żółtkiem. Do zagotowanego mleka wlać dokładnie wymieszane mąki z żółtkami. Mieszać aż będzie gęste. Dodać rozgniecione na gładką masę banany. Przelać do pucharków, ozdobić według własnej potrzeby np. domowym sokiem malinowym lub żurawinowym
Magiczne Życie Martydlaczego ja miałam nie dodać do swojej. Składniki : * pęczek zielonych szparagów * 1,5 l wywaru warzywnego bądź rosołu * 2 ziemniaki * pół kostki serka topionego * 2 łyżki śmietanki * łyżeczka soku z cytryny * sól, pieprz, zioła do smaku Przygotowanie : Końcówki szparagów ułamać a główki odciąć. Rosół zagotować razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz szparagami. Gdy będą miękkie, zmiksować. Dodać serek
Magiczne Życie Martyłkowałam się też gotową mieszanką sałat - dla wygody. I sałaty niestety ogródek nie posiada. Składniki :* mix sałat * czerwona papryka* awokado * ogórek* pomidorki koktajlowe* dressing : oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Awokado, ogórka i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Składniki
Magiczne Życie Martyziarenka rozgnieść w moździerzu * kilka lisków świeżej bazylii lub mięty* szczypta soli do smaku* łyżeczka cukru do smaku* sos balsamiczny Przygotowanie :Truskawki posłodzić. Odstawić na chwilę, aż lekko puszczą sok. Zioła drobno posiekać, dodać do truskawek. Przyprawić solą, pieprzem i sosem balsamicznym. Jeśli robimy w wersji na ciepło to wszystkie składniki poza ziołami dodajemy na patelnię, lekko podlewamy wodą
Magiczne Życie MartyRozgrzewa za sprawą pewnego składnika... :)Przy okazji na zdjęciach mój nowy nabytek - dwa małe "garnuszki" do zapiekania ze sklepu Duka :) Tymczasem wracam do picia zielonej herbaty z sokiem imbirowym (zapraszam do wykonania :))Przepis z "Kuchnia polska" (prezentowałam już przy innym wpisie tutaj)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćrestauracji Delight w krakowskim hotelu Andel's.Spotkanie na celu miało przybliżenie nam zasad zdrowego odżywiania i komponowania smacznych i zdrowych sałatek, jak również zapoznanie nas z szeroką ofertą soków i olejów firmy Oleofarm. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku- masę jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać - z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga
Smakołyki Berenikizostawić do wystygnięcia - pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta
Smakołyki Berenikinazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie.Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój
Smakołyki Berenikipieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut- na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)- rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach
Smakołyki Berenikiśmietany (lub jogurtu naturalnego)sól, pieprzCebulę zeszkliłam na maśle.Pieczarki oczyściłąm, pokroiłam i dodałam do cebuli. Dodałam sól i pieprz.Podsmażyłam, po czym chwilę dusiłąm pod przykryciem, bypieczarki puściły sok. Następnie śmietanę rozrobiłam z mąką (i ewentualnieodrobiną wody). Delikatnie wymieszałam z pieczarkami. Doprawiłam, dosoliłam.Zagotowałam. Podałam z gryczakami. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiW nocy zagrzmiało.Błyski, potężne, robiły mieszkańcom skrytym w domostwach zdjęcia z lampąbłyskową.Grzmoty nie dawały spac.Deszcz lał się jak z cebra. I ani myślał przestac.A
W kuchni Karmel-itkiteż czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi Kapustę poszatkowałam i obgotowałam 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę i smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą i vegetą. Wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać można
W kuchni Karmel-itkiwiśni200g rabarbaruszklanka cukruRabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę,w miseczce zasypałam kilkoma łyżkami cukru. Wiśnie rozmroziłam, wrzuciłam do rondelka, zalałam wodą (ok. 1l) Wsypałam cukier i włączyłamgaz. Kiedy rabarbar puścił sok, całą zawartość miseczki dodałam do wiśni. Całośćzagotowałam, zestawiłam z ognia do wystygnięcia.Jeśli będzie za słodki - dolać wody, zbyt kwaśny - dosypać cukru. To już pozostawiam wedługuznania każdemu z osobna.Przecedziłam
W kuchni Karmel-itkiSztywną piankę wyłożyłam na zimne galaretki. Posypałam posypką. Podałam od razu. * Przypominam, że truskawki myjemy z szypułkami, a te odrywamy dopiero w chwili konsumpcji lub przyrządzania, aby nie traciły soku. I płuczemy pod bieżącą wodą! Też najlepiej dopiero w chwili użycia, czyli zjadania
W kuchni Karmel-itki