kolejna paczuszka do mnie zawitała:)składniki:200 g makaronu Czaniecki kokardki150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach300 g pomidorków cherry2 garście roszponki5 łyzek oliwy1 łyżeczka musztardy dijon Kamis1 łyżka soku z cytrynysól z pieprzem Kamis do smakuMakaron ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki. Do makaronu dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki, pokrojone(...)pomidorki i listki roszponki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W słoiczku wymieszać oliwę, musztardę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotowym sosem skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko wymieszać i podawać. Paczuszka z pysznymi makaronami Czaniecki
Monia miesza i gotujeustach. Musicie spróbować koniecznie. Składniki :* ulubiona ryba - najlepiej ze skórą, u mnie miruna patagońska* 2 łyżki mąki pełnoziarnistej* łyżka bułki tartej* łyżka dowolnych otrębów* sól, pieprz do smaku* sok z cytryny* 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie :Rybę przyprawić, polać delikatnie sokiem z cytryny oraz oliwą. Każdy kawałek ryby panierować w mieszance mąki, bułki tartej oraz otrębów. Przełożyć
Magiczne Życie Martyduże cebule- 1 ząbek czosnku- 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba)- ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki)- 1 puszka krojonych pomidorów- 0,5l soku pomidorowego- ketchup do smaku- 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego- sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku- skrobia kukurydziana maizena (do zagęszczenia sosu)- 1-2 łyżeczki masłaKaszę ugotować(...)czasie gdy nasze gołąbki się gotują przygotowujemy sos pomidorowy.Garnek z cebulą umieszczamy na palniku, gdy się zagrzeje dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sok, Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oraz ketchupem. Można zaciągnąć skrobią kukurydzianą rozmieszaną w małej ilości wody. Do smaku można można dodać 1-2 łyżeczki masła. Smacznego
Smaczne Zdrowestartego imbiru 1 ząbek czosnku (startego)1 łyżeczka garam masala1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań)1 łyżeczka soli2 łyżki jogurtu naturalnego4 łyżki soku z cytrynyświeża kolendra do dekoracjiSposób przygotowania:Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż stanie się złota. Dodać pomidory, wymieszać. Wsypać cynamon, kardamon, pieprz, kmin, imbir(...)długo, by kurczak nie był suchy. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą.Smacznego!Chlebki pitaSkładniki:1 i 1/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdżySposób przygotowania:Drożdże wsypać
Obiad za dychęfetą), które warto dla odmiany wypróbować. Składniki na 2-3 porcje: sałata lodowa 100g łososia wędzonego 1 kula mozzarelli (100g) 2 mandarynki łyżka sezamu sos sojowy Kikkoman sok z cytyny Przygotowanie:Liście sałaty umyć i porwać na mniejsze części. Układać bezpośrednio na talerzach/w miseczkach.Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Łososia pokroić w paseczki i razem(...)kawałkami mandarynek dodać do sałatki.Sezam uprażyć przez chwilkę na patelni i posypać nim sałatkę.Następnie skropić ją sosem sojowym i sokiem z cytryny. Aby sałatka była bardziej kolorowa zamiast sałaty lodowej można użyć mieszanki sałat (lub dodać inne ulubione składniki). Smacznego
Ze smakiem i z pasjącukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu + 1,5 łyżki do budyniu 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń smietankowy 400ml mleka Przygotowanie:Budyń gotujemy w 400ml mleka, słodzimy. Odstawiamy do ostygnięcia.Ser mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.Ze świeżych drożdży
Ze smakiem i z pasjącytrynowa jaką do tej pory jadłam :)Składniki: 200g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 200g roztopionego masła lub margaryny sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie:Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.Na końcu(...)wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników.Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopniPo upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Ze smakiem i z pasjąkiwi, ananas czy truskawki. W lecie można zmiksować go z kostkami lodu. Składniki na 2 koktajle: 2 kiwi 2 małe dojrzałe banany (lub 1 duży) 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 - 3/4 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) lub świeżo wyciśniętego soku, np. z pomarańczy Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z wodą
Ze smakiem i z pasjąpożytecznym (czyt.smaczne i zdrowe;) Składniki na jeden koktajl: 160 g jogurtu naturalnego 1 banan 1 łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec) 1 łyżka soku z cytryny 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Banana zmiksować blenderem razem z jogurtem i sokiem z cytryny. 2 kostki gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce. Do koktajlu dodać większość startej
Ze smakiem i z pasjątortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa: cukier puder sok z połowy cytryny posypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych(...)piekarnik i pozostawić w nim babkę na chwilę aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Wycisnąć sok z połowy cytryny i ciągle mieszając wsypywać cukier puder aż lukier się zagęści. Wystudzoną babkę oblać lukrem i posypać posypką
Ze smakiem i z pasjąkupiłam w Biedronce Bonitki maślano- kakaowe) 35 g masła rozpuszczonego Masa serowo- herbaciana: 360 g sera białego półtłustego w kostce 1 płaska łyżka herbaty Matcha Skworcu 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 90 g cukru 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej ok. 20 sztuk truskawek Wykonanie: Ciastka zmiksowałam(...)szklaną deskę i wstawiłam wszystko do lodówki. Kolejnym krokiem było zabranie się za masę herbaciano - serową. Ser biały zmiksowałam w blenderze na gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą herbatą matcha i dodałam do sera. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę serową wyłożyłam do obręczy na nasze truskawki
Blondynka Gotujepokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię to w mikrofalówce(...)mieszamy do połączenia. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Na końcu powoli dolewamy letnie mleko. Mieszamy – masa powinna być płynna. Białka ubijamy na sztywno wraz z sokiem z cytryny. Do masy z żółtkami dodajemy połowę ubitych białek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy ostatnią porcję białek i delikatnie łączymy. Ciasto wlewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Poezja smakurabarbaru - po obraniu 75g cukru - do zasypania rabarbaru Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem i odstawić na 1 godz., aby puścił sok. Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia.Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia(...)zamrażalnika - wyjmować przed samym sypaniem na ciasto, wtedy zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście i pozostanie w formie grudek.Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar. Całość posypać kruszonką.Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.50 min.I jeszcze kilka słów czystej teorii obchodzenia się z ciastem drożdżowym :) DROŻDŻOWE ABC Wszystkie składniki powinny być
Grunt to przepis!kuchni to : * koncentrat pomidorowy eko * cukier trzcinowy eko * fasola biała eko * mąka owsiana razowa eko * mąka pszenna typ 2000 eko * makaron żytni razowy wstążka eko * płatki 5 zbóż eko * sok pomidorowy eko * konfitura truskawkowa bez cukru eko * mix owocowy eko * orzechy nerkowca eko * sok z granatu eko * sól morska gruboziarnista * pestki dyni eko * makaron pszenny razowy świderki
Magiczne Życie Martypieczarek 500 g mielonego mięsa (u mnie było to mięso z kurczaka) 1 średniej wielkości cebula 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (jej ilość zależy od tego, ile soku puszczą pieczarki) przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z ok. 1/4 szklanki mleka bułka tarta olej do smażenia Cebulę i pieczarki kroimy w dość(...)drobną kostkę. Następnie podsmażamy cebulkę na niewielkiej ilości oleju, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki zaczną brązowieć i puszczać sok, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy do chwili, kiedy mięso nie będzie surowe. Całość odstawiamy, by trochę przestygła. Wtedy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Farsz musi być gęsty i w miarę suchy, bez pływającej wody. Gotowy farsz Nadzienie
Ratunku obiad