formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.Mas
charlotte gotujeusmażyć na złoty kolor.Sos pietruszkowy: pęczek natki pietruszki, 1 szklanka śmietanki 30%, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki drobiowego bulionu, łyżeczka soku z cytryny, szczypta startej skórki z cytryny, łyżeczka mąki, sól, biały pieprz. Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie(...)śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny. Gorące kotlety podawać z ciepłym sosem
Z miłości do słodkościBabeczki w 5 minut?, czemu nie :). Szybkie i bardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły. Podaję przepis na 18-20 babeczek:Składniki na ciasto cytrynowe: 4 duże jaja lub 5 jeśli są małeJaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie(...)łyżeczka proszku do pieczenia1 i 1/2 cytryny jeśli są duże, lub 2 małe1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia. 2. Przygotowujemy foremki na babeczki, ja używam silikonowych. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaposiekaną w bardzo drobną kostkę pigwę oraz gruszkę. Doprawiamy szczyptą soli. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Salsa mango-paprykaMango i papryki kroimy w kostkę, mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki.Prażone orzechy włoskieOrzechy włoskie siekamy i wkładamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy kilka minut, doprawiamy solą. Ostatni szlif...Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej. Grillowane plastry szynki
Mango Papajapapryczki chili3 ząbki czosnku2 łyżki pietruszki posiekanejsólpieprz białyskórka otarta z 1/2 cytrynysok z 1/2 cytrynyWykonanie:Wstawiamy wodę na makaron. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelito i pancerzyk, nacinamy do połowy. Przelewamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy białym pieprzem. Masło i 1 łyżkę oliwy rozpuszczamy w rozgrzanym woku. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dodajemy skórkę z cytryny i papryczkę chili pokrojoną
Blondynka GotujeUrzekł mnie swoim smakiem, który troszeczkę przypomina duszoną kapustę z tego przepisu, ale to chyba przez dodatek kminku. ~ Duszony jarmuż ~Składniki:(1 porcja)jarmuż (~150g)łyżeczka soku z cytrynyłyżeczka ketchupuprzyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski, kminekJarmuż myjemy, wykrawamy z niego twarde części, siekamy. Na patelnię wrzucamy łyżeczkę masła, jarmuż, szczyptę soli i wlewamy trochę wrzątku. Przykrywamy patelnię pokrywką(...)czekamy aż jarmuż trochę zmięknie. Dodajemy przyprawy i dusimy jarmuż aż zmięknie. Dodajemy ketchup i czekamy aż trochę zagęści naszą potrawę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku
Kuchenny Skrawek Niebamuszę przyznać, że na początku było dramatycznie, ale po kilku ciasteczkach mniej więcej załapałam, o co chodzi :) Lukrem ozdobiłam CYNAMONOWE CIASTECZKA.Składniki:1 szklanka cukru pudru1 białko4 krople soku z cytrynykolor zielony: szczypta herbaty matcha lub barwnik spożywczykolor różowy: 2 krople koncentratu z buraczków lub barwnik spożywczySposób I: Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce i ucieramy na jednolitą masę(...)pomocy drewnianej łyżki ok. 10 -15 minut. W razie potrzeby dosypujemy trochę cukru pudru.Sposób II: Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy odrobinę soku z cytryny.Nie denerwujcie się, jeśli na początku nie będzie wam wychodzić. Niezastygnięty lukier można jeszcze zetrzeć z ciasteczka i spróbować jeszcze raz :)Uwagi: Jeżeli macie zamiar zjeść ozdobione ciasteczka
My Culinary Artogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI:BEZA:6 białek250 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyWYPEŁNIENIE BEZY:500 ml śmietanki 36%łyżka cukru 5 kropelek aromatu waniliowego 100 g owoców (można wykorzystać owoce według uznania, ja wykorzystałam poziomki, maliny, kilka borówek amerykańskich(...)łyżeczki żelatyny1/4 szklanki gorącej wodyWYKONANIE:Na początek należy włączyć piekarnik na 180 stopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry
Serce zamknięte w formie pysznościmąki ziemniaczanej3 jajka 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliMUS:850 g wiśni3 łyżki cukru pudru2 galaretki wiśniowe1/4 szklanki wodyPONCZ:1/4 szklanki gorącej wodyłyżeczka cukrułyżka soku z cytrynyBITA ŚMIETANA:650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny3 łyżki gorącej wody+ kilka borówek amerykańskich do dekoracji.WYKONANIE:Na samym początku najlepiej przygotować(...)białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut.Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia.Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki
Serce zamknięte w formie pysznościpodsumowanie, napisze tylko tyle, że orzechowa kruszonka jest dla mnie tak cudownie pysznym zaskoczeniem, że już rozmyślam do jakiego ciasta ją przemycić :)SKŁADNIKI:CIASTO:2 łyżki soku z cytryny150 g masła200 g cukru3 jajkaskórka z połowy cytryny400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia180 ml mleka+ 700 g jabłekKRUSZONKA:200 g orzechów włoskich70 g mąkipół szklanki cukru25 g zimnego masłaWYKONANIE(...)wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm.Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko
Serce zamknięte w formie pysznościszklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 lyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju0,5 szklanki mleka0,5 grapefruita1 dojrzała gruszkaSuche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z grapefruita. Gruszkę obieramy kroimy na kawałki i zgniatamy na mus (dojrzałe owoce można rozgnieść widelcem, twardsze trzeba zmiksować w blenderze). Gruszkę, sok z grapefruita, jajko, olej i mleko dodajemy
Ciastkozercycukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka płatki migdałowe wiśnie w cukrze (lub kandyzowane) Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy(...)mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Odsączamy wiśnie z soku, nakładamy do foremek po łyżce ciasta i wiśnie. Wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu i układamy jeszcze jedną warstwę wiśni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około
Ciastkozercydużym powodzeniem na każdej imprezie..Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju0,5 szklanki mleka0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek0,5 mocno dojrzałego bananaskórka pomarańczowagranatskładniki na krem budyniowy(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy
Ciastkozercyproszku do pieczenia1 szklanka octusok z cytryny (lub winian sodu) Oddzielamy białka od żółtek. Do białek (dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić) dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub pół łyżeczki winianu sodu. Ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Ważne, żeby mieć
Ciastkozercyspecjalnie nie dziwiło. W tym roku postanowiłam zrobić mazurek z owocami, kremem waniliowym, czekoladą i całkiem zwyczajną zajęczą dekoracją.Składniki na biszkoptSkładniki na krem budyniowyPoncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonkiDo środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki)Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczeniaPrzed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem. Biszkopt przygotowujemy
Ciastkozercy