sojowy - 500 przepisów (strona:25/34)

Wegeburgery 4, rzeszowski bar Vegus 218

wizycie w  Vegusie  bardzo pozytywne. Miła obsługa, przejrzyste menu (na tablicy i telewizorze), nie jest drogo a jedzenie bardzo smaczne. Przykładowe ceny: kawa z mlekiem sojowym - 5 zł, kawa czarna - 4 zł, ciasto - od 5 zł za duży kawałek. Wystrój nowoczesny, ale bez przesady. Jadłam 2 rodzaje ciasta: brownie z masłem orzechowym (na pewno był też

Qlinarnie i Qlinarnie
Wieczorem coś na ciepło, czyli szybki makaron. 234

muszelki 1 jajko na twardo 1 średni burak 2 gałązki selera naciowego 5 pieczarek średniej wielkości 1 cebula 2 duże łyżki jogurtu oliwa z oliwek pieprz, majeranek, oregano, sos sojowy Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Jajko gotujemy na twardo i kroimy w drobne kawałki. Buraka kroimy w drobną kostkę. Najlepiej mieć buraki już obgotowane, które bez problemu dostaniecie

vegetanie
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich 186

tłuszczowymi z orzechów są znacznie lepiej przyswajalne niż z surowej papryki. Składniki: - 3 papryki  - 100 g orzechów włoskich  - 1 łyżka oliwy  - pieprz, sól, ulubione przyprawy - sos sojowy Przygotowanie: Papryki przekroić na pół usunąć twarde części oraz nasiona, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec aż skórka zacznie się delikatnie przypiekać, wyjąć ostudzić obrać ze skórki

zdrowa vege kuchnia
Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 192

suszonych śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek 1,5 filiżanki wody 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz, ostra papryka koperek Namocz śliwki na noc w wodzie. Ugotuj owoce w tej samej wodzie (około 10 minut). Dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu kilka kolejnych minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Polska, zimowa klasyka obiadowa II, Chilita 195

Kolejny obiad z cyklu: kotlet + ziemniaki + surówka. U mnie kotlety sojowe kebab-gyros zamiast mięsnych. Tanio i smacznie, i co ważne – szybko.  Przepis bierze udział w akcji: Chilita to bardzo przyjemne miejsce, znajdzie się tutaj kilka/kilkanaście dań wegetariańskich do wyboru. Bardzo smaczne jedzenie (kuchnia włoska: makarony, pizza, desery), ceny wprost proporcjonalne do smaku:). Na uwagę zasługuje wystrój

Qlinarnie i Qlinarnie
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze 211

zimno w galantynie, mi nie znudzi się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty. Składniki: 5 udek z kurczaka Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

Gosia gotuje
Hummus w innej odsłonie 134

wrzucamy do pojemnika, gdzie będziemy wszystko miksować lub blendować. Do papryki dodajemy resztę składników uprzednio dobrze płukając cieciorkę. Możecie również pokroić oliwki. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i odrobiną sosu sojowego. Wszystko miksujemy i pasta jest gotowa. Wyszła wyśmienita :) POLECAMY ! Zobaczcie jak pięknie wygląda. Życzymy miłego dnia

vegetanie
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 153

ugotować go w bulionie warzywnym. Do kapusty i pęczaku dodajemy przesmażone razem pieczarki i cebulę, wcześniej drobno pokrojone. Pieczarki z cebulą możemy w trakcie smażenia skropić delikatnie grzybowym sosem sojowym, aby podbić smak grzybów. Całość doprawiamy przyprawami i na koniec wsypujemy garść płatków owsianych. Mieszamy dokładnie wszystko i farsz mamy gotowy :) Ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty o boku

vegetanie
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 196

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/mieso-w-piernikowym-sosie-z-saatka-z.html Składniki, • 500 g mięsa  np. szynki cielęcej, udźca cielęcego • 2 łyżki oliwy • około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra • 1-2 cebule cukrowe • 1-2 łyżka masła lub oliwy •3-4 ząbki czosneku • 3 łyżki śmietany 30% • 2 łyżki mąki •zioła świeże,sól

w mojej kuchni
Żeberka w sosie BBQ 289

nasze ulubione. SKŁADNIKI 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 główki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane papryczki chilli z pestkami Sól Pieprz WYKONANIE Sos BBQ: Wszystkie składniki wkładamy do małego

OstryKęs
Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main 190

Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy

IMPRESJA SMAKU
Curry z kurczakiem, bakłażanem, kapustą pekińską i papryką 235

proszku) czosnek imbir  kmin rzymski sól  kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan

Zofiana
Domowe sushi 244

produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi

kulinarnyJa
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa. 176

pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę

Kulinarna rozmowa
Żeberka na ostro z miodem 217

Dziś wpadam tylko na chwilkę i zapraszam Was na żeberka!Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam!Składniki:1 kg żeberekMarynata:2 liście laurowe1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki pikantnego ketchupu2 łyżki musztardy ostrejsól, pieprz3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy

Kuchnia domowa Ani