Robiąc mikołaje mamy dwa w jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp. Składniki . 150g marcepana 1 łyżka soku z buraka 1/2 białko kurze 100 g cukru 1 para rękawiczek Zakładamy rękawiczki. Z masy marcepanowej uformować główki mikołajów i guziczki ,pozostawić jasne. Z reszty uformować tułowie, czapeczki(...)noski figurek ,które zanurzamy w soku buraczanym lub barwniku spożywczym. Wszystkie części połączyć. Białko utrzeć z cukrem ,przełożyć do szprycy i zrobić brody. Zaznaczyć oczy kaszą. Takie Mikołaje na pewno ucieszą dzieci i nie tylko
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 7 szt. pałeczki z kurczaka 1 łyżeczka hinduskiego curry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko 3,2% mąka kukurydziana Wykonanie: Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć do garnka w którym będziemy gotować. Dodać posiekany czosnek(...)imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny. Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa. Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać
Kulinarny karnet ChristopheraDorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju o smaku wędzonej papryczki chilli 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić na 20 minut. Sól spłukać(...)osuszyć plastry i odstawić. Paprykę obrać ze skórki ,pokroić w paski i przesmażyć ,tak aby zmiękła. Aioli: Zmiksować na gładko czosnek, żółtko i sok z cytryny. Miksując dolewać połowę oliwy równym strumyczkiem, aż aioli zgęstnieje. Dodać połowę pokrojonej papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (sól, cukier, pieprz) ,wmieszać natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki. Bakłażany posmarować resztą oliwy
Kulinarny karnet Christopheradelikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek. Składniki na jarzynkę z jarmużem. 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować. Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać(...)razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego. Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką
Kulinarny karnet ChristopheraPork chop with caramelized bananas. Składniki: 4 kotlety schabowe 2 gałązki świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 100g ryżu kolorowego 1 łyżka koryntek 1 łyżka pinioli uprażonych 1 banan 1 łyżeczka przyprawy Sumak 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie. Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny
Kulinarny karnet Christophera200g ryżu długoziarnistego 50 g ryżu dzikiego 1 łyżeczka masła 2 mandarynki 1 grapefruit różowy 1 pomarańcza ½ ogórka wężowego ½ owocu granatu Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru pudru Sól, pieprz Wykonanie. W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części wody. Wsypać sól
Kulinarny karnet Christopheralettuce with egg. Składniki. 150-200g roszponki 2 cebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico di Modena 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwki sól, pieprz Wykonanie. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem. Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć(...)brązowe, chrupiące skwarki. Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki. Sos. Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać. Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko. Słów kilka …od dziadka. Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci i dziadka
Kulinarny karnet Christopherałyżka śmietana 18% 4 zielone szparagi 6 oliwek zielonych kiełki rzodkiewki Sos żurawinowy: 2 łyżki żurawina suszona 2 łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki sok z cytryny Wykonanie: Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką
Kulinarny karnet ChristopheraWykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser. Składniki. 3 pomarańcze 2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka 200ml maślanki 200ml soku pomarańczowego 200ml śmietanki kremówki1 łyżka cykaty pomarańczowej 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka miodu pieprz, sól Wykonanie. Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała. Miód lekko podgrzać. Do miski wlać sok pomarańczowy
Kulinarny karnet ChristopheraTakie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie. Składniki. 1 awokado 40g sera Gorgonzola Dolce 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanych pistacji pieprz do smaku Wykonanie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką. Przełożyć do miseczki. skropić cytryną, posypać
Kulinarny karnet Christopherasmalcu) po 3 min z każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop będzie gęsty . Na Tłusty Czwartek ,smażone rozetki. Propozycja trochę lżejsza
Kulinarny karnet ChristopheraSweet and sour fish kebab. Składniki. 30 dag ryby 20szt kostek ananasa 2 łyżki soku ananasowego 1/2 papryki 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki
Kulinarny karnet Christopheratalarki, a cebulę siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki. Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam
Kulinarny karnet Christopherasiebie dodałem galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru. Składniki. 2 łyżki żelatyny 1 filiżanka wody 1,5 filiżanki cukru 2 białka 2 łyżki soku z cytryny 100 g malin 2 galaretki cytrynowe Wykonanie. Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury pokojowej. Białka ubić, wlewać powoli żelatynę(...)dalej ubijać. Dodać sok z cytryny. Tężejącą masę wyłożyć do naczynia o równym dnie, na wysokość 1,5 - 2cm. W masę powciskać maliny lub ułożyć na wierzchu. Rozpuścić galaretki cytrynowe, chociaż bardzo dobrze komponują się gruszkowe i zimne wylać na piankę z malinami. Gdy deser dobrze stężeje pokroić w kwadraty lub wykroić walce. Itadakimasu--z pokorą przyjmę ten posiłek
Kulinarny karnet ChristopheraMarinated shrimp with black lentils. Składniki. 7 dużych krewetek 150g soczewicy czarnej 1 łyżeczka przyprawy Kucharek Marynata. 125ml oliwy z oliwek 80ml soku z cytryny 2 łyżki musztardy ziarnistej 2 łyżki miodu 2 łyżki koperku Sos jogurtowo koperkowy 150g jogurtu gęstego 2 łyżki koperku posiekanego 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów konserwowych 1 ząbek czosnku zmiażdżony Wykonanie. Obrać
Kulinarny karnet Christophera