sok - 13499 przepisów (strona:444/900)

Placek cytrynowo - czekoladowy z borówką 153

łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, szczypta soli, 350 g cukry, 220 g masła, 4 jajka, 250 ml jogutru naturalego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, otarta skórka z cytryny i sok, borówki, Wykonanie;Łączymy suche składniki. Masło ucieramy z cukrem na gładko. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Następnie dodajemy stopniowo mąkę na przemian z jogurtem. Miksujemy. Czekoladę siekamy na kawałki(...)Dodajemy do masy.Dodajemy sok i skórkę ze sparzonej cytryny. Na spód tortownicy kładziemy borówki.U nas było ich zdecydowanie za mało i trochę się zgubiły;) Zalewamy masą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut

Anioły w kuchni
Gruszkówka z cynamonem 177

naszego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Obieramy gruszki i usuwamy gniazda. Pokroiłam je następnie w ćwiartki. Zasypujemy w dużym słoju cukrem. Tak przygotowane odstawiamy na około 2-3 dni aż puszczą sok. Jeżeli już sok jest zalewamy wódką i dodajemy korę cynamonu i goździki. Zamykamy słoik i odstawimy na miesiąc. ja odłożyłam do piwnicy. Ważne żeby było ciemne miejsce.Po tym czasie filtrujemy

Anioły w kuchni
Maliny z wanilią do herbaty 148

herbatki:) To taka nasza pierwsza pomoc w domu:) tak przyrzadzone maliny sa idealne na jesienną niepogodę.taka babcina spiżarnia:)Składniki; 1 kg malin, 1/2 kg cukru, laska wanilii, sok z cytryny, Po najlepsze przyprawy zapraszam do SKWORCU Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu  HanuśZZ Wykonanie;Maliny łączymy z cukrem i wanilią. Zagotowujemy. Mieszamy i gotujemy około 10 minut(...)wolnym ogniu.Dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustwaimy słoiki do góry nogami do ostygnięcia

Anioły w kuchni
Drożdżowe z gruszkami 134

jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.Składniki; 25 g drożdży, 210 ml mleka, 70 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 500 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny Wykonanie;Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy w nim cukier. Makę wsypujemy do miski. Robimy dołek i wrzucamy tam pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką i odstawiamy(...)minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut/ do suchego patyczka

Anioły w kuchni
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 295

porcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego(...)smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry

karmelowy
Babeczki z cytrynowymi polędwiczkami na ostrym sosie czekoladowym 198

polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki ziaren słonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny, ½ papryczki chili.  Przygotowanie: Babeczki W garnku(...)kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze  180°C. Pesto Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny,  doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Polędwiczki cytrynowe Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich

Moniki Smakołyki
Imbir zdrowie w twoim domu 220

takie jak: gingerol i zinferon dodają przyprawie  lekko gorzkiego  i palącego smaku. Jakie właściwości ma imbir: .Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędne i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową,  poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości. Leczy przeziębienia i przynosi(...)miód,  woda cytryna Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar z imbiru podawać w filiżankach. Herbatka wypijana na noc zlikwiduje bezsenność. Wypita rano pomoże w ciągu dnia, w podejmowaniu trafnych decyzji. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Upiorny napój na Halloween 210

Ostatnia już propozycja na Halloween. Tym razem napój. Zrobiony na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci. Składniki: kilka jabłek sok z czarnej porzeczki lub w wersji alkoholowej czerwone wino ewentualnie czerwony barwnik spożywczy Jabłka obrać ze skórki i ostrym nożykiem powycinać w nich twarze. Zalać sokiem lub winem. Jeśli wycięte otwory są zbyt mało widoczne można do każdego z nich wlać

chwile dla mnie
Nalewka z pigwy 150

macie  ciekawy przepisy ? Chętnie skorzystam. SKŁADNIKI 1 kg dojrzałych owoców pigwy 1 szklanka cukru  1/2 l wódki 4 łyżki płynnego miodu  skórka z 1/2 pomarańczy oraz sok  50 ml rumu WYKONANIE Umyte owoce pokroić wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do słoja i zalać alkoholem.  W takim stanie trzymać 2-3 tygodni. Po tym czasie ekstrakt zlać(...)zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Babka gotowana 244

Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1 kieliszek (25 ml) wódki Margarynę "Kasię" roztapiamy i schładzamy. Dosypujemy cukier puder i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Tort Motyl 181

cytryny   Wykonanie :           Biszkopt przekładamy kremem / masą Przekrajamy na pół Połówki odwracamy o 180 stopni Dowolnie dekorujemy , na środek kładziemy banana posmarowanego wcześniej sokiem z cytryny lub tułów robimy z kremu

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Makaron z sosem dyniowym 247

dyni ( pieczona zmiksowana dynia )* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* 150 ml bulionu* 100 ml śmietanki 30%* cebula* sól, pieprz* natka pietruszki lub kolendra* 200 g świeżego pstrąga łososiowego* 1 łyżka soku z cytryny* oliwaWykonanie:Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni.Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć(...)samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni.Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku.Ugotowany makaron wymieszać z sosem.Porcję makaronu w sosie dyniowym posypać

kolorowotorcikowo
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 223

BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. /własny;/ na 2 porcje 1/2 niewielkiego brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12%  200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki(...)mleku, dodaję do pozostałych składników, ciągle mieszając (jeśli obawiasz się grudek, przelej przez drobne sitko). Kiedy sos zacznie gęstnie - ciągle mieszam, to ważne! - doprawiam. Dodaję sól, biały pieprz, sok z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty - dodaję mleka, gdy zbyt rzadki - nieco mąki rozprowadzonej w odrobinie mleka. Na samym końcu wrzucam posiekaną pietruszkę. Podaję z makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z pieczarek 342

cebulisok cytrynowysólpieprznatka pietruszki2-3 jajkamajonez wegański lub zwykłyUmyte pieczarki z przyciętymi trzonkami kroimy w półplasterki lub w paski i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 2 minut, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny.Cebulę kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem.Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy.Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy sól, pieprz i majonez do smaku

chwile dla mnie
Pstrąg grillowany z sosem koperkowym 201

pstrągi 2 ząbki czosnku 1 cytryna 2 liście laurowe natka pietruszki świeży tymianek 1 łyżka oliwy Sos. 5 dag masła 1 łyżeczka musztardy Dijon 125 ml śmietanki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką(...)ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół. Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrągi grillować po 4-5 minut z każdej strony. Podać z sosem koperkowym

Kulinarny karnet Christophera