sok - 13499 przepisów (strona:753/900)

Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 241

porządnej porcji mięsa? Ja zdecydowanie zaliczam się do grona tych szczęśliwców! :) A zwłaszcza, gdy swój kawałek steka mogę przyrządzić tak, jak lubię najbardziej: średnio wysmażony, z którego wycieka jeszcze sok, sprawiający, że jedzenie staje się prawdziwą rozkoszą! Mięso potrzebuje jednak godnego kompana. Nie zapomnijmy zatem o dodatkach.  I wiecie co - to właśnie tu kryje się największa zaleta samodzielnego przyrządzania

Sajkofanka smaku
Rostbef 271

smaż 3 minuty. Po tym czasie przełóż go delikatnie na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z patelni i odłóż na chwilę, by soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Na tłuszczu, który pozostał ze smażenia połóż kiść pomidorów koktajlowych i przesmaż, aż skórka lekko popęka, a pomidorki delikatnie zmiękną. Przygotuj sos: czerwone wino zredukuj

Sajkofanka smaku
Tarta z botwinką i serem korycińskim 230

paski, buraczki obieramy i razem z gałązkami botwinki kroimy w małe kwadraciki, po czym wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Sparzoną botwinkę przecedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Delikatnie osuszamy. Czosnek siekamy.    Zalewa do farszu: Jajo roztrzepujemy, dolewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku. Koniec: Farsz wykładamy na ostudzona tartę. Zalewamy masą jajeczno

Sajkofanka smaku
Pasta alla Norma 270

Monini do smażenia 2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato  Bakłażan myjemy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na sitku i posypujemy solą. Zostawiamy na ok 30 min, aż puści gorzki sok. Po tym czasie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja nie miałam tyle czasu i ten krok pominęłam i faktycznie mój bakłażan był troszkę gorzkawy. Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu

Mia Cucina Sofieta
Nad morzem 212

mama spaghetti allo scoglio( “na skale”). Dzieci “pogardziły” tymi pysznościami i wybrały frytki oraz grillowane parówki((( Po południu dla ochłody orzeźwiająca granita, z dużą ilością kruszonego lodu i kolorowego soku

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 209

orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v  Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda gazowana. v  Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier

Mia Cucina Sofieta
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 217

kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy i zmieszać na wysokich obrotach w blenderze. Może być również dodana i zmieszana w blenderze ze świeżo wyciskanym sokiem, napojem kakao lub mlekiem orzechowym, tworząc w ten sposób napój bogaty w substancje odżywcze

Mia Cucina Sofieta
Strucla makowa 339

lukrujemy. Składniki na lukier: ·         pół szklanki cukru pudru ·         1 -2  łyżeczki soku z cytryny Rozcieramy na gładką masę.Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Brzoskwniki- Pesche dolci 256

cały czas mieszać aby krem się nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v  likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v  cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere) lub nutellą. Złożone brzoskwinki zanużayć w likierze, pozwalić aby ciasteczka napily sie go dowoli, lekko

Mia Cucina Sofieta
Jajka z niespodzianką 200

nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C.  Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które użyjemy na góre jajeczka tzn. 1/3 wszystkich ciasteczek

Mia Cucina Sofieta
Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 228

minut. W czasie gdy ciasto leżakuje obieramy gruszki i kroimy je w kosteczkę. Pokrojone gruszki posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy na 10 min., żz gruszki puszczą sok. Rodzynki namaczamy w  odrobinie gorącej wody i rumu.  Rospuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce miksujemy ricottę, dodajemy cukier, po jednym żółtku i mączkę migdałową

Mia Cucina Sofieta
Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) 241

wcale nie za sprawą truskawek ani poziomek, ale aromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*).  Owoce uva fragola są małe, mają intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego,  wszak z winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę

Mia Cucina Sofieta
Salami z białej czekolady z żurawiną 241

swietle tych mądrych wywodów, może warto   wkomponować żurawinę w codzienne menu. Można zacząć od małej przekąski w postaci suszonej żurawiny, może warto zamiast herbaty czy kawy napić się soku z żurawiny, na obiad wyczarować proste danie z konfiturą z żurawiny, a na deser podać coś pysznego … też z żurawiną) Moją przygodę z żurawiną zaczęłam od deseru. Zapraszam

Mia Cucina Sofieta
Panna cotta z musem truskawkowym 355

godzin do całkowitego stężenia. Przed podaniem przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki szybko płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy szypuki, kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Przekładamy do blendera (zostawiamy parę kawałków do dekoracji) i miksujemy na mus.    *W przypadku żelatyny w proszku należy zalać ją kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 254

stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę. Często mieszamy. Dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy pokrojone truskawki i łączymy z ryżem. Dodane truskawki powinny puścić sok, a gdy ryż go wchłonie zaczynamy dodawać małymi porcjami gorący wywar.  Łyżką wazową wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy do całkowitego wchłonięcia. Często mieszamy. Powtarzamy czynność czekając

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania