sok - 13499 przepisów (strona:428/900)

Ostre babeczki z jajek i serka kremowego 182

fasoli (może być z puszki), ½ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, garść świeżej bazylii, 2 łyżki ziaren słonecznika,  1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 6 zielonych oliwek, 60 ml oliwy z oliwek. Przygotowanie: Do blendera wkładamy, bazylię, czosnek, oliwki, słonecznik i wszystko miksujemy. Dolewamy oliwy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem

Moniki Smakołyki
Zupa dyniowa z selerem 215

marnuj - zjedz.Dla Ciebie mam dziś przepis na pyszną, kremową i rozgrzewającą zupę.   Składniki: * 350 g selera* 500 g dyni* 700 ml bulionu drobiowego* 150 ml soku pomarańczowego* 70 ml śmietanki 30% * 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak )* 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* szczypta chilli w proszku* 4 łyżki oliwy z oliwek* pestki dyni(...)pokrojonego w kostkę. Smażyć, aż kawałki selera  zmiękną i zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę.Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą.Na suchą patelnię wsypać pestki dyni. Uprażyć.Zupę z dyni podawać

kolorowotorcikowo
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 262

łyżki oliwy,  1 łyżka masła, szczypta soli, około łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu (opcjonalnie) dodatki:  ok 10 sztuk krewetek tygrysich pozbawionych pancerzy,1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy, 80g sera gorgonzolla,100g startej mozarelli ,pół szklanki odsączonych z wody kaparówświeżo zmielona sól i pieprzoliwa z oliwek lub masło do smażenia pesto z rukoli(...)pomocą ubijaczki do ziemniaków lub widelca. Odstawiamy do ostygnięcia np. na balkon. Po usunięciu pancerzy krewetki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie umieszczamy w misce, do której dodajemy sok z pomarańczy oraz świeżo zmielony pieprz. Odstawiamy do lodówki na ok. 10min.  Przygotowujemy pesto: do głębokiego i wysokiego  naczynia wsypujemy uprażone migdały, ziarna słonecznika, plastry czosnku i oliwę

Symfonia Smaków
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej 189

Kapusta pekińska przygotowywana jest na wiele sposób. Prezentuję jeden  z nich. SKŁADNIKI pół kapusty pekińskiej 1 marchewka 2 kwaśne jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego WYKONANIE Kapustę szatkujemy nożem. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Z majonezu i jogurtu robimy sos, zalewamy

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki świąteczne 244

szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw w proszku: cynamon, goździki, pieprz do ozdobienia: jajko, lukier (cukier+sok z cytryny),     Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie(...)smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką, którą narysujemy szczegóły aniołków

prawdziwe jedzenie
Stefanka na biszkopcie 487

całkowitego wystygnięcia, a właściwie dopiero na drugi dzień był krojony.   MASA :Składniki :* 1 litr mleka* pół szklanki cukru* cukier waniliowy* 20 dag masła* 10 - 12 łyżek kaszy manny* sok z cytryny - łyżka* dodatkowo polewa czekoladowa - u mnie gotowa Przygotowanie :Mleko zagotować z cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. Zdając z ognia, wsypać kaszę manną, wszystko szybko wymieszać następnie pogotować jeszcze(...)chwilkę na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do powstania budyniu. Do przestygniętego kremu dodać sok z cytryny.Biszkopt przekroić na 4 części. Każdą przełożyć masą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, bądź podawać od razu. Biszkopt jest miękki i nie trzeba czekać by ciasto się nasączyło. Polać polewą czekoladową

Magiczne Życie Marty
Halloweenowe ciasteczka 184

tych ciasteczek, polecam :)Składniki:- 3 szklanki mąki- 1 kostka masła ( 200g)- 3/4 szklanki cukru pudru- 4 żółtka- skórka z 1 cytrynylukier:- 1 białko- 1 szklanka cukru pudru- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- barwnikiPrzygotowanie:Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny oraz żółtka. Ciasto zagniatamy i chłodzimy 1 godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy(...)przez około 20 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Lukier dzielimy i dodajemy barwniki

Zainspirowana w kuchni
Hummus 192

zarumieniony. Teraz już z górki - sezam wrzucamy do misy blendera, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy, blendujemy na gładko (mamy już tahini!), następnie dodajemy ciecierzycę, czosnek, olej, sól i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Ilość soli i soku jaką dodamy jest zależna od indywidualnych upodobań, stąd polecam kosztowanie w trakcie ;) Aby nasz hummus nie był zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą

Kulinarne zapędy Kokosa
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 406

czosnek nie zbrązowiał, następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, a gdy będzie już ładnie podsmażony na patelni lądują pieczarki. W tym momencie dodajemy odrobinę soli, by pieczarki szybciej puściły sok. Nie szalejmy z tą solą, sos sojowy już zrobił jej robotę ;) Czekamy, aż będą miękkie, a następnie wkrawamy pomidory - ja robię to trzymając je bezpośrednio nad patelnią, by nie uciekło(...)trochę soku. Wielkość kawałków nie ma wielkiego znaczenia, i tak mają się rozpaść ;) W tym czasie dodajemy też pomidory suszone (kilka kawałków możemy zostawić do dekoracji) i dajemy temu spokój, raz na jakiś czas mieszając, aż do momentu, w którym nasza potrawka będzie wyglądała mniej więcej tak: Obiad w zasadzie gotowy, teraz sosik można ewentualnie zredukować do pożądanej konsystencji

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka z fetą i szynka parmeńską 400

sałat z rukolą  8-10 pomidorów suszonych 50g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry   150-200 g szynki dojrzewającej Sos: 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu winnego 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1/2 ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon szczypta ziół prowansalskich pieprz, sól Przygotowanie(...)Przygotowujemy sos. Do szklanki lub słoiczka wlewamy miód. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do słoiczka, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do miodu sok z cytryny, ocet oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki

Mania Gotowania
filety z flądry z pieprzem smażone... 160

Składniki: 1 kg filety flądry, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka sól, 2 łyżki pieprz czarny grubo mielony, 1 sztuka cytryna na sok, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażeniafilety z flądry dobrze opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym i przed włożeniem do maki skropić je cytrynowym sokiem do reklamówki wsypać około 1 szklanki mąki i wymieszać ją z solą

W Mojej Kuchni Lubię
arbuzowo kokosowy sorbet... 147

Składniki: 1 mały arbuz bez skóry i pestek, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2 szklanki cukier puder, 1 łyżka sok z cytrynyz arbuza usunąć pestki i obrać skórę w pojemniku blendera zmiksować razem z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, wiórkami kokosowymi przełożyć do miski i schować do zamrażalnika co 30 minut przemieszać - powtarzać z 5-7 razy bardzo orzeźwiający sorbet nakładać

W Mojej Kuchni Lubię
śledzie matiasy ze śliwkami suszonymi, czerwoną cebulą i pieprzem kolorowym... 278

Składniki: 6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1 łyżeczka cukierśliwki bez pestek zalać letnią wodą na 1 godzinę, potem wodę wylać i śliwki drobniej pokroić matiasy filety zalać w misce zimną wodą i na godzinę odstawić - po tym czasie wodę wylać(...)matiasy zostawić na sicie aby obciekły z wody - potem pokroić je 2 cm kawałki cebulę przekroić na połowę i pokroić w cienkie plasterki, wsypać do miski i posypać cukrem, sokiem z cytryny dodać śliwki, matiasy, pieprz kolorowy mielony i dobrze wymieszać zalać olejem w ilości ile potrzeba - odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
marchewka z gruszką i jabłkiem w jogurcie... 149

Składniki: 5 sztuk marchew, 2 sztuki jabłka, 2 sztuki gruszki, 2 łyżeczki cukier, 1 łyżeczka sok z cytryny, 2 łyżki jogurt gęsty marchew obrać ze skórki, jabłka, gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne w pojemniku blendera zetrzeć na tarce "paseczki" lub na tarce zwykłej w misce posypać cukrem, wlać sok z cytryny i wymieszać przed podaniem wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z fasolką na ostro... 181

Składniki: 10 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 1 puszka fasolka biała, 2 sztuki ogórki kiszone, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1 łyżka suszonej chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy matiasy wymoczyć 1x w zimnej wodzie przez godzinę i odlać na sito, aby obciekły z wody, pokroić je w 1 cm kawałki cebulę pokroić w cienkie pół plasterki(...)ogórki w drobną kostkę fasolkę z puszki wylać na sito i bez soku dodać do matiasów dodać pozostałe składniki i wlać oleju tyle, ile potrzeba schować do lodówki na całą noc........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię