sok - 13499 przepisów (strona:418/900)

Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1282

śmietanki 30%Wykonanie:Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku.W misce utrzeć miękkie masło, z cukrem, solą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz jajkami - ucierać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto.Ciasto uformować w kulę

kolorowotorcikowo
Pstrąg z migdałami 190

choć wcale nie mniej smaczny), a mianowicie pstrąg smażony na maśle podawany z dodatkiem migdałów. Pychota!Ilość porcji: 1Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1 patroszony pstrąg1 łyżka płatków migdałowych1 łyżeczka sok z cytryny2 łyżki masłaPrzyprawy: sól, pieprzWymytą i osuszoną rybę posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę z obu stron do zarumienienia. Ściągamy rybę

Kolizje Smaków
Wędzona polędwica wołowa 172

łyżki musztardy DijonRozgrzać patelnię na małym ogniu z ¼ kostki masła. Dodać poszatkowaną szalotkę i wyciśnięty czosnek. Smażyć aż całość będzie bardzo aromatyczna a składniki przeźroczyste. Następnie dodać resztę masła, sok z cytryny i musztardę. Całość mieszać aż się wszystko ładnie połączy a masło roztopi. Podawać na ciepło!Wędzona polędwica wołowa is a post from: naRuszcie.plThe post Wędzona polędwica wołowa appeared

naRuszcie
Sałatka z pieczarkami 208

taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole.Składniki :*5-6 surowych pieczarek* łyżka soku z cytryny* zupka chińska lub makaron ugotowany al dente* 2 pomidory rzymskie* 4 ogórki korniszony* gotowana pierś z kurczaka* 2 łyżki majonezu* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :Zupkę chińską zalać wrzątkiem(...)przykryć makaron, dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić do smaku. Odstawić na pół godziny. Podawać w szklaneczkach jako jedna porcja dla każdego

Magiczne Życie Marty
Sałatka z awokado z odrobiną imbiru 229

twardo, studzimy i kroimy w niezbyt duże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałty.Awokado obierać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.Ogórki umyć, obrać. Pokroić na małe kwadraty.  Awokado i ogórki dodać do sałaty.Imbir pokroić w małe paski dodać do sałaty. Posypać na wierzchu

W kuchennym oknie Ewy
Zupa dyniowa z marchewką 254

Wtedy dodajemy pure z dyni, mleczko kokosowe, posiekany imbir, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zupę miksujemy i na koniec dodajemy sok z pomarańczy

Kulinarne przygody Gatity
Krem z jesiennych warzyw 238

dwie sztuki: Składniki:marchewka pietruszka ziemniakpor selerPoza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża łyżka masła 1,5 litra bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować w bulionie do momentu zmiękczenia(...)Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Podawać wg uznania. Ja tym razem z malutkimi pulpecikami z indyka

pieprzny smaczek
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 173

pasują. Także kulinarna wyobraźnia dozwolona. Chętnie poznam Wasze smaki, także piszcie z czym placuszki smakują najlepiej.Składniki:340 g obranych i pokrojonych na kawałki jabłek świeżo wyciśnięty sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru 150 g borówek amerykańskich 170 g maki żytniej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka(...)łyżki oleju plus porcja do smażenia 200 ml mleka Sposób przyrządzenia: Jabłka, sok z cytryny, 15 g cukru i 2 łyżki wody przełożyć na patelnię i dusić ok. 10 minut pod przykryciem do momentu, gdy owoce zmiękną. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką aby nie przywarło do dna. Następnie należy przełożyć do miski razem z borówkamiMąkę

pieprzny smaczek
Sałatka z miętą i kuskusem 172

gniazd, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Warzywa, miętę i szczypiorek, połączyć z kaszą i oliwą. Wymieszać. Sałatkę doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem i ziołami. Przed podaniem schłodzić

pieprzny smaczek
Szarlotka brzoskwiniowa 179

razowej 125 zimnego masła2 łyżki cukru pudru 2 żółtkaszczypta imbiru łyżka gęstej śmietany1,50 kg jabłek 100 g cukry trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu sok z połówki cytryny 1 galaretka brzoskwiniowa Sposób wykonania:Do miski przełożyć: przesianą mąkę, żółtka, schłodzone kawałki masła, cukier puder, imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części(...)Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić do momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki

pieprzny smaczek
Pikantne krewetki z grilla 213

grilla, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Danie to może być efektowną przekąską lub z innymi dodatkami smacznym daniem głównym.Składniki:kilka dużych oczyszczonych kreweteksuszona papryczka chilli2 łyżki oliwyłyżka soku z cytryny2 ząbki czosnkugarść natki pietruszkisólNatkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekać.Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, chilli, czosnek i natkę. Doprawić solą. Wymieszać z krewetkami i wstawić

wyzwania kuchenne
Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie 230

smaku. Myślę, że dobrze sprawdzi się tu delikatna kasza jaglana, gdyż reszta sama w sobie jest wystarczająco wyrazista.SKŁADNIKI NA PORCJĘ:135g fileta z dorsza atlantyckiego5g suszonych pomidorówbazyliaoreganocząbertymianeksól czosnkowapieprzodrobina soku z cytrynyPRZYGOTOWANIE:Suszone pomidory pokroić w cienkie paskiFileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski suszonych pomidorówRybę skropić sokiem z cytryny i doprawić ziołami, solą i pieprzemZawinąć rybę

peanutbuttermonster
Cynamonki- Cinnamon rolls 189

świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka2 jajka60g cukru70 g roztopionego i ostudzonego masłaNadzienie:1/4 kostki roztopionego masła50 g cukru białego50 g cukru brązowegokilka łyżeczek cynamonuPolewa z lukru:¾ szklanki cukru pudruprzefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki)Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy(...)wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier powinien być wystarczająco gęsty, tak aby nie spływal z cynamonek. Przepis z netu( click

Mia Cucina Sofieta
MIZERIA Z RZODKIEWKĄ 213

MIZERIA Z RZODKIEWKĄSkładniki:- 1 zielony ogórek- pół pęczka rzodkiewki- sok z 1/3 cytryny- 180ml śmietany 18%- 400ml kefiru- 2 łyżki poszatkowanego koperku- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 3 łyżki cukru- 2 łyżki przyprawy "Kucharek"- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoSposób przygotowania:Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce i również trzemy(...)dużych oczkach tarki. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy koperek, szczypiorek i lubczyk.Wlewamy śmietanę oraz kefir. Dodajemy cukier, pieprz i przyprawę "Kucharek" i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
486. Scones. 161

bułeczki)80g mąki pełnoziarnistej20g mąki pszennej15g masłasok z 1/2 pomarańczy(ok.30ml)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaok.30-40ml mlekaszczypta soliskórka z pomarańczycynamonew. aromat pomarańczowySuche składniki zagniatamy z masłem, wlewamy sok. Następnie dolewamy mleka do otrzymania odpowiedniej konsystencji, przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy okrągłe kule, układamy je na papierze do pieczenia i porządnie spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok. 15min

More food, love and dreams