sok - 13499 przepisów (strona:746/900)

Zupa z kurczakiem "Khao Soi Gai"/ Chicken Soup "Khao Soi Gai" (ข้าวซอยไก่) 435

Wkładamy mięso z kurczaka i pokrojone papryczki, wlewamy bulion, resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. 3. Na minutę przed końcem wyciskamy sok z połowy limonki. Gotowe! ~~~ Ingredients: 1 Tbsp red curry paste 2 cups chicken broth 1/2 teaspoon ground turmeric 2 chillies 1 Tbsp soy sauce 1 Tbsp fish sauce 250ml coconut

Tajskie smaki
Tarta z kurkami i kurczakiem pod pierzynką serową 376

kroimy w kostkę. Doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka oraz smażymy na rogrzanym oleju. W międy czasie czyścimy kurki i myjemy. Kroimy na kawałki i podsmażamy na drugiej patelni. Kiedy sok, który puszczą grzyby wyparuje, dorzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy minutkę i dodajemy śmietanę, oregano oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Ciastem wykładamy formę. Układamy na niej kurczaka, śmietanowe kurki

Kolizje Smaków
Szaszłyczki z kurczakiem i ananasem 257

ustach. Idealne na obiad lub przekąski. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Kilka plastrów ananasa 100ml Śmietany 12% Przyprawa złocista do kurczaka Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, nieco soku z ananasów, lub inne ulubione przyprawy do mięsa Wykałaczki Mięso myjemy i kroimy w paseczki. Plasterek ananasa kroimy na 8 kawałków. Na wykałaczkę nakłuwamy końcówkę paska kurczaka, następnie ananasa, zawijamy kurczaka

Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 212

wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą oraz dodajemy cukier i sok z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy gruszki aby ostygły. Szpinak myjemy oraz odrywamy ogonki liściowe. Osuszamy i umieszczamy na rozgrzanej

Kolizje Smaków
Tarta marchewka z jabłkiem 286

jabłko myjemy oraz obieramy. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli surówkę mamy zamiar zjeść później warto ją skroić sokiem z cytryny by nie ściemniała. Smacznego

Kolizje Smaków
Dżem gruszkowy z wanilią 167

300g Składniki: 1 ½ kg gruszek 1 laska wanilii ½ cytryny 100g cukru Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz cukier. Ilość cukru można zmieniać w zależności od słodkości gruszek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Laskę wanilii przecinamy na pół i tępym końcem noża wyciągamy ziarenka, które

Kolizje Smaków
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 284

przypraw :)  Djaj Matisha Mesla, czyli kurczak z pomidorami i miodem to tradycyjna marokańska potrawa, kojarzona szczególnie z miastem Fez. Jest to rodzaj prostego tażinu. Kurczak gotowany jest w soku z pomidorów, który po odparowaniu pozostawia gęsty, słodki, skarmelizowany sos. Posypka z uprażonych migdałów i nasion sezamu wieńczy danie dodając mu fajnej chrupkości.Jak pisze Claudia Roden w książce

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne bożonarodzeniowa 667

tłuste, aby samo się smażyć, podlej trochę oliwą. Pamiętaj, aby rozbijać grudki mięsa łyżką. Wmieszaj posiekane pieczarki i przyprawy. Smaż dalej mieszając od czasu do czasu, pieczarki puszczą swój sok, a ty poczekaj, aż prawie cały odparuje. Wtedy wlej sos pomidorowy i wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz rozrzedzić kilkoma łyżkami wody. Zmniejsz ogień do małego i duś całość przez około

Chilli Czosnek i Oliwa
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 241

sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich dodać do sosu soku i skórkę ze świeżej cytryny) 4 chlebki pita, własnej roboty lub ze sklepu Przygotowanie: Rybę pokrój na kawałki o szerokości ok. 5 cm, umieść misce, dodaj składniki marynaty, dobrze obtocz

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 255

zmienić spojrzenie na mięso i nie traktuj go jako centrum posiłku. Sięgaj po małe porcje mięsa i zawsze łącz go z dużą ilością warzyw. Miód i petimezi, czyli skoncentrowany sok z winogron, były jedynymi środkami słodzącymi używanymi przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 480

marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości.Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się go jako substytut soku z cytryny. Wykorzystuje się ją w potrawach kuchni arabskiej i tureckiej. Można ją kupić w sklepach typu kuchnie świata, czy z produktami kuchni arabskiej. Kto ma ochotę na tę kolorową

Chilli Czosnek i Oliwa
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 178

bazie pomidorów, który przygotowałam na moją hiszpańską akcję. Jak tylko zrobię mu zdjęcie, pokażę Wam recepturę na blogu, a tymczasem podrzucam Wam przepis na zeszłoroczną ekspresową wersję na soku pomidorowym.W upalne dni niewiele chce się jeść, ale myślę, że dzisiejsze danie sprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 218

mąką. Przełóż ciasto z papierem na blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Z pomocą łyżki cedzakowej ułóż na cieście nadzienie owocowe (unikamy przenoszenia zbyt dużej ilości soku, który wyciekł z owoców, aby nie rozmiękł ciasta), zostawiając 5-cm margines. Teraz nawiń wolne krawędzie ciasta na nadzienie, pomagając sobie papierem do pieczenia, formując ozdobne falbanki. Posmaruj wierzch ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 222

zielonej fasolki, usunięte końce ok. 80 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola garść orzechów włoskich, posiekanych dressing: 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę blanszuj przez ok. 3 minuty w gotującej się wodzie. Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki

Chilli Czosnek i Oliwa
Clafoutis - ciasto z wiśniami 177

dodać do ciasta trochę ekstraktu migdałowego. Dlatego pożyczyłam od mojej Mamy specjalny przyrząd - drylownicę, którą pokazywałam Wam na Facebooku. Sprawdza się świetnie, choć po wszystkim cała kuchnia jest w soku wiśniowym (dzięki za zmywalne ściany:)) Jeżeli nie macie dostępu do drylownicy, możecie wypestkować owoce ręcznie, robiąc w nich małe nacięcia i wyłuskując pestki.Jeżeli lubicie słodkości na śniadanie, możecie przygotować

Chilli Czosnek i Oliwa