodać sok z cytryny i tyle zimnej

Stare Gary
Cytrynowiec 238

pieczenia i teraz to już tylko mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką. Przekładamy na blachę (23x37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Nasączenie: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklani wody 1 - 2 łyżki cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka cytrynowa sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g masła(...)budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt. Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 24 herbatniki Schłodzoną

Cynamonowe szczęście
Tabbouleh sałatka arabska 361

Tabbouleh to arabska sałatka bardzo popularna w Libanie i Maroko. Idealna na upały. Pamiętajcie, że do sałatki dodajemy surową kaszkę kuskus, ponieważ wyciągnie ona cały sok z innych składników. Zobaczycie jak pięknie napęcznieje. Sałatka bardzo orzeźwiająca i lekka. Składniki: 800 g pomidorów 800 g ogórków 1,5 szklanki oleju 1 duża cebula 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 garść posiekanego(...)estragonu 10 listków mięty 300 g kaszy kuskus sok z 2 cytryn sól pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. wszystko razem wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki, olej, estragon,posiekaną miętę i wyciśnięty sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Na koniec wsypać surowy kuskus i jeszcze

O kuchni z uczuciem
Galaretka z jabłek z bitą śmietaną / Apple jelly with whipped cream 148

półksiężyce (jabłek nie obieramy ze skórki i usuwamy miąższ). Wrzucamy pokrojone jabłka do garnka, dodajemy cukier, wodę i stawiamy na gaz. Gotujemy aż jabłka zmiękną (zrobi się papka). Odcedzamy sok do garnka od jabłek i ponownie stawiamy na gaz. Żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją do soku, dokładnie mieszamy. Gotowy sok wlewamy do foremek i stawiamy

Projekty ze smakiem
Szparagi z jajkiem w koszulce, sosem holenderskim i bekonem 211

wymyśliłam, że podam je z jajkiem w koszulce, chipsami bekonowymi i sosem holenderskim. Sos holenderski nie wszystkim musi smakować, ponieważ ma specyficzny smak! Jest on maślano, jajeczno kwaśny od soku z cytryny. Ale w połączeniu z tymi wszystkimi składnikami jest pyszny :) SKŁADNIKI: 1 pęczek świeżych szparag  2 jajka  Pare plasterków boczku wędzonego 1,5 łyżki octu(...)cukier  NA SOS: 2 żółtka o temperaturze pokojowej 1 duza łyżka masła  1 łyżka soku z cytryny  Sol  Bialy pieprz PRZYGOTOWANIE: Szparagi: Najpierw odłamać zdrewniałe koncówki (po naciśnięciu pękną w odpowiednim momencie), następnie obrać do połowy ze skórki i gotować je 10 min w wodzie osolonej ze szczyptą cukru. Odstawić na kratkę do odsączenia. Przed samym

Zainspiruj się kuchnią
Tajska zupa krewetkowa 295

smaku, a w dużej mierze też w wyglądzie, to dość różne zupy. W szczególności tajska zupa krewetkowa zawiera takie składniki jak grzyby shitake, pszenny chiński makaron, kafir, sok z limonki czy olej sezamowy, a na koniec warto udekorować ją i uzupełnić jej smak świeżymi liśćmi kolendry. Siłą rzeczy musimy więc otrzymać coś odmiennego. Osoby niechętne pałeczkom możemy tym razem ucieszyć(...)samymi ogonkami) 2 kawałki trawy cytrynowej 1/2 średniej papryczki chili 1 duży ząbek czosnku 2-3 cm świeżego imbiru 2 liście kafiru 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju sezamowego 50g pszennego chińskiego makaronu 100g grzybów shitake Do podania i dekoracji świeża kolendra (nać) Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne

Kulinarna Pokusa
Mus truskawkowy zamknięty w słoiczkach 222

truskawkowy to właściwie galaretka ale bez żelatyny, za to z agarem. Jest to przede wszystkim bardzo zdrowy wyrób, dla niemowlaków idealny, bo nie zawiera cukru - słodziłam go nieco sokiem jabłkowym. Łasuchom na pewno nie posmakuje, natomiast dzieciom nie przyzwyczajonym do cukru jak najbardziej - Oskar wyjadą go garściami. Potrzebujemy: 1 kg truskawek 300 g soku z jabłek (najlepiej świeżo wciśniętego(...)słodkiej odmiany jabłek) 1,5 łyżeczki agar agar Truskawki traktujemy przez chwilę blenderem.  Następnie przełóżcie je do garnka, najlepiej z grubym dnem, dolejcie do nic soku jabłkowego i doprowadźcie do zagotowania się całości. Gotuję je jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy agar agar i energicznie mieszamy, aby się dobrze rozpuścił.  Gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków

MamaOskarka
Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem 227

Dzień dobry, To zdecydowanie najsmaczniejsza marchewka, jaką jadłam w życiu! Delikatna, słodka, pokryta lepkim sosem z miodu, soku z cytryny i tymianku. Stanowi bardzo efektowne, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu danie.  Najlepiej sprawdzą się tutaj młode, smukłe marchewki, które kupiliście razem z nacią. Wystarczy odciąć z nich natkę (można ją wykorzystać np. do pesto), zostawiając(...)polecam! Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem inspiracja Donna Hay Składniki (na 2 porcje): 500 g młodych marchewek  2 łyżki oliwy  60 ml miodu 1 łyżka soku z cytryny kilka gałązek świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego, ale niekoniecznie) sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Aby marchewki ładnie wyglądały, odetnij z nich nać, ale zostaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodnik z botwinki 223

robił w tym roku chłodnika - to już za kilka dni nadarzy się ku temu okazja :)     Składniki: 0,5 litra zsiadłego mleka pęczek botwinki z młodymi buraczkami łyżeczka soku z cytryny 1 ogórek pęczek rzodkiewek 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku 0,5 szklanki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier   Przygotowanie: Umytą i osuszoną botwinkę pozbawić nadmiaru liści, pokroić(...)kawałki, buraczki obrać i pokroić na 4-6 części. Pokrojoną botwinkę z buraczkami wkładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby pokryła botwinkę), dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Podgrzewamy na małym ogniu nie dłużej niż 10 minut. Po ugotowaniu trzeba ją dobrze wystudzić. W tym czasie kroimy na ćwiartki rzodkiewkę, ogórka w sporą kostkę

Kulinarne Inspiracje
Dżem truskawkowy z ksylitolem 180

pyszny. Bardzo polecam! Jeśli nie przeszkadza Ci obecność cukru w dżemie użyj go w proporcji do ksylitolu w stosunku 1:1. Składniki: 1,2 kg truskawek 300 g ksylitolu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Małe przekroić na pół, większe na ćwiartki lub ósemki. Truskawki umieścić w rondlu, w którym będziemy je smażyć. Zasypać ksylitolem, dokładnie(...)wymieszać i odstawić na 1-2 godziny, by puściły sok zagotuj całość i rozpocznij wysmażanie. Na początku temperatura płyty może być wyższa i mogą swobodnie "bulgotać", jednak tak by nie wykipiały. Gdy zaczną powoli gęstnieć, temperaturę zmniejszyć i zamieszać dżem od czasu do czasu. Im dłużej wysmażany, staje się gęściejszy. Skończyłam wysmażanie po 2,5 godzinie, gdy część truskawek całkowicie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik cytrynowy z truskawkami 257

sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek 2 galaretki rubinowe + 750 ml wody Biszkopty podłużne  języczki Nasączenie: sok + woda ( około 100 ml)  Najpierw rozpuszczam galaretki. Cytrynowe w 300 ml wrzątku. Dokładnie mieszam i odstawiam aby spokojnie ostygła. Galaretki rubinowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i także studzę(...)blaszki (38 x 27 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą ( u mnie sok z truskawek i rabarbaru) i nasączam biszkopty. Kiedy galaretki cytrynowe są zupełnie zimne i lekko tężejące, miksuję ser i wlewam powoli galaretki. Od razu wykładam na biszkopty.  Do masy serowej wciskam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką rubinową. Wstawiam blaszkę

Takie tam pichcenie
Sajgonki ze szparagami i pomarańczową kaszą jaglaną 229

łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki orzeszków pinii papryczka jalapeno 2-3 gałązki świeżej mięty 5-6 listków świeżej bazylii 5-6 gałązek pietruszki oliwa z oliwek masło łyżka soku z cytryny pieprz sól SPOSÓB WYKONANIA Wstawić wodę na kaszę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( około 15 min) Szparagi umyć. Pozbyć się twardych końcówek, najłatwiej jest to zrobić(...)paprykę smażyć na patelni kilka minut tak by nabrały maślano- czosnkowego aromatu i jednocześnie pozostały jędrne i chrupkie. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki. Pomarańczę pokroić w drobna kostkę, a sok który pozostanie na desce podczas krojenia dodać do kaszy. Papryczkę chili, czosnek który pozostał ze smażenia oraz świeże zioła drobno posiekać i dodać do reszty składników. Orzeski pinii lekko zarumienić

DefinicjaSmaku
Mango lassi. 181

płatki owsiane i mamy pożywne drugie śniadanie lub wrzucić kostki lodu i listki mięty, aby otrzymać orzeźwiający napój. SKŁADNIKI: 1 dojrzałe mango 1 mały banan 150 ml jogurtu greckiego sok z 1 pomarańczy sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Odkroić duży płat mango ( kroić jak najbliżej pestki żeby otrzymać duży kawałek). To samo zrobić z drugiej strony pestki. Następnie(...)delikatnie od strony skórki kciukami wypchnąć owoc. Otrzymaną kostkę odkroić od skórki. Wrzucić do blendera. 2. Banana pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. 3. Wlać jogurt grecki i całość zblendować aż do całkowitego połączenia składników. 4. Podawać z kostkami lodu i listkiem świeżej mięty lub z płatkami owsianymi. Smacznego

DefinicjaSmaku
Grilowany łosoś norweski podany na sałatce z kiełków słonecznika i owoców, z dodatkiem wytrawnych lodów szałwiowo- imbirowych 192

oraz orzeszków pini prażonych w solonym karmelu. Całość wygląda i smakuje rewelacyjnie!  SKŁADNIKI (4 porcje) 600g filetu z łososia norweskiego  marynata dwie łyżki delikatnego miodu ( akacjowego, lipowego) sok i skórka otarta z 1/3 pomarańczy sok z połowy limonki 1 łyżeczka sumaku ( opcjonalnie) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka oleju(...)sałatka 3 garści kiełków słonecznika 1/2 dojrzałego, ale jędrnego mango 1/3 melona ( najlepiej cantaloupe) 1 nieduża słodka i chrupiąca gruszka 2 plastry pomarańczy 6-8 listków melisy cytrynowej dressing sok z połowy limonki łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek lody 100 ml śmietany kremówki białko z dwóch kurzych jaj dwie łyżki orzeszków pinii łyżka brązowego

DefinicjaSmaku
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 219

pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich cytrusowy charakter oblałam je lukrem przyrządzonym z cukru pudru oraz kilku łyżeczek świeżo wyciskanego soku z cytryny, pomarańczy oraz grejpfruta. Lebkuchne są od razu mięciutkie i wspaniale smakują już na 2-3 dzień, ale spokojnie można przechowywać je w zamkniętych puszkach 2-3 tygodnie(...)płynnego miodu 85g masła 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego lukier 3/4 szklanki cukru pudru 3-4 łyżeczki soku z cytrusów ( może być z samej cytryny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki : mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. W rondelku podgrzać miód z masłem, do całkowitego rozpuszczenia

DefinicjaSmaku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję