sok - 13499 przepisów (strona:422/900)

Coleslaw 382

Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie. Na grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem i cukrem do smaku.W klasycznej wersji "Kentucky" surówkę podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem 221

Składniki:2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszonesólbiały pieprzniewielka ilość olejuSos:1 szalotka, posiekanaskórka i sok z 1/2 cytryny400ml śmietany 30%1 łyżeczka miodu2 łyżeczki musztardy Dijon2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistegosólPrzygotowanie:Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym(...)smażyliśmy polędwiczki) szklimy szalotkę. Doprawiamy skórką startą z cytryny. Mieszamy. Zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut. Doprawiamy solą. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu. Mieszamy i chwilę podgotowujemy.Przed podaniem polędwiczki kroimy w 2 centymetrowe plastry i polewamy sosem. Jako dodatek proponuję ziemniaczany gratin

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 174

cebule czerwone150 ml białego wina10 g ziela angielskiego15 g świeżego imbiru1 cytryna2 łyżeczki miodu1 łyżeczka musztardy francuskiej1 limonka100 ml oliwy z oliweksól, pieprz biały mielonypęczek świeżej bazyliiPrzygotowanie:MARYNATAZiele angielskie, sok i skórka z 1/2 limonki, małą łyżeczkę miodu, trochę oliwy i soli dokładnie ucieramy w moździerzu. Odstawiamy.Dorsza przyprawiamy solą i białym pieprzem, smarujemy marynatą. Odstawiamy.Cebulę kroimy w cienkie plasterki

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 356

łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się wody. Przekładamy ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy(...)malaksera. Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka minut blanszujemy go we wrzątku) i pokrojone oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Kuskus spulchniamy widelcem i posypujemy nim warzywa. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Usmażonego kurczaka kroimy w plasterki i układamy na kuskusie. Danie posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Hamburger z salsą z awokado 207

siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ łyżką do miski i rozgniatamy widelcem. Do miski dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą i kminkiem. Mieszamy.Bułki wyjmujemy z piekarnika. Na spodzie bułki kładziemy liść sałaty. Następnie salsę, mięso, ponownie salsę i kilka krążków grillowanej cebuli. Całość przykrywamy wierzchem

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z sosem holenderskim 130

też holenderskim.Składniki:Sos holenderski1/2 kostki masła3-4 żółtkasok z 1/2 cytrynysólpieprz białyPotrzebujemy także:pęczek białych szparagówjajka ugotowane na twardoszczypiorekPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 172

Kaszotto1 szklanka kaszy pęczak3 łyżki oleju rzepakowego1 cebula drobno posiekana2 średnie buraki, upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany500 ml bulionu warzywnego150 ml czerwonego wina wytrawnego100 ml soku z buraka (świeżego lub z butelki tzw jednodniowego)1 łyżka tartego sera Grana Padanosól, pieprzPesto z botwinki2 garście pokrojonych liści botwinki1 garść natki pietruszki1 ząbek czosnku1/8 szklanki pistacji (uprażonych(...)kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszotto podajemy z pesto z botwinki, chipsami z buraka, rukolą i ulubionymi serami np fetą, Parmezanem, Grana Padano lub Bursztynem

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 191

pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodziePrzygotowanie:Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy z zewnętrznej osłonki.Dressing:  Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, czosnek, olej z czosnkiem i drobno pokrojone listki mięty. Mieszamy składniki sosu, aż powstanie gładka emulsja. Przygotowanym dressingiem polewamy bób, dokładnie mieszamy i w razie

Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną 162

zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok sałatki

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik litewski 161

naturalnego2 łyżki  kwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 200

rzodkiewkiPrzygotowanie:Konfitura z czerwonej cebuli:  Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy głęboką patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy, żeby była miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.Pizza: Do misy miksera przesiewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Strucla z orzechami i cynamonem 141

Ciasto drożdżowe:375 g mąki pszennej1 jajko150 ml mleka45 g cukru4 g cukru waniliowego50 g miękkiego masła1/2 łyżeczki soli7 g suchych drożdżyNadzienie:100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan)sok z 1/2 cytryny2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiKruszonka:50 g masła10 łyżek mąki4 łyżki cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem(...)podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy. Następnie kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Szybka sałatka z rukolą 409

około 2 łyżeksok z około połowy cytryny2- 3 łyżki oleju słonecznikowegookoło 2 łyżek mioduewentualnie pieprz czarnyW garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników. Sałatkę polewamy tuż przed podaniem na stół.Ilość poszczególnych składników sosu podaję dość orientacyjnie, smak ma pozostać słodko

Proste Potrawy
Tarta z jabłkami i marmoladą morelową 127

szybko ciasto, włożyć do celofanowego woreczka  lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki jabłka, pokroić na plasterki i zalać sokiem wciśniętym z uprzednio otartej cytryny ekologicznej. Sok z cytryny zapobiegnie ściemnianiu sie jabłek oraz doda im niepowtarzalnego aromatu. Po upływie godziny wyjąć ugniecione ciasto z lodówki i rozwałkować wałkiem

zielonacukinka
Sernik z żurawiną. Idealny 316

przez 60-75 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Można schłodzić w lodówce przed nałożeniem musu.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żurawinę (mrożonej nie rozmrażać) umieścić w garnuszku z sokiem z cytryny i cukrem. Gotować pod przykryciem, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, mus wymieszać z napęczniałą żelatyną. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do całkowicie ostudzonego musu, delikatnie mieszając

Pożeraczka, czyli raz adobrze