sok - 13499 przepisów (strona:760/900)

Włoska babka 181

pyszne , daje taki fajny miodowy posmak. Temp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia: ok. 40 minutźródło : "gotujmy.pl"Składniki: 500 g mąki 3 jajka 2 żółtka 1/2 szkl. oliwy 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli 30 g drożdży Nadzienie: 150 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki

Słodkości i nie tylko
Nalewka Truskawkowa 230

sitku a wódkę przelewamy z powrotem do słoja. Truskawki przekładamy do miski, zasypujemy 6 szklankami cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Ponownie odsączamy truskawki a powstały sok gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. aż zacznie tężeć. Do gorącej zalewy dodajemy truskawki i zostawiamy do ostygnięcia. Truskawki z syropem dodajemy do wódki i pozostawiamy w chłodnym

Zainspirowana w kuchni
Cukiniowe placuszki :) 171

pieczenia- olej do pieczenia- zioła prowansalskie i pieprz do smakuPrzygotowanie:Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy. Po chwili odcedzamy powstały sok a do cukini wbijamy jajka, mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, zmiażdżonym czosnkiem, natką, serem i wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje

Zainspirowana w kuchni
Gruszki pod kołderką 204

gruszki- 1 cytryna- 400 ml nalewki wiśniowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu- 3 białka- 2 cukru waniliowePrzygotowanie:PIekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C i przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu. Obrane i przekrojone na pół gruszki wkładamy do lekko bulgoczącej nalewki i gotujemy na małym ogniu

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka koktajlowe 193

mąki- 25 dag masła- 25 dag cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 pomarańcza- 4 kostki gorzkiej czekolady- 2 łyżki mlekaPrzygotowanie:Masło roztapiamy, dodajemy cukier, skórkę otartą z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia kroimy na plasterki, układamy na blasze

Zainspirowana w kuchni
Pudding pomarańczowy 189

ładniki:- 250 g masła- 150 g cukru- 1 słoiczek dżemu pomarańczowego- 225 g mąki pszennej- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 4 jajka- otarta skórka i sok z 1 pomarańczyPrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz dżemu miksujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez 35 minut. Po tym czasie wyciągamy i wierzch smarujemy dżemem, wsadzamy

Zainspirowana w kuchni
Rolada serowa z wiśniami 270

szklanki mąki pszennej- 2 żółtka- 3 łyżki oleju- 1/2 szklanki letniej wody- szczypta soliNadzienie- 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku)- 2 żółtka- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru- 50 dag mielonego twarogu- 1 budyń waniliowyPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie przygotowyjemy masę

Zainspirowana w kuchni
Babka marmurkowa 167

Składniki:- 5 jajek- 25 dag mąki- 25 dag margaryny- 25 dag cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka kakao- garść rodzynek- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowejNa lukier:- odrobina soku pomarańczowego i cukru pudruPrzygotowanie:Rodzynki sparzamy i osuszamy. Margarynę ucieramy dodając po jednym jajku oraz porcjami cukru i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu masę dzielimy

Zainspirowana w kuchni
Jabłecznik z owocową bezą 228

jabłekWszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę

Zainspirowana w kuchni
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 246

wolnym ogniu razem z wodą, cukrem i cynamonem, dusimy aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Przecieramy przez sitko pozbywając się nadmiaru wody (która nota bene jest przepyszna, coś między sokiem, kompotem a kisielem - nie wylewamy więc ;). Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach do momentu, kiedy powstaną drobne, sypkie grudki. Do chwili nałożenia trzymamy w lodówce.     Wyrośnięte ciasto dzielimy

sama złodycz
Dietetyczny pasztet z cukinii 450

szczoteczką pod bieżącą wodą cukinie zetrzeć do dużej miski na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką – dodaje koloru potrawie). Posolić i odstawić na 15-30 min., aby puściły sok. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach. Ubić pianę z białek

Grunt to przepis!
Domowy cukier waniliowy 443

można w dużej mierze przypisać właśnie wanilii. Cytując za portalem Profesjonalny Dietetyk: wanilia działa na organizm odprężająco. Zmniejsza odczucie lęku, stresu, zniechęcenia, czy po prostu ogólnego zmęczenia. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, przez co wzmaga apetyt. (...) Pobudza też krążenie krwi. Czyli jeśli spożywać z umiarem - samo zdrowie

Grunt to przepis!
Konfitura truskawkowa 218

Rozpoczął się sezon przetworów..., czyli mój najlepszy czas :) Kocham zapach, jaki wtedy panuje w kuchni :) Soki, dżemy, kiszone ogóreczki... i wiele innych pyszności. Tegoroczny sezon zainaugurowała konfitura z truskawek, bo cóż może być lepszego na jesienną czy zimową chandrę od świeżo upieczonej bułeczki z własnej roboty dżemem truskawkowym :) Składniki: 3 kg truskawek, 1,5 kg cukru, 3 godziny wolnego czasu

Delicious Titbits
C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 222

łyżki masła Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat 241

Waszą ocenę:) Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat     Składniki: 2 udka wędzonego kurczaka kiść jasnych winogron mieszanka sałat sos: mały jogurt naturalny + 1 łyżka soku z cytryny+ 1 łyżeczka owocowego octu balsamicznego   Z kurczaka usunać skórę, pokroić w kostkę. Winogron umyć, oszuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Kurczaka i owoce dodać do mieszanki sałat. Tuż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania