sok - 13499 przepisów (strona:436/900)

Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 228

mąki ziemniaczanej3 jajka 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliMUS:850 g wiśni3 łyżki cukru pudru2 galaretki wiśniowe1/4 szklanki wodyPONCZ:1/4 szklanki gorącej wodyłyżeczka cukrułyżka soku z cytrynyBITA ŚMIETANA:650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny3 łyżki gorącej wody+ kilka borówek amerykańskich do dekoracji.WYKONANIE:Na samym początku najlepiej przygotować(...)białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut.Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia.Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką 214

podsumowanie, napisze tylko tyle, że orzechowa kruszonka jest dla mnie tak cudownie pysznym zaskoczeniem, że już rozmyślam do jakiego ciasta ją przemycić :)SKŁADNIKI:CIASTO:2 łyżki soku z cytryny150 g masła200 g cukru3 jajkaskórka z połowy cytryny400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia180 ml mleka+ 700 g jabłekKRUSZONKA:200 g orzechów włoskich70 g mąkipół szklanki cukru25 g zimnego masłaWYKONANIE(...)wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm.Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko

Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczki z gruszką i grapefruitem 157

szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 lyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju0,5 szklanki mleka0,5 grapefruita1 dojrzała gruszkaSuche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z grapefruita. Gruszkę obieramy kroimy na kawałki i zgniatamy na mus (dojrzałe owoce można rozgnieść widelcem, twardsze trzeba zmiksować w blenderze). Gruszkę, sok z grapefruita, jajko, olej i mleko dodajemy

Ciastkozercy
Babeczki migdałowe z wiśniami 186

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka płatki migdałowe wiśnie w cukrze (lub kandyzowane) Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy(...)mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Odsączamy wiśnie z soku, nakładamy do foremek po łyżce ciasta i wiśnie. Wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu i układamy jeszcze jedną warstwę wiśni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około

Ciastkozercy
Babeczki egzotyczne 203

dużym powodzeniem na każdej imprezie..Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju0,5 szklanki mleka0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek0,5 mocno dojrzałego bananaskórka pomarańczowagranatskładniki na krem budyniowy(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy

Ciastkozercy
Biszkopt 408

proszku do pieczenia1 szklanka octusok z cytryny (lub winian sodu) Oddzielamy białka od żółtek. Do białek (dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić) dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub pół łyżeczki winianu sodu. Ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Ważne, żeby mieć

Ciastkozercy
Mazurek z owocami 171

specjalnie nie dziwiło. W tym roku postanowiłam zrobić mazurek z owocami, kremem waniliowym, czekoladą i całkiem zwyczajną zajęczą dekoracją.Składniki na biszkoptSkładniki na krem budyniowyPoncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonkiDo środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki)Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczeniaPrzed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem. Biszkopt przygotowujemy

Ciastkozercy
Babeczki migdałowo pomarańczowe 155

drogę na drugie śniadanie.Składniki na babeczki:100 g migdałów1 szklanka mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła (lub margaryny)2 jajka0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczySkórka pomarańczowaSkładniki na krem z serka mascarponeMasło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Migdały siekamy drobno lub wkładamy na moment do blendera i miksujemy.Wyciskamy sok pomarańczy, dodajemy do przestudzonego masła. Dodajemy

Ciastkozercy
Cytryniaczki 212

proszku do pieczenia2 jajkaSkładniki na krem cytrynowyMargarynę wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękła. Oddzielamy żółtka od białek. Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem).Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy

Ciastkozercy
Domowa masa cukrowa 291

zwykłym sklepie spożywczym. I taki jest właśnie ten przepis. W dodatku sprawdzony, przetestowany - działa :)Składniki:350 g cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 płaska łyżka żelatyny30 ml wody1 łyżka soku z cytrynyaromat pomarańczowyCukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miski.Żelatynę namaczamy w wodzie.Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę wkładamy do ciepłej wody) lub w mikrofalówce. Dodajemy do cukru pudru(...)razem z sokiem z cytryny i aromatem.Zagniatamy masę podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną.Masa po wyrobieniu jest od razu gotowa do użycia. Jeśli chcemy wykorzystać ją później zawijamy w folie kuchenną. Przechowujemy w temperaturze pokojowej w szczelnym zamkniętym pojemniku: woreczku strunowym, zawiniętą ciasno w folie.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 261

kanapek, przekąsek i sałatek. Ugotowałam jajeczko. Wykorzystalam również Ketchup bez cukru BIO , który jest idealny dla dzieci oraz  wszystkich osób dbających o zdrowie. Przygotowany został na bazie koncentratu soku jabłkowego, który nadał mu delikatnej słodyczy, wyjątkowego smaku i aromatu. Tradycyjny ocet zbożowy  zastąpiono w nim octem jabłkowym, którego zalety zdrowotne są znane i cenione od stuleci. Wbrew pozorom(...)prawdziwie zdrowym, mocno pomidorowym i niezbędnym produktem w każdej kuchni. Całości dopełniła Musztarda łagodna BIO, która poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie, zwłaszcza tłuszczów. Nasze musztardy przygotowane są z najlepszych, ekologicznych i wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur. Musztarda łagodna BIO jest idealna zarówno w postaci dodatku

Z Kuchni Do Kuchni
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 215

Steward.Składniki dla 4 osób:szklanka kaszy quinoasól, pieprz świeżo mielone3 łyżeczki oliwy3/4 łyżeczki mielonej papryki4 filety tilapiiogórek zielony1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru1/3 szklanki pokruszonego sera feta2 łyżeczki świeżego soku z cytrynyDo małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.Ogórka pokroić(...)kostkę.Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Rybę można równie zgrillować Przełożyć rybę i sałatkę na talerze

wyzwania kuchenne
Syrop z pigwy do herbaty 178

kroimy każdą ćwiartkę pigwy w plasterki. Do słoików na zmianę wkładamy pigwę i cukier. Robimy takie centymetrowe warstwy. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na całą dobę. Pigwa będzie puszczać sok, więc co kilka godzin potrząsamy słoikiem by wymieszać cukier z sokiem. Następnie przekładamy zawartość wszystkich słoików do miski i mieszamy, tak by cały cukier się rozpuścił. Przekładamy do wyparzonych słoiczków

Aga w kuchni
Tajski burger 227

potas i witaminy C i A.Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać! :)Składniki na 5 burgerów:500 g mięsa wołowego mielonego3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*1 łyżka soku z limonki3 liście limonki kafir, pociętej w paski1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 dymki (biała część), drobno posiekane1 jajko2 1/2 łyżki sosu rybnegopłatki chilli do smakuSałatka do burgera:1 szklanka posiekanej sałaty(...)rzymskiej1/2 szklanki posiekanych listków mięty1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie)2 dymki (zielona część), posiekane3 łyżki soku z limonki1 łyżka sosu rybnego Dodatkowo:5 maślanych bułek z sezamem1 łyżka oleju1 awokado, obrane, zgniecione widelcem1 czerwona cebula, pokrojona w krążki1 pomidor, pokrojony w plastrysos Sriracha**CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy

Tajskie smaki
Krokiety z kapustą i grzybami 281

pieczarek 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki kminku ¼ łyżeczki tymianku W dużym garnku umieszczamy kapustę razem z sokami, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy i studzimy. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy(...)kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej na głęboką patelnię. Do zeszklonej cebulki dorzucamy pieczarki i smażymy do odparowania soków. W między czasie kroimy kapustę. Dodajemy na patelnię. Doprawiamy wymienionymi przyprawami lub według uznania. Smażymy do czasu aż smaki nam się ładnie połączą. Przygotowane wcześniej naleśniki, nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety, brzegami naleśnika pod spód. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta

kulinarnyswiatdomi