sok - 13499 przepisów (strona:450/900)

Chleb śliwkowy na miodzie 170

wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej  200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki  zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia(...)sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój

Apetyczna babeczka
Kaczka w pomarańczach 130

mąki ziemniaczanej     pieprz     szczypta soli Mięso umyć, osuszyć, lekko ponakłuwać. Natrzeć oliwą, pieprzem i solą, wstawić na dobę do lodówki. Posiekać cebulę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, wlać do środka tuszki, dodać cebulę i połowę listków melisy. Otwór przez który wkładaliśmy farsz zaszyć nicią kuchenną. Przełożyć kaczkę nóżkami do góry do żaroodpornego naczynia, podlać(...)bulionem. Jeśli nie robimy całej kaczki możemy ją upiec w rękawie do pieczenia. Piec w tem 200 C przez ok 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso sokiem z drugiej pomarańczy rozrobionej z miodem. Po upływie godziny przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika obłożyć je listami melisy i pokrojoną w pół plasterki ostatnią pomarańczą

Apetyczna babeczka
Jabłka w cieście z konfiturą i migdałami 162

banalne podanie jabłka!  Składniki : 12- 15 jabłek , (ja wolę małe) 30 dag mąki pszennej 18-20 dag masła lub margaryny szczypta soli  2 żółtka 8 łyżek soku jabłkowego  słoik konfitur całe migdały ok 30 sztuk www.owocowyraj.eu   Wykrawacze do zdobienia kupicie na stroniehttp://allegro.pl/wykrawaczki-3szt-gwiazdki-wycinarka-z-tloczkiem-i3834036872.html  Mąkę, margarynę, sok, sól i żółtka zagnieść i odstawić

Apetyczna babeczka
Szarlotka z białym winem 196

margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Przygotowanie ciasta:Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki, ułożyć

Apetyczna babeczka
Ciasto daktylowe z melasą 199

cukru 1 jajko 12 dag masła 1/2 szk mleka 4 łyżki sztucznego miodu 2 łyżki melasy 17 dag daktyli bez pestek 8 dag orzechów włoskich drobno posiekanych sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej Posypka: 4 łyżki cukru 4 łyżki masła 2 łyżki mąki  4-5 dag orzechów włoskich , posiekanych łyżeczka cynamonu(...)rondlu wymieszać daktyle z sokiem i skórką otartą z cytryny, dodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu melasę, sztuczny miód i mleko, aż mieszanina nabierze płynnej konsystencji. Dodać do kremu i utrzeć. Dodać jajko

Apetyczna babeczka
Ryżowe ciasto z jabłkami i cynamonem 210

ryżu białego długoziarnistego  8-9 sztuk jabłek  słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego anyżu 1/2 mielonych goździków kilka kwiatów lawendy sok i skórka z 1 pomarańczy 4-5 łyżek cukru 1 szklanka mleka  2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią cukier puder do posypania sól Ryż ugotować na pół twardo(...)szklanką mleka i ok 500 ml wody i odrobiną soli. Jabłka obrać , podzielić na ćwiartki, w garnku podlewać kilkami łyżkami wody i sokiem z całej pomarańczy, gotować aż zmiękną i zrobi się jednolita masa. Dodać cynamon, anyż, goździki i kilka suszonych kwiatów lawendy. Na sam koniec dodać cukier oraz konfiturę morelową. Ugotowany ryż wymieszać z masą jabłkową i przełożyć

Apetyczna babeczka
Kurczak carry z pomidorkami cherry 207

równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos. Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy łyżeczka imbiru 7-10 pomidorków cherry ok.1/2 papryczki chili lub domowa oliwa z chili 5-6 łyżek oliwy z oliwek pieprz(...)biały sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania kilka gałązek świeżego tymianku  Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć

Apetyczna babeczka
Konfitura z kwiatów lawendy i brzoskwiń 176

niepozorny kwiat ma niesamowity aromat, który może zdominować całą potrawę czy konfiturę. Składniki : 1 kg brzoskwiń, (po obraniu ze skórki i wypestkowaniu) 3-4 kwiaty lawendy 1 szklanka cukru sok z połowy cytryny 1. Lawendę zawijamy w bawełniany materiał lub gazę i szczelnie owijamy nitką żeby kwiaty nie dostały się do konfitury, potrzebujemy aromat, który przejdzie do brzoskwiń podczas smażenia(...)konfitury. 2. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier, sok z cytryny i zawiniątko z lawendą. Pozostaje nam teraz cierpliwie mieszać i czekać na odpowiednią konsystencję konfitury. Pod koniec smażenia wyciągamy lawendę, gorącą konfiturę nakładamy do słoiczków  i pasteryzujemy przez 5 minut

Apetyczna babeczka
Bielaczek pozrastany marynowany, czyli gratka dla grzybiarza! 122

dużych skupiskach, te grzyby wyglądają tak jak wysiane ręką przez żniwiarza. Marynuję je od kilku lat i są znakomite! Składniki: grzyby leśne,  w tym przypadku bielaczek pozrastany sok z cytryny, w zależności od ilości obgotowywanych grzybów, od 1/2 cytryny do całej sztuki sól gruboziarnista Zalewa: 1 cebula 1 marchewka 500 ml wody 3/4 szklanki octu 10% 10 dag cukru(...)liść laurowy ziele angielskie 1. Grzyby oczyścić, nóżki odciąć,  do marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby.2.  Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy.3.  Gotujemy zalewę razem z pokrojoną marchewka i cebulą oraz przyprawami. 4.  Do słoiczków nakładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 40 minut.Wszystkie przyprawy znajdziecie

Apetyczna babeczka
Bomba witaminowa z mango 153

się na zaś, szczególnie teraz gdy jesień już nadeszła i słońca brak. Składniki :* dojrzałe mango* owoc kiwi * 2 mandarynki* pół słodkiego zielonego grejpfruta* łyżka miodu akacjowego* 3 łyżki soku z cytryny  Przygotowanie :Banalnie proste. Składniki kroimy w mniejsze, dowolne kawałeczki, dodajemy miód i sok z cytryny. Mieszamy i podajemy. Bądźcie zdrowi

Magiczne Życie Marty
Syrop z płatków dzikiej róży 245

Kolor jest piękny, ciemno różowy, a zapach obłędny. Już myślę nad zastosowaniem dla niego. Źródło: Pora Coś Zjeść. Składniki: 3 kubki płatków dzikiej 2 kubki wody 2 kubki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Płatki dzikiej róży oczyścić, włożyć do garnka, zalać je wodą i zasypać cukrem. Wymieszać i przykryć pokrywką, a następnie odstawić na całą noc. Następnego dnia garnek(...)przezroczyste (ok.30-40 minut). Zestawić z ognia i ponownie pozostawić na kilka godzin. Ponownie zagotować syrop, odcedzić z płatków i odparować do zadowalającej gęstości. W tym momencie należy też dodać sok z cytryny. Gotowy syrop przelać do wyparzonych i czystych butelek. Syrop można przechowywać w lodówce lub zapasteryzować

Pasja Smaku
Pasta z tuńczyka i awokado 183

Dzisiaj niezwykle prosta pasta sałatkowa, w dodatku bardzo zdrowa! Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny pieprz i sól posiekany szczypiorek Z tuńczyka odlać olej, zostawiając 1-2 łyżki. Schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, miąższ rozgnieść widelcem. Dodać do tuńczyka razem z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i wymieszać. W razie potrzeby

Czerwień i błękit
Jogurtowy sos z zielonym pesto 229

bardzo zielono. Jogurtowy sos z zielonym pesto Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 400 g 2 łyżki bazyliowego pesto  sok z 1/2 cytryny 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 łyżka listków świeżego oregano sól morska Wykonanie: Listki oregano kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt umieszczamy w misce i mieszamy z pesto(...)Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Sos przyprawiamy i mieszamy. Na koniec dodajemy świeże listki ziół. Następnie sos przykrywamy i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły

Kulinarne przygody Gatity
Domowy ketchup pikantny 174

cebulę pokroić na nieduże kawałki, resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować wszystkie razem przez godzinę bez przykrycia, często mieszając. Po tym czasie odsączamy warzywa na sicie, sok gotujemy dalej, by odparował, a pulpę porządnie miksujemy w blenderze. Jeśli blender jest w stanie zmiksować skórki i ziarenka, to po prostu wrzucamy całość z powrotem do soku, jeśli

chwile dla mnie
Piegowate babeczki 163

Piegowate babeczki   SKŁADNIKI: jajka -4 szt mąka -22 dag cukier -15 dag margaryna -22 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka gorzka czekolada soda -0,5 łyżeczki LUKIER sok z 1 cytryny, cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę pokroić na kawałki,włożyć do miski,dodać cukier utrzeć na puch. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem(...)ciasta wymieszać. Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika,piec w 175 stop.przez 20 minut. LUKIER Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem do czasu, gdy powstanie jednolita gęsta masa. Upieczone i ostudzone babeczki,polać lukrem cytrynowym

Kuchnia Danusi