sok - 13499 przepisów (strona:437/900)

Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 172

wchłonie płyn- około 18 minut. W tym czasie kalmary przyprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i smażymy na rozgrzanej patelni aż uzyskają biały kolor. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie, jeśli jest taka potrzeba. Tuż przed podaniem do gotowej

Mango Papaja
Kiszona domowa kapusta 236

słoików.Kapustę warstwami przesypujemy odrobiną soli, cukru i startej na grubych oczkach marchewki. Mieszamy. Każdą warstwę dobrze ugniatamy. Chyba ważna jest tu męska siła w ugniataniu. Kapusta powinna pościć sok. W środek wkładamy całe jabłka.Na wierzch kapusty kładziemy np. worek foliowy ( dobrze jest mieć okrągłą drewnianą pokrywkę , którą obciążamy ciężkim kamieniem. Tak przygotowana kapustę zostawiamy na trzy doby.W pierwszej(...)słoików( najlepiej takich na gumkę i sprężynkę), dobrze ugniatamy.Dolewamy płyn na wierzch. Zakładamy gumkę i sprężynkę. Przechowujemy w piwnicy. Najlepiej trzymać słoiki  przez kilka dni w misce, ponieważ sok z kiszonki wycieka.Po tym okresie przetrzeć słoiki i trzymać w miejscu, gdzie temperatura wynosi około 10 stopni.To wszystko- mamy gotową własnej produkcji kiszoną kapustę    SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 190

plasterki żółtego sera,- trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają),SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE:- 2 marchewki,- papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone),- 3 łyżki masła,- 3 łyżki cukru trzcinowego,- sok z brzoskwiń,- 2 duże cebule,- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra.Działamy szybko - wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z bazylią i olejem, obtaczamy w tym dokładnie indyczka, przekładamy go do naczynia żaroodpornego(...)cebulę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy marchewkę i dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy.Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona

Wypisz Wymaluj
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 215

pszennej1/2 szklanki jogurtu greckiego100 g masła1 czubata łyżka cukruszczypta soliFarsz:50 g marcepanu1,5 łyżki siekanych rodzynek1,5 łyżki siekanych orzechów włoskich1,5 łyżki siekanych migdałówlukier:cukier puder i sok z limonkisiekane migdały do posypaniaMasło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można(...)minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i lukrujemy. Wystarczy 1/4 szklanki cukru pudru wymieszać z 1 łyżką soku z limonki, posmarować rogaliki i obsypać je siekanymi migdałami lub orzechami.Smacznego.The post Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jogurtowa babeczka z kiwi w pikantnym syropie 209

Cupcake yoghurt with kiwi in a spicy syrupSkładniki.400 ml jogurtu naturalnego2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżeczki żelatyny4 mandarynki10 dag cukru50 ml soku pomarańczowego1 łyżka słodko-pikantnego sosu chilliWykonanie.Żelatynę namoczyć i rozpuścić.Obrane kiwi przekroić na pół. Włożyć do opłukanych miseczek, foremek itp.Jogurt zmiksować z cukrami i żelatyną.Masę przelać do miseczek wokół kiwi. Odstawić do stężenia(...)Mandarynki sparzyć i pokroić w cienkie plasterki.Gotować na małym ogniu, przez 5 minut w syropie  z cukru, soku pomarańczowego i sosu chilli.Babeczkę z kiwi przełożyć na talerzyk i polać syropem z mandarynkami

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z dorsza z nadzieniem serowym 224

przyrządziłam rybkę w lżejszej, pieczonej wersji z delikatnym serowym nadzieniem pełnym aromatycznych ziół. Danie okazało się naprawdę bardzo smaczne a do tego mało kaloryczne:)Składniki:700g filetu z dorsza,sok z 1/2 cytryny, 100g serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami, czubata łyżka posiekanego koperku, dymka ze szczypiorkiem, łyżka śmietany 12%, 2 łyżki startego żółtego(...)sera, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 2 łyżki płatków migdałowych. WykonanieFilet z dorsza oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Serek utrzeć ze śmietaną, posiekanym koperkiem oraz drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Dodać starty ser, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Masę rozsmarowywać na filetach, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto z jabłkami i migdałami 327

amoniakiem. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną.Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowei doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy masę

Moje Kuchenne Rewelacje
Filety rybne w płatkach migdałowych 235

świeżych. A że niedługo powoli zbliżają się święta Bożego Narodzenia i Wigilia, warto pomyśleć o świątecznym menu... Składniki: 750 mrożonych lub 500 g świeżych filetów z ryby (najlepszy mintaj) sok z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia 200 g płatków migdałowych klarowane masło lub ewentualnie olej do smażenia Filety(...)ryby rozmrozić, jeśli nie używamy świeżych, pokroić na mniejsze kawałki, a rozmrożone dobrze odcisnąć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Filety osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko dociskając do ryb. Filety obtaczać w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty

Czerwień i błękit
Nogi z kurczaka po sycylijsku 191

brytfannie Toscana od Florina. Składniki-nogi z kurczaka-ugotowane na parze ziemniaki -groszek zielony mrożony lub z puszki-włoszczyzna mrożona + marchewka pokrojona w słupki-bazylia-oliwa z oliwek-sok z cytryny-sól-sycylijska sałatka znajdziecie ją TUTAJ-ocet winny z czerwonego wina-przyprawy Skworcu- pieprz ziołowy + Karahi Chicken MasalaWykonanie jest bardzo proste, bo o to chodzi, a efekt bardzo(...)pozostanie na długo w pamięci naszych domowników czy gości!Umyj nogi z kurczaka i podziel na dwie części. Ja włożyłam od razu do brytfanny Toscana. O niej  TUTAJDodaj sok z cytryny, nie kilka kropel, ale tak około filiżanki do espresso. Następnie pieprz ziołowy oraz Karahi Chicken Masala Skworcu i ..wetrzyj w kurczaka dokładnie. Następnie dodaj oliwy z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś w sosie porowo-czosnkowym 162

rozdzielamy na różyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy. Można lekko posolić. Podajemy łososia polanego sosem.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Lekka sałatka z sosem winegret 866

Zdrowa i pyszna sałatka z sosem winegretLekka sałatka z sosem winegret SKŁADNIKI:1 op. mieszanki sałatsałata lodowa-1 główkapomidory -2 sztSos Winegret:1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy dijonsól i pieprzPRZYGOTOWANIE:Sos: Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie

Kuchnia Danusi
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 221

esencji waniliowej50 g roztopionego masła2 jajkaNadzienie:170 g brązowego cukru60 roztopionego masła2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki mielonych goździkówPolewa:100 g serka kremowego Apetina naturalnego4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z  cytryny1 łyżka soku  z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie

Kulinarne przygody Gatity
BABKA SEROWA 411

kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny 40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego aromat cytrynowy skórka pomarańczowaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy(...)dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona

Walijskie Pichcenie
OBIADOWA SAŁATKA Z BURACZKÓW I CEBULI 187

sosów: bitek, mielonych, gulaszu... Polecam gorąco!Składniki:6 buraczków średniej wielkości1 cebula (10 dag)4 łyżki oliwy lub oleju2 płaskie łyżki cukru1 łyżeczka soli¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smakusól, cukier, pieprz do smakuWykonanie: Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Obieramy całkiem     przestudzone i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja korzystam(...)już ugotowanych, hermetycznie pakowanych, które znacznie ułatwiają mi ... życie :-) Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę cebulę. Dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżki cukru, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, pieprz i oliwę. Dokładnie mieszamy. Proporcje przypraw są oczywiście uzależnione od naszego smaku, więc doprawiamy wg uznania  wymienionymi przyprawami.Sałatkę można jeść na ciepło, chociaż ja zdecydowanie bardziej

Walijskie Pichcenie
JAGODOWY DESER FIT 635

potrzebujemy na 3 pucharki:250g jagód1 jogurt grecki 0% 200g1 jogurt grecki waniliowy 200gpłaska łyżka cukruWykonanie:Jagody zasypujemy łyżką cukru i w małym rondelku podgrzewamy chwilę, aż puszczą sok. Studzimy. Jogurt naturalny mieszamy z jogurtem waniliowym. W szklanych pucharkach układamy wg naszej fantazji: najpierw jogurt, potem łyżeczkę naszych jagód z sokiem, znowu jogurt i ponownie jagody. Oczywiście warstwy można przełożyć

Walijskie Pichcenie