sok - 13499 przepisów (strona:434/900)

Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem 322

gotujemy pod przykryciem 30 minut. 2. Do zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki i gotujemy ostatnią minutę. Przelewamy do miseczek, wsypujemy kiełki i szczypiorek, ozdabiamy oliwą z chilli. Smacznego! :)*Jeżeli nie macie gotowego bulionu drobiowego, polecam wykorzystać TEN przepis

Tajskie smaki
Zdrowe buraki pieczone ^^ 172

srebrną folią. Pieczemy w 180* po godzinie sprawdzamy widelcem czy są miękkie i wyciągamy. Buraki odwijamy z folii i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, przyprawiamy i polewamy sokiem z cytryny

Kuchenny Skrawek Nieba
Proste guacamole 193

tacos lub do jakiegokolwiek meksykańskiego posiłku. Szybko się ją robi i świetnie smakuje.Składniki:2 dojrzałe awokadosok z 1 limonki2 ząbki czosnkusólpieprzPrzygotowanie:Awokado obrać, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dodać sok z limonki i drobno pokrojony czosnek. Wymieszać i doprawić.Smacznego

Oryginalny smak
Spaghetti pangrattato 274

dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy okruszki chleba, czosnek i chilli. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy ugotowany al dente makaron, startą skórkę i sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Oryginalny smak
Szarlotka z bezą (pianką) 654

masła3 szklanki mąki1/3 szklanki cukru5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny.8 średnich jabłek (użyłam Jonagold)1 łyżka cynamonuBeza:2/3 szklanki cukru5 białekszczypta soliPrzygotowanie:Spód:Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko razem zagnieść tak, aby powstała(...)ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni.Nadzienie:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon i  wymieszać. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Na podpieczonym spodzie układamy starte jabłka i wyrównujemy. Wyjmujemy z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją  na dużych oczkach na jabłka. Zamiast zetrzeć ciasto, można posypać

Oryginalny smak
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 213

uwielbiam prawie wszystko co zapiekane Składniki:15 rurek cannelloni3 łyżki startego parmezanu do posypaniaFarsz:500 g szpinaku (użyłam rozdrobniony, mrożony)250 g ricotty4 ząbki czosnku1 łyżka masła1 łyżka soku z cytryny1 łyżka startego parmezanusól, pieprzSos beszamelowy:2 łyżki masła2 łyżki maki2 szklanki mlekaszczypta gałki muszkatołowejsólbiały pieprzPrzygotowanie:Szpinak przekładamy do szerokiego rondelka, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę gotujemy(...)woda odparuje. Szpinak studzimy i dokładnie mieszamy z ricottą, parmezanem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniamy rurki (nie gotujemy) za pomocą rękawa cukierniczego. Jeżeli nie mamy, wypełniamy farszem duży woreczek do mrożonek, obcinamy jeden z narożników i nadziewamy rurki.Sos beszamelowy:W rondelku rozpuszczamy masło (na małym gazie), dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko, cały

Oryginalny smak
Deser z mango i mascarpone 419

serek i herbatniki … Kilka składników, banalnie prosty w przygotowaniu, a efekt ? Oceńcie sami Składniki:250 g serka mascarpone1 małe dojrzałe mango100 g herbatnikówokoło 1 łyżki cukru pudru3 łyżki soku z limonkiPrzygotowanie:Herbatniki pokruszyć (3 zostawić do dekoracji).Do serka mascarpone dodać sok z limonki i cukier puder.Mango obrać i zmiksować.Na dno kieliszków nakładamy pokruszone herbatniki, potem warstwę mascarpone

Oryginalny smak
Koktajl bananowo-truskawkowy 221

świeżych truskawek i banana. Szybki, nieskomplikowany i pożywny. Podany z dodatkiem kostek lodu, będzie idealny na gorące dni.Składniki:300 g truskawek1 banan (dojrzały)1 szklanka mleka2 łyżki soku z cytrynyokoło 2 łyżek cukru pudruPrzygotowanie:Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do pojemnika blendera wrzucamy truskawki, banana, dolewamy mleko, sok z cytryny i dodajemy cukier

Oryginalny smak
Chłodnik z botwinki 137

bulionu (drobiowego lub warzywnego)1 pęczek botwinki1 pęczek rzodkiewek1 ogórek4 jajka (ugotowane na twardo)1 pęczek koperku2-3 ząbki czosnku400 g kefiru0,5 szklanki śmietany3 łyżki soku z cytrynyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Botwinkę umyć. Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, liście drobno posiekać. Do garnka wlać bulion, wrzucić pokrojone buraczki i gotować około 10 minut. Następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne(...)minut (do miękkości buraczków). Ostudzić. Dolać kefir, śmietanę, sok z cytryny. Zamieszać. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pół talarki rzodkiewki. Dosypać szczyptę cukru, wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.Smacznego

Oryginalny smak
Tartaletki z pitają (smoczym owocem) 184

piekarniku nagrzanym do 175-180°C.Krem:Pitaję myjemy i przekrawamy na pół. Z jednej połówki wydrążamy miąższ, rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i sok z limonki. Wszystko dokładnie miksujemy. Ostudzone tartaletki wypełniamy gotowym kremem. Z drugiej połówki pitaji, malutką łyżeczką wydrążamy kuleczki miąższu i dekorujemy nimi tartaletki.Smacznego

Oryginalny smak
Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami 243

niejeden posiłek Składniki:1/2 malutkiej główki białej kapusty1 mały seler3/4 szklanki orzechów włoskich9 suszonych daktyli1/2 pęczka natki pietruszki 100 g jogurtu naturalnegookoło 150 g gęstej śmietany 18%3 łyżki soku z cytrynyokoło 1 łyżki cukrubiały pieprzsólPrzygotowanie:Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić(...)malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz sok z cytryny. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową surówkę odstawić, aż składniki się przegryzą, po czym ponownie wymieszać.Smacznego

Oryginalny smak
Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym 173

szklanki mąki1/4 szklanki mleka1 duże jajko25 g świeżych drożdżyokoło 2-3 łyżek cukruskórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)szczypta soliSos pomarańczowy:1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy1 łyżka soku z cytryny4-5 łyżek cukru (w zależności od słodkości pomarańczy)1 łyżka masłaPrzygotowanie:Przesianą mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier

Oryginalny smak
Sałatka z buraków i śledzi 312

śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki:4-5 filetów śledziowych w oleju a’la Matias3 średnie buraki3 średnie ziemniaki1 średnia cebula3 ogórki kiszone4 pełne łyżki majonezu1 łyżka soku z cytrynyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Buraki i ziemniaki dobrze umyć i ugotować w łupinach (w oddzielnych garnkach). Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Filety śledziowe wyjąć z zalewy i osuszyć z nadmiaru(...)oliwy. Śledzie i ogórki również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, majonez, sok z cytryny i szczyptę cukru. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego

Oryginalny smak
Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką 380

śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkl. cukru1 margaryna (250 g ) 5 żółtek2 łyżki gęstej  śmietany Na piankę:5 białekszczypta soli1 op. kisielu cytrynowego2 łyżki soku z cytryny0,5 szkl. cukruOwoce:Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych) Płatki migdałówWykonanie:Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę(...)ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek kisielowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę na śliwki Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę i posypać płatkami migdałów. Całość

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto rabarbarowo - jabłkowe 209

wymieszanej z siekanymi migdałami100g masła50g cukruWykonanie:Najpierw przygotowujemy rabarbar.Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka)  wymieszać z cukrem, odstawić żeby owoce puściły sok .Miękką margarynę , smalec, śmietanę, cukry  i żółtka zmiksować. Dodać mąkę i proszek, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy i wyłożyć do natłuszczonej formy ( będzie to dosyć gęsta masa).Odlewamy(...)sok z rabarbaru  . Do osączonych owoców dodać kisiel w postaci proszku i wymieszać , wysypać na ciasto.Z białek, szklanki cukru i jeszcze jednego kisielu (też nierozpuszczonego) ubić pianę i przykryć nią owoce.Z mąki , masła i cukru i migdałów zagnieść kruszonkę i pokruszyć ją na ciasto.Piec ok. godziny w 175 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia